Skip to main content

VIDEO. Cuminţi, privim trenul istoriei, într-un spot alb-negru creat de Papaya pentru Cuminţenia Pământului

 
VIDEO. Cuminţi, privim trenul istoriei, într-un spot alb-negru creat de Papaya pentru Cuminţenia Pământului

ACTUALIZARE. Corina Şuteu, ministrul Culturii, a publicat astăzi (23 aug.) pe pagina sa pe Facebook câteva precizări cu privire la campania "independentă" realizată de Papaya Advertising pentru Cuminţenia Pământului.

Publicitate

"Clipul video nu a fost finanţat de către Minister şi nu face parte din campania oficială asumată de Guvernul României şi coordonată de Ministerul Culturii. Drepturile de imagine asupra Cuminţeniei pământului aparţin proprietarilor actuali ai lucrării lui Constantin Brâncuşi", a precizat Ministerul Culturii, potrivit Corinei Şuteu.

Papaya Advertising a lansat astăzi un spot independent pentru Cuminţenia Pământului prin care îşi propune să-i convingă pe români să doneze pentru sculptura lui Constantin Brâncuşi.

"Am vazut de la bun inceput subscriptia publica ca pe o oportunitate de a mai rascumpara din greselile trecutului. Nu ale noastre, ale altora. Noi doar am avut de suferit in urma lor (pierderea tezaurului, Yalta, venirea comunismului si exodul din anii 90). Aceste lucruri au dus la pierderea increderii ca noi, romanii, putem face lucruri mari. De aceea credem ca, dupa cate lucruri, valori si oameni am pierdut din cauza altora, este si de datoria noastra sa ne pastram Cumintenia", a declarat Robert Tiderle, fondatorul Papaya Advertising, într-un scurt interviu acordat Paginademedia.ro.

Tiderle mai spune că "avem nevoie de Brancusi, pentru a ne regasi ca natiune si ca oameni" şi că subscripţia publică lansată pentru achiziţionarea sculpturii Cuminţenia Pământului este "o modalitate (poate ultima) de a-l reprimi pe Brancusi inapoi in sufletele noastre".

Noul spot creat de Papaya Advertising face parte dintr-o serie de spoturi care vor urma să fie lansate sub sloganul "Hai Că Se Poate". Această campanie independentă, care potrivit lui Tiderle îşi "doreşte să ajute demersul Guvernului", nu este prima care susţine subscripţia publică lansată de Executiv în luna mai a acestui an.

Reamintim că la finalul lunii aprilie, Ministerul Culturii a anunţat că grupul de comunicare GMP, reprezentat de agentiile GMP Advertising, GMP PR şi Webstyler, şi Media Investment au câştigat selecţia pentru campania naţională integrată de comunicare în vederea achiziţiei operei „Cuminţenia Pământului”, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

La jumătatea lunii mai a apărut pe TV un spot în care mai multe vedete transmiteau mesajul „Brâncuşi nu e al nostru. Brâncuşi e al meu”. Printre personalităţile care au apărut în clipul conceput de agenţiile grupului GMP s-au numărat Maia Morgenstern, Victor Rebengiuc, Iuliana Tudor, Dragoş Bucurenci şi Irina Păcurariu.

Robert Tiderle a mai vorbit în interviul acordat Paginademedia.ro despre conceptul creativ al campaniei create de Papaya Advertising.

Interviul acordat de Robert Tiderle, owner Papaya Advertising, pentru Paginademedia.ro:

Reporter Paginademedia.ro: Din postarile de pe Facebook am inteles ca ideea acestui spot a pornit de la un citat celebru al lui Constantin Brancusi. Ce altceva imi mai puteti spune despre conceptul creativ? Ce altceva v-a inspirat? De ce spotul este intitulat "ultimul tren"?

Robert Tiderle: Ne-a inspirat Constantin Noica, care, intr-un eseu minunat despre “Cumintenia Pamantului”, scria ca Brancusi i-ar fi dat numele “spre a exorciza pamantul.” Ii multumim d-lui Liiceanu ca l-a readus in actualitate. Poate ca din acest motiv avem nevoie de Brancusi, pentru a ne regasi ca natiune si ca oameni.

