Skip to main content

Emil Hossu-Longin: Partea tehnică pentru Olimpiada de la Rio a costat TVR 500.000 de euro

 
Emil Hossu-Longin: Partea tehnică pentru Olimpiada de la Rio a costat TVR 500.000 de euro

Cât a costat transmisia Jocurilor Olimpice pe TVR?

Publicitate

„Cheltuielile tehnice ale noastre pentru Olimpiadă s-au ridicat la cifra de aprox 500 de mii de euro”, a declarat într-un interviu acordat Paginademedia.ro Emil Hossu-Longin, şeful departamentului Sport din TVR. “E foarte complicat din punct de vedere financiar să gestionezi o asemenea situaţie cu bani puţini”, a continuat el.

Comentatorul sportiv Emil Hossu-Longin, şeful departamentului Sport din cadrul TVR, a vorbit într-un interviu pentru Paginademedia.ro despre problemele cu care s-a confruntat pe durata Jocurilor Olimpice de la Rio, dar şi despre eforturile făcute pentru asigurarea transmisiunii competiţiilor în România în condiţii optime.

Echipa delegată de Televiziunea Română la Rio de Janeiro a numărat nouă oameni, deşi iniţial echipa stabilită de Consiliul de Administraţie a Televiziunii Române număra şaisprezece angajaţi.

„Este cea mai mică delegaţie olimpică din istoria post-decembrie 1989 la TVR”, a notat Dorin Chiotea a scris într-o postare pe Facebook. “S-au tăiat de pe listă şapte oameni cu două săptămâni înainte de plecarea în Brazilia. (...) Chiar şi aşa, cu şaisprezece oameni aprobaţi de fostul preşedinte director general, TVR ar fi fost ultima televiziune din UE din punct de vedere al efectivului trimis aici.”

De ce?

Emil Hossu-Longin:

„Nu am putut decât nouă, pentru că asta a fost decizia C.A., de acum un an şi ceva, să taie delegaţia la jumătate. Noi am facut o estimare minimă absolută şi faţă de Londra, unde am avut optsprezece oameni. Am decis să rămânem cu şaisprezece. Din şaisprezece au rămas nouă. Asta a însemnat un efort înzecit şi pentru oamenii de acolo dar şi pentru cei de aici.

Întotdeauna o asemenea competiţie se tratează la maxim de resurse acolo. Acolo trebuie să ai oameni, acolo trebuie să ai reporteri, cameramani, personal tehnic, comentatori. Noi am renunţat la nişte posturi de comentatori-cheie, pe nişte sporturi-cheie. Am renunţat la post de comentator la nataţie, la ceremonii, la închidere şi la deschidere, la basket, la volei, la sporturile care au fost prezente cu un număr imens de ore în programele TVR. Atâta timp cât ai un asemenea eveniment, e absolut firesc să se comenteze de acolo.

Noi iniţial aveam şapte posturi de comentator pe sporturile majore, pe sporturile cu reprezentare românească şi pe sporturile celelalte de impact. A trebuit să renunţăm din motive financiare la ele şi aşa am ajuns să comentăm de aici sporturile care au fost coloana vertebrală a transmisiunilor în afara sporturilor cu români: volei, baschet, handbal masculin, înot, deci efortul a fost mult mai mare din toate punctele de vedere.”

Una dintre problemele cele mai mari a fost aceea a fondurilor limitate puse la dispoziţie de conducerea Televiziunii Române, prea mici pentru asigurarea unor condiţii optime de difuzare a competiţiilor olimpice.


Paginademedia.ro: Cum v-aţi descurcat cu bugetul pus la dispoziţie de Televiziunea Română pentru Olimpiadă?

Emil Hossu-Longin: „Cheltuielile tehnice ale noastre pentru Olimpiadă s-au ridicat la cifra de aprox 500 de mii de euro. E foarte complicat din punct de vedere financiar să gestionezi o asemenea situaţie cu bani puţini.

Sistemul de transmisie de la Rio a fost în felul următor: au fost 12 semnale video pe acele canale generale, multilaterale, pe care veneau competiţiile. Fiecare televiziune a avut la dispoziţie pentru a transmite altceva, ce voia, în afara competiţiilor transmise oficial de broadcasterul jocurilor olimpice, OBS, posibilitatea de a-şi închiria o linie dedicată, unilateral, pe care să-şi aleagă şi să-şi transmită evenimentele care nu erau transmise pe cele 12 semnale multilaterale. Această linie dedicată costa 100 de mii de euro. Din evidentele constrângeri financiare am luat o singură linie”.


Organizarea deficitară a OBS (Official Broadcaster Services) a condus la modificarea programului competiţiilor chiar şi de şapte ori pe zi, spune Hossu-Longin:

„Având în vedere că a fost prima Olimpiadă gestionată din punct de vedere tehnic de acest OBS, oamenii au fost depăşiţi de evenimente în primele zile. Din programul ala mare pe care ei ni l-au trimis au început să modifice.

