Skip to main content

Claudiu Săftoiu, pentru Paginademedia, despre verificările DNA în rapoartele TVR: „Este un demers binevenit”

 
Claudiu Săftoiu, pentru Paginademedia, despre verificările DNA în rapoartele TVR: „Este un demers binevenit”

„Mai bine mai târziu decât niciodată”, a spus Claudiu Săftoiu, fost preşedinte al TVR în perioada 2012 - 2013 despre verificările DNA care se fac în documentele TVR. Contactat de paginademedia.ro, Săftoiu a acordat un scurt interviu despre solicitarea DNA de verifica rapoartele comisiilor de anchetă, pe 10 ani, ce vizează televiziunea publică.

Publicitate

„Şi în perioada mandatului meu am avut acleaşi probleme de contracte oneroase şi contracte cu „cântec” aproape, pe care le-am constatat în activitatea predecesorilor mei”, a spus Săftoiu pentru Paginademedia.ro.

„Şi în urma restructurării societăţii urma, la rândul meu, să înaintez organelor abilitate astfel de dosare şi contracte aşa că e mai bine mai târziu decât niciodată.”, a mai adăugat el.

Claudiu Săftoiu, pentru Paginademedia:

Paginademedia.ro: De ce credeţi că se întâmplă acum face DNA aceste verificări?

Claudiu Săftoiu: Nu ştiu de ce acum. În orice caz este un demers binevenit. Şi în perioada mandatului meu am avut acleaşi probleme de contracte oneroase şi contracte cu „cântec”, pe care le-am constatat în activitatea predecesorilor mei. Şi, în urma restructurării societăţii, urma, la rândul meu, să înaintez organelor abilitate astfel de dosare şi contracte aşa că e mai bine mai târziu decât niciodată.

Paginademedi.ro: De ce credeţi că se fac verificări ale actor documente pe 10 ani?

În mod normal, rapoartele Curţii de Conturi, care sunt publicate anual, conţin toate elementele legat de buna funcţionare şi gestionare a Televiziunii Române. Acestea sunt publice. Descinderea de azi este un foarte în regulă câtă vreme datele sunt publice de atâta vreme disponibile. Nu ştiu de ce se cer de acum 10 ani, părerea mea este că colapsul televiziunii nu a început de acum 10 ani, ci din 2000 - 2004, atunci când au fost făcute marile contracte de achiziţii de filme extrem de oneroase.

De pildă contractul cu Disney, care conţinea o clauză ce obliga insituţia să cumpere filme şi episoadele acestei mari case de filme înainte de a fi produse. A mai fost un contract cu Splendid Media acea agenţie de publicitate, care a fost reziliat de fostul preşedinte Lăzescu, în condiţiile în care Splendid avea o datorie de 7 milioane de euro către TVR. De ce s-a întâmplat lucrul acesta, nu am aflat. A mai fost un contract, tot din perioada 2003 - 2004, un contract cu o firmă de construcţii cre şi-a triplat solicitările financiare, în condiţiile în care nici azi la TVR corpul în care se află direcţia de ştiri este nefinalizat.

Toate lucrurile acestea sper să fie privite cu atenţie de organele abilitate.

Paginademedia.ro: Dumneavoastră nu aţi reuşit să faceţi astfel de denunţuri.
În perioada aceea nu. Am fost sub presiunea ordonanţei 55 şi care îmi cerea ca în şase luni să fac reorganizare televiziunii, altfel intra în faliment. Venisem după blocarea conturilor televiziunii de către ANAF.

Paginademedia.ro: Aţi fost chemat până acum la DNA sau la Parchet?

Nu.

Paginademedia.ro: Cum se poate dovedi dacă a fost acolo o greşeală de management sau altceva?

Eu am mai vorbit despre faptul că situaţia financiară a televiziunii poate fi şi o chestiune de management, dar şi din cauza legislaţiei.

Planul de restrucuturare pe care l-am iniţiat împreună cu grupul de lucru a fost baza unui memorandum cu Guvernul de la acea vreme. Restrucuturarea în sine a fost secondată din specialişti din Ministerul Muncii. Toate lucrurile aceastea s-au petrecut într-o deplină legalitate. Procedurile de implementare însă au ţinut de echipa de dedesubt pe care nu am mai avut cum să o monitorizez, şi de aceea au apărut acele câteva zeci de cazuri care s-au întors. A fost un proces de 15% reveniri în sistem, după disponibilizarea a aproape 630 de oameni. Ar fi mare păcat ca din toate acestea să iasă un ţap ispăşitor fără să se vadă marea problemă a emisiunii: inadecvarea ei la o legislaţie modernă europeană.

Paginademedia.ro: Dacă vă uitaţi în urmă, vă reproşaţi ceva?

Nu, nu am nimic să-mi reproşez. Tocmai din pricina faptului că am întreprins fiecare acţiune sub supravegherea specialiştilor în legislaţie, cu asistenţă juridică şi cu sprijinul guvernului de la acea vreme, pentru că era o chestiune de păsuire de datorii pentru a putea să restartez cumva televiziunea. Lucrul acesta s-a întâmplat.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • memento mori memento mori
    ***
  • Adrian Adrian
    Daca a facut totul cu respectarea legii, cum se face ca atat de multi disponibilizati au castigat procesele cu TVR-ul si au fost reincadrati pe vechile functii?...
  • livia pila livia pila
    Hotii striga hotii. Toti hotii care fura pentru sistem sunt bineveniti, domnule Saftoiu.
  • Cris Cris
    Sau contractul cu casa de avocatura din Constanta?
  • livia pila livia pila
    Se verifica oare si contractul PROROM?

Trimite un comentariu

sus