Am vazut de la bun inceput subscriptia publica ca pe o oportunitate de a mai rascumpara din greselile trecutului. Nu ale noastre, ale altora. Noi doar am avut de suferit in urma lor (pierderea tezaurului, Yalta, venirea comunismului si exodul din anii 90). Aceste lucruri au dus la pierderea increderii ca noi, romanii, putem face lucruri mari. De aceea credem ca, dupa cate lucruri, valori si oameni am pierdut din cauza altora, este si de datoria noastra sa ne pastram Cumintenia.

Este, daca vreti, o modalitate (poate ultima) de a-l reprimi pe Brancusi inapoi in sufletele noastre, indiferent de actiunile statului roman, vazute cu ochi buni sau mai putin buni.



Ce va propuneti prin acest spot?

Robert Tiderle: Am observat ca nu faceti trimitere la vreun nr de tel sau la vreun cont bancar in care sa se doneze bani si nici nu-i indemnati direct pe romani sa contribuie financiar. Nu acesta este scopul final? Sa se adune suma de bani necesara pentru ca Romania sa pastrece sculptura? 



Ne dorim sa convingem cat mai multi romani sa contribuie si credem ca numarul celor care doneaza este mult mai important decat numarul banilor stransi. Din pacate, inca de la bun inceput discutia in jurul campaniei a degenerat, lumea referindu-se doar la efortul financiar, scapand din vedere ca anumite lucruri sunt de fapt nepretuite.

Am mai observat ca spotul nu este insotit de sigla Guvernului Romaniei si nici de vreun insemn al Ministerului Culturii? Sa inteleg ca este vorba despre o campanie independenta de cele doua institutii ale statului mentionate mai sus?

Robert Tiderle: Da, este o campanie independenta, care doreste sa ajute demersul Guvernului. Daca cei responsabili cu acest demers vor dori sa adaugam campaniei noastre posibilitatile de donare, cu bucurie o vom face. 



Cum a anunţat pe Facebook agenţia Papaya Advertising lansarea spotului "Ultimul tren"

"Ne-am pus in starea de a face lucruri. Asa cum zicea Brancusi, nu a fost usor. Dar s-a putut", au scris oficialii agenţiei pe reţeaua de socializare.

Campania are şi o pagină de Facebook dedicată, intitulată sugestiv "Hai Că Se Poate".

“Nu este greu sa faci lucruri. Greu este sa te pui in starea de a le face.” Constantin Brancusi

Credem ca Romania nu trebuie sa devina tara tuturor posibilitatilor. Ci tara in care doar lucrurile bune devin posibile. Ii suntem datori lui Brancusi sa ne pastram Cumintenia? Poate.

Dar, inainte de toate, suntem datori fata de noi insine sa intram in starea de a ne pastra demnitatea si dorinta de a face ca lucrurile de valoare sa nu ne mai scape printre degete. Credeti ca putem face acest lucru? Noi suntem siguri ca da.", se spune pe pagina de facebook a campaniei construite de Papaya Advertising", este mesajul postat pe pagina de Facebook dedicată campaniei "Hai că se poate".

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • thehistoryboy thehistoryboy
    bai idiotule de robert tiderle iti spun eu care au fost primele mele cuvinte in limba rusa : glasnost si perestroika.aceasta era prin anii 80.publicul pe care il targetezi tu ala de prin anii 50 e de mult la cimitir.poate ca l-ai citit tu pe Noica, dar nu am vazut un mesaj mai umilitor pentru poporul roman.bai tata clipul tau are legatura cu Trenul foamei din 1947.am vazut spotul asta noapte pentru prima data.nu mi -a venit sa cred ce vad.bai am cautat special pentru tine un articol si am gasit unul scris de ilarion tiu in jurnalul.ro despre trenurile foamei din 1946-1947.nu imi vine sa cred.bai oricum Train of hunger din 2010 e mai bun decat smeltul tau de clip.
  • Stefan Fediuc Stefan Fediuc
    Admirabil efortul, timpul si suportul alocat ( ca privat )... atat timp cat sunt atat de profund asociate cu spiritul pierdut si vorbe de suflet fior de constiinta, emotii adanci si necesare bucuriei noastre flamande... felicitari, Papaya!
  • Iuli Iuli
    Trist ca se face campanie pentru o statuie caruia 60% din poporul roman nu ii pasa, dar nu se fac campanii de donare pentru casele de copii/copii sarmani sau batranii de la azil. Asta-i Romania - tara in care se fura fara ca cineva sa-ti zica ceva.. Din contra, iti baga in "sac"

Trimite un comentariu

sus