Skip to main content

Glumele "nesărate" ale lui Buzdugan şi Morar pe seama congolezilor, analizate şi a treia oară la CNA

 
buzdu-si-morar_041
buzdu-si-morar_041

RELUARE VOT. Glumele deplasate făcute de Buzdugan şi Morar la finalul lunii mai pe seama jucătorilor şi suporterilor din Congo vor fi analizate şi a treia oară de CNA. Pe ordinea de zi de mâine apare cazul matinalului de la Radio ZU cu menţiunea "reluare vot".

Publicitate

Ultima oară, pe 7 iulie, cei doi realizatori "au scăpat" de amendă din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului ca urmare a faptului că membrii forului n-au ajuns la un consens (minim şase voturi) în privinţa sancţiunii pe care "o merită" matinalii de la ZU, după cum Paginademedia.ro a scris AICI. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi în şedinţa din 21 iunie.

În urmă cu trei luni, Radu Herjeu a propus o amendă de 50.000 de lei pentru Radio ZU, post din grupul Intact, în timp ce Valentin Jucan a susţinut că 25.000 de lei este o sancţiune mai potrivită având în vedere faptul că este la prima abatere de acest gen. Niciuna dintre propuneri nu a trecut. Nici în şedinţa din 21 iunie şi nici în cea din 7 iulie.

Radu Herjeu şi-a justificat propunerea de amendă spunând că în cazul celor doi realizatori de radio este vorba de probleme grave, precum "rasism şi xenofobie".

Cum s-au apărat reprezentanţii Radio ZU în faţa membrilor CNA în şedinţa din 21 iunie:

Mihai Morar, realizator Radio ZU:

După cum ştiţi, au fost reacţii din parte noastră, în care ne-am cerut scuze în faţa celor care s-ar putea simţi jigniţi de momentul acela. Acest moment a fost puternic emoţional, după ultimul amical al României, terminat la egalitate cu naţionala Republici Democrate Congo.

Era dimineaţa după acel amical. Fotbalul înseamnă foarte multă emoţie, foarte mult patos. Toate paralelele că i-am fi făcut pe fotbalişti maimuţe sunt exagerate. Nu spun că a fost unul dintre momentele noastre reuşite în radio. Suntem pe post de 12 ani. La fel cum avem momente bune, avem şi momente proaste.

Cred că am fost prost înţeleşi, nu am vrut să facem paralelă între ei şi primate, maimuţe şi aşa mai departe.

Toni Teşiu, director de programe Radio ZU

Le am spus lui Buzdugan şi Morar, prin sms, chiar în timpul emisiunii, să fie atenţi la ce fac că asta ar putea fi acuzaţi de rasism

Ne-am dat seama că am greşit, nu după reacţiile de pe internet. Înţelegem valul de furie, înţelegem că sunt persoane care nu ştiu ce este acela rasism. Nu am fost nici stat colonialist, nu am trăit nici drama africanilor. Vă rog să sesizaţi că niciun moment cuvântului maimuţă nu este însoţit de niciun alt atribut.

Nici măcar nu ne-a trecut prin cap că am putea să jignim o persoană. După ce am stat de vorbă cu cei de la ambasada Republicii Democrate Congo, am înţeles că apelativul de maimuţă pentru ei este unul jignitor. Dar ei ne-au acceptat scuzele şi au înţeles că nu putem gândi cu mintea unui colonialist.

Amenda de 5.000 de lei dată de CNCD este una minimă. Putea să ajungă la 100.000 de lei.
Radio ZU nu este un radio rasist. Buzdugan şi Morar nu sunt rasişti. Comentariile de care au avut ei parte pe internet au fost denigratoare.
Au fost nişte glume neinspirate pe care le regretăm.

Daniel Buzdugan – De atâţia ani, de când suntem în radio, nu am făcut niciodată glume rasiste.

Toni Teşiu:

Buzdugan şi Morar se întâmplă să facă glume. Ei nu sunt nici academicieni, nu sunt nici cei mai tari în glume în România. Sunt cei mai ascultaţi oameni de radio, ceea ce e un talent în meseria asta.

CONTEXT.

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării s-a mişcat mai repede. Instituţia s-a autosesizat imediat ce cazul a apărut în spaţiul public şi a luat o decizie în urmă cu două săptămâni: i-a amendat pe cei doi realizatori cu câte 5.000 de lei fiecare, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

Ce au spus Buzdugan şi Morar în matinalul ZU de la finalul lunii mai:

  • Noi îl avem pe Father Chicken, ei îl au pe Father Monkey.
  • Cei din Congo au venit cu 8.000 de maimuţe, au fost susţinuţi de 8.000 de maimuţe. Zicem de maimuţe pentru că pregătim ceva cu maimuţe la Radio ZU.
  • Galeria lui Congo se cheamă Coadă de maimuţă. La intrările în stadionul unde s-a ţinut meciul cică era o coadă de maimuţe, n-ai văzut aşa ceva.
  • Care e diferenţa între antrenorul nostru şi cel din Congo: Tata Puiu crede în Dumnezeu, antrenoul lui Congo crede în Cimpanzeu.
  • Au jucat cu gorilienii, practic. Să faci 1-1 cu gorilienii nu-i de ici, de colo. Ăia au muşchi, se ascund prin copaci…
  • Mâna la piept toată lumea, pentru imnul statului Congo. Hai, toate maimuţele laba la blană! Cum la noi e mâna la piept, la ei e…
  • Avem şi declaraţiile câtorva fotbalişti.
  • Tătăruşanu: Of, of, of, of/Mor toţi duşmanii/Că eu fac egal/Cu urangutanii
  • Torje: Sunt vitezoman al dracu/Nu mă-ntrece nici macacu’.
  • Am vorbit cu Ne-a Puiu, cu Father Chitken şi l-am întrebat: tătuţule, ce s-a întâmplat? Buzdugan, ştii că eu fac alergie la maimuţe. El nu suportă maimuţele.
  • Aseară, Naţionale României a fost deprimată, nu?
  • Zice Nea Puiu: stăteam pe băncuţă, acolo – pe băncuţa de rezerve – pupam iconiţele într-un colţ. Alibec mânca o banană, pe bancă, să-i dea energie. Denis Alibec, de la Astra. La un moment da – zice tata Puiu – văd cu coada ochiului un macac. Jas sare pe Alibec. Eu mă sperii şi strig – Macac pe Alibec! Macac pe Alibec! Prepeliţă cred că şi el avea o maimuţă, că striga: şi eu, şi eu!
  • Dacă n-ar fi fost incidentul cu acest primate, noi nu am fi fost atât de deprimate.

Citeşte şi:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus