Skip to main content

Ziaristul de la Sky News, despre "traficanţii de arme": "Nu am avut niciun motiv să cred că nu era cine pretindea că e"

 
Ziaristul de la Sky News, despre "traficanţii de arme": "Nu am avut niciun motiv să cred că nu era cine pretindea că e"

Jurnalistul britanic care a realizat reportajul despre presupuşii traficanţi de arme respinge acuzaţiile oficialilor români care au spus despre anchetă sa că este "o făcătură".

Publicitate

Ziaristul britanic Stuart Ramsay susţine că s-a întâlnit cu traficanţi români de arme pentru că i-au inspirat "încredere", iar aceştia n-ar fi fost deranjaţi că sunt filmaţi pentru că nu se tem de autorităţi, scrie Digi24.ro. Ambasadorul român în Marea Britanie declarase că materialul Sky News este "o făcătură".

Stuart Ramsay spune că, iniţial, a luat legătura cu bande de traficanţi de arme din Albania, Serbia şi Bosnia, dar întâlnirile au căzut pentru că respectivii nu prezentau încredere.

„Contactele noastre au dus spre un român care era membru al familiei unei bande de infractori. Nu am avut niciun motiv să cred că nu era cine pretindea că e. Am avut cu mine un fost militar, care era paznicul meu, care a fost soldat şi care a confirmat că armele erau arme militare”, spune jurnalistul britanic.

Şeful DIICOT, Daniel Horodniceanu: „Am analizat felul armamentului şi armele respective nu par neapărat arme de asalt, nu par arme de război mai degrabă par arme de vânătoare. Noi nici nu ştim dacă a fost pe teritoriul ţării noastre”.

Nici jurnalistul britanic nu ştie exact unde a avut loc întâlnirea. Ar fi vorba de nord-vestul României, dar susţine că nu poate da mai multe detalii, pentru că nu i s-a permis să filmeze în localităţile din apropiere.

Stuart Ramsay: „A durat aproape nouă luni pentru a aranja întâlnirea. (Dacă a fost un aranjament?) Nimeni nu poate spune cât de intensă a fost întâlnirea, am fost percheziţionaţi, arme grele scoase la vedere, nu a fost cea mai uşoară muncă pe care am făcut-o. Şi imediat ce şi-au dat seama că nu voi cumpăra o armă, au împachetat şi au plecat”.

Stuart Ramsay are şi o explicaţie pentru faptul că presupuşii traficanţi de arme n-au fost deranjaţi de camera de filmat: „În nicio clipă nu le-a păsat (n. red. - că pot fi identificaţi) pentru că, aşa cum au spus ei, autorităţile locale nu reprezintă o problemă pentru ei. E o afacere, mută mii de arme...”

Dan Mihalache, ambasor în Marea Britanie: „Este evident o făcătură şi o încercare de manipulare şi cred că poziţia oficială a instituţiilor statului, a Inspectoratului General al Poliţiei clarifică aceste lucruri. Vom prelua această poziţie şi o vom transmite, pe de o parte presei britanice, pe de altă parte autorităţilor britanice.”

Ambasada vrea să ceară postului Sky News să difuzeze un drept la replică la materialul care prezenta aşa-zisele arme de asalt traficate în România.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Gaetano Gaetano
    "Jurnalistul" britanic *** cu polonicul
  • geo geo
    A fost un reality-show destul de interesant.
    Care, dacă instituțiile noastre abilitate și-ar fi făcut treaba la timp, nu ar fi trebuit să aibă loc.

Trimite un comentariu

sus