Orice fel de situaţie de genul ăsta care se schimba, automat mie imi determina o încălcare de program şi eu trebuia să decid de aici în câteva zeci de secunde ce să fac. Orice aş fi făcut era rău. Această situaţie e foarte greu de gestionat. Dacă aveam 3, 5 linii unilaterale, era mult mai simplu, dar asta însemna încă 300, 500 de mii de euro.

„Au fost atât de multe schimbări în program, din cauza amânărilor, alea automat încărcau programul şi generau modificări în toate aceste transmisiuni. Ieşindu-mi mie un meci care venea pe general, pe multi, automat eu aveam două posibilităţi: ori să îl scot din program, ceea ce iar crea valuri, ori să îl aloc şi să îl iau pe linia mea, pe unilateral, ceea ce însemna că blochez accesul două ore pe acestă linie.”

„Misiunea delegaţiei noastre acolo a fost înfiorătoare”.

Emil Hossu-Longin a descris, de asemenea, problemele organizatorice de la faţa locului cu care s-a confruntat delegaţia Televiziunii Române trimisă la Rio de Janeiro.

Emil Hossu-Longin:

„Oamenii au stat departe de Centrul Internaţional de Transmisiuni. Stăteau câte 2, 3 ore la coadă la microbuzele care îi aduceau din Satul Olimpic, după care îi transportau mai departe la săli şi la spaţii. E foarte greu să îţi dai seama de aici ce înseamnă o mare de oameni de adus, de transportat, de împărţit ş.a. Faţă de Londra, de Beijing, de Sidney, la Rio a fost haos din punctul ăsta de vedere. A fost mult mai complicat, condiţiile de lucru mult mai grele, toţi s-au plâns. Oamenii nu au fost pregătiţi aşa cum trebuie de un eveniment de o asemenea amploare. Din păcate asta s-a repercutat în transmisiunile tuturor.

Evident că oamenii care au transmis mult mai mult decât o făceau normal au avut cel mai mult de suferit, iar noi am avut foarte mult de suferit. Îmi spunea Daniela Enăchescu, producătorul de acolo, că a fost cea mai grea Olimpiadă la care a lucrat din ultimele patru. Pe lângă efortul lor de acolo care a fost imens, distanţe mari, neseriozitate a Brazilienilor, nu vorbeau engleză, greu de comunicat cu ei, greu de ajuns la baze, pentru oameni, pentru comentatori, pentru reporteri, totul contratimp.”

