Skip to main content

Fără umiliri TV, nici măcar cu contract. Nu mai râdem de bătrâni. Cazuri precum Lis și Ioana Tufaru ar putea să dispară din tabloidele TV

 
Fără umiliri TV, nici măcar cu contract. Nu mai râdem de bătrâni. Cazuri precum Lis și Ioana Tufaru ar putea să dispară din tabloidele TV

CNA se pregătește de schimbări importante în legislație. Membrii forului au propus, spre dezbatere publică, o serie de modificări în codul de reglementare în audiovizual, practic instrumentul folosit atunci când se analizează ce se întâmplă pe piața radio TV.

Dintre schimbări: fără momente umilitoare la TV, nici măcar sub acoperirea unui contract între posturi și "actorii" principali. Dacă se votează propunerile, odiseea TV a familiei Lis va fi istorie, poveștile intime ale Israelei, la fel, iar persoane ca Ioana Tufaru vor fi protejate de expunerea pentru rating.

Textul integral despre modificările de cod, AICI

Publicitate

Paginademedia.ro a vorbit cu Radu Herjeu, membru CNA, cel care a și inițiat parte din aceste schimbări.

„Eu am simțit de anul trecut nevoia (de modificare a codului - n.r.). Pentru că, din păcate, atâta timp cât legea este foarte veche și este total anacronică față de ce se întâmplă acum în televiziune, nici codul nu ține pasul cu schimbările editoriale din televiziuni. De când am intrat în CNA am constata tot felul de portițe prin care televiziunile reușeau să se strecoare.”

Despre ce „portițe” este vorba? Cazul Ioana Tufeanu și ceara din urechi, când Antena 1 s-a „apărat” că avea contract semnat cu Ioana Tufeanu, care i-au permis să o umilească, vazul fetei violate de la Vaslui, care a apărut în emisiunea La Măruță. CNA nu a putut să-i amendeze pentru că avea acord semnat cu aceasta. Acestea au fost două cazuri celebre, însă periodic CNA s-a lovit de situații în care nu aveau legislație aplicabilă.

Radu Hejeu a detaliat schimbările de cod propuse de CNA. Acestea sunt postate și pe site-ul cna.ro, spre dezbatere publică.  

Printre cele mai importante schimbări: 

Forul a pus în discuție chestiunea acordului. Mai exact, persoane care apăreau pe post, la emisiuni-tabloid, care își dădeau acordul pentru a apărea în diferite ipostaze. Un caz celebru a fost acum trei ani cu Ioana Tufaru, prezentată într-un material la Acces Direct, în care arătau pe un bețigaș ceara din urechi a fiicei regretatei cântărețe Anda Călugăreanu. Ulterior, când cazul a ajuns pe masa CNA, reprezentanții Antenei 1 au explicat că aveau un acord de la Tufaru, iar ea a jucat „un rol” (pe larg, AICI

 Herjeu spunea că una dintre modificări ar putea fi a „vestitelor” acorduri „prin care televiziunile se spălau pe mâini spunând: domne, omul și-a dat acordul, putem face ce vrem cu el. Da, poți să faci ce vrei cu el, dar nu poți să dai la televizor orice”, a explicat Radu Herjeu.

„Dacă ne aducem aminte cazul acela cu Ioana Tufaru, în care a pus-o să-și scoată ceara din urechi și au veni după aceea cu acordul. Da, femeia și-o fi dat acordul să-ți bați tu joc de ea, dar nu ai voie să arăți la televizor.

Pentru că telespectatorul nu știe dacă ai acord sau nu, iar un minor nu percepe decât faptul că ți-ai bătut joc de un om și că asta e legitim pentru că s-a dat la televizor. S-a introdus acest lucru: nu ai voie să pui în persoană în situații degradante chiar dacă și-a dat acordul. S-a mai introdus ca acordul să fie semnat înainte de difuzarea emisiunii și să se scrie data și ora la care a fost încheiat acordul. Pentru a evita discuțiile care au fost anul trecut în cazul fetei violate în care acordul nu se știe exact dacă nu cumva a fost luat în timpul emisiunii, într-o pauză sau chiar după.”

„Apropo de acord, orice referire peiorativă la adresa persoanelor în vârstă sau cu dizabilități precum și punerea acestora în situații ridicole ori umilitoare sunt interzise în cadrul programelor audiovizuale chair dacă există acordul acestora. Ca să întărim clar: de bătrâni nu-ți bați joc” a explicat Herjeu.
 
„Aici va fi cu Lis. Eu îl înțeleg, omul e plecat. Asta este, are o vârstă. Dar nu-i normal să-l pui să se îmbrace în Fiona și Cu Shrek. Nu-i normal. Chiar dacă el își dă acordul, nu e normal. Pentru că transmiți un mesaj absolu oribil celor de acasă. Și mai ales minorilor care or să înțețeleagă că e absolut firesc să faci chestia asta cu oamenii în vârstă. Ei nu știu, pe ei nu-i interesează dacă și-a dat sau nu acordul. Legitimează un anumit gen de comportament pe care din păcate nu-i contrapune nimic școala. Pentru că nu avem ore de educație civică.”

Cum va arăta articolul din cod, dacă va fi adoptat: 

ART. 18 (1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă:

c) persoane în ipostaze degradante, chiar dacă acestea şi-au dat acordul;

Prezența minorilor în emisiuni

„Aici sunt câteva schimbări destul de importante. S-a eliminat cam peste tot limita de vârstă. Exista până acum o limită intermediară „minorii până în 14 ani” nu au voie să fie prezentați în anumite condiții. Acum sunt pur și simplu minorii. Ei nu au voie să-și dea cu părerea despre probleme intime de familie. Nu au