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • livia pila livia pila
    dygy becali Ai dreptate, m-ai enervat. Suporți consecințele. Stai prost cu virgulele și nu știi folosirea cazului acuzativ. Cel de tip trei care se construieste cu morfemul PE. Asa că fraza "impresia generala CARE o lasă..."este de nota 3(trei) PE CARE O LASĂ. Cum Dumnezeu ai fost tu angajat in TVR? Cum se face că toți agramații sunt susținătorii lui Emiluț și ai Irinei Radu? Se aplică oare zicerea in conformitate cu care CINE SE ASEAMĂNĂ SE ADUNĂ. La seral cu tine, Dygy!
  • Dygi Becaly Dygi Becaly
    Eu zic sa nu o suparati pa Livia Pila. Acum o sa inceapa sa va numere virgulele si sa va analizeze gramatical comentariile. Asa face de obicei cand nu mai are argumente. Pe zi ce trece seamana din ce in ce mai mult cu tanti Mariana, vecina mea de la parter care le stie pe toate. Impresia generala care o lasa este aceea de tata, tare in gura si proasta in meserie.
  • Sanda Tarce Sanda Tarce
    Silvia, ma trece o bănuiala. Numele tău real nu e cumva Irina Radu? Sau Iuliana Marciuc ori Marina Almășan, locotenentele fidele ale doamnei pdg?
  • livia pila livia pila
    Silvico, ce bine stii tu care era limbajul specific de la Miliție și de la Secu! Oare de unde? Ai urmat cursul scurt de pregătire spre a deveni colaboratoare sau poate ca ai fost cu norma intreaga implicată? Observ și că e esti foarte intepata. Ce zic eu, chiar nevrozata. Nu-ti place de mine, de Luci Hossu, nu-ti place nici de Damov. Atunci de cine iti place? De Stoica, de Ilie, de alti oameni din servicii? Ca doar i-ai cunoscut pe toti și te-au cunoscut si ei în amănunt umblind de colo-colo prin TVR. stimato!
  • johhny bravo johhny bravo
    Sorine cu atatea adevaruri de ce nu faceti frate revolutie in tvr? Stati ca fraierii si bociti. Sau plecati daca nu va convine. Va obliga cineva sa stati acolo ca sclava Isaura pe plantatie?
  • johhny bravo johhny bravo
    Sorine cu atatea adevaruri de ce nu faceti frate revolutie in tvr? Stati ca fraierii si bociti. Sau plecati daca nu va convine. Va obliga cineva sa stati acolo ca sclava Isaura pe plantatie?
  • Silvia Silvia
    Sorin, stiu exact cine e livia: O frustrata umorala, care se ascunde dupa un pseudonim si improasca laturi, in multe cazuri foarte prost informata, cu exprimari care aduc aminte de militie. Sau poate Secu, sa n-o jignesc. De atatia ani, incat poate-i deja la pensie. Un Damov mai prostut, care-si urla ura pe la colturi. La cata vreme are sa scrie de ani de zile peste tot, ma indoiesc ca mai face altceva in tvr. Foarte ok profesional? Nu vad cine si-ar dori sa lucreze cu o vipera.
  • mile mile
    livia , mai schimba , tot acelasi lucru ne spui, stim cum e la tvr , e o tara corupta , asa merg lucrurile , zi si de altii , sunt mii de angajati la tvr , ce tot te repeti , daca vine pnl va face la fel , ce te agiti atata , la alte articole nu comentezi , ne spui tot despre niste lucruri obisnuite intr-o tara corupta
  • Sorin Rădulescu Sorin Rădulescu
    Tot felul de moraliști de Dorobanti încep să o o atace la comandă pe Livia. E drept, Livia nu e blinda deloc, dar spune numai adevărul. Știu cine e cu adevărat. Și e super- ok profesional. Asa că, draga Silviuto, taci! Debitezi doar fapte neadevărate.
  • livia pila livia pila
    Sa ne reamintim
    1. Emil a devenit director interimar in vremea lui Elwis Claudiu Săftoiu. In urma unui șantaj discret exercitat de eroica lui mamă. Au trecut de atunci mai bine de trei ani. Interimar trei ani. Nu e ceva suspect?
    2. Dincolo de ce spun apărătorii lui din oficiu ori plătiți, Emil e un comentator slab. Nepregătit. Lipsit de spontaneitate și inteligență.
    3. Lucia Hossu-Longin a depășit demult vârsta pensionării. E menținută în TVR spre a se evita un scandal public pe care sus-numita sigur l-ar declanșa. Este plătită regește. Dar de ce are mașină la scară? Cind nu sunt bani de deplasări. Cum explică oare asta Silvia, Johhny Bravo cu doi h și, mai ales, Irina Radu?
    4. Ați uitat cum a revenit in TVR pe ușa din dos Irina Radu? Si cum a ajuns PDG? Prin protecție pesedistă.
    Nu te teme, Silviuța, nu candidez. Te las pe tine să îți cultivi grădina. Care grădină? Stii tu foarte bine.
  • Silvia Silvia
    Livia Pila este angajatul TVR tipic. Zero profesional, detinator al adevarului absolut. Ar fi mutat muntii daca n-ar fi blocat-o sistemul...adica lenea si ura fata de toti cei care au facut ceva in TVR ca apoi sa fie tarati in mocirla de oameni ca ea. Si ca Lucia Hossu Longin, e adevarat. Oamenii astia si veninul pe care-l propaga sunt adevarata problema a TVR. Prea destepti pentru ceilalti, prea importanti ca sa faca ceva. La comentat, acolo da. Incercati un Parlament la toamna, doamna Livia? Sa nu ramana Cristiana Anghel singura?
  • johhny bravo johhny bravo
    Livia este de un *** sinistru sa ataci pe cineva prin copilul sau. Am ascultat transmisiuni facute de Emil, omul este foarte ok. Ai observatii concrete privind munca lui? Sau esti obsedata de maica-sa si de irina radu? Daca ai dovezi, fa dosar si du te la parchet. Asa arunci calomnii in stanga si n dreapta. E lasitate si prost gust. Intenteaza o procedura oficiala. Daca nu, termina cu mizeriile.
  • livia pila livia pila
    Sa ii un interviu lui Emil Hossu-Longin inseamna sfidarea inteligentei si a bunului simt al oricărui cititor. Omul este un sub-mediocru, angajat in TVR și propulsat apoi in fruntea Departamentului Sport doar fiindca este fiul mamei sale. Cea căreia chiar si acum, in situatie de criza, TVR si Irina Radu ii pun la dispozitie masina la scara. A propos, cu banii cheltuiti ca sa se plimbe gratis Luci Hossu, fosta secretara PCR, se mai putea trimite un comentator la RIo. Dar oare ii pasa institutiei numita TVR, ii pasa Irinei Radu de telespectatori? Nici vorba!
  • Bogdan Bogdan
    La gimnastica sunetul international acoperea comentatorul. Aceasta este o greseala elementara. Din pacate nimeni nu a fost capabil sa o corecteze pe tot parcursul transmisiilor.
    Profesionalismul nu mai caracterizeaza TVR. Pacat!
  • Adi Adi
    Toate astea puteau fi facute cu costuri ZERO ! De la Bucuresti. Cand esti in pragul falimentului, ba mai ai si datorii de 100 milioane euro, nu mai arunci pe fereastra 500.000. Ca sa ce? Sa intrerupi finala la handbal in min.25 ? Ca sa dai finala la canotaj 8+1 pe TVR 3 ?? (Pe 1 era hochei pe iarba iar pe 2 calarie!!!)Ca sa dai semifinala la scrima pe TVR 3?? Pentru asta ai mai cheltuit 500.000 de euro? Nu, pentru astea trebuie dat afara !

Trimite un comentariu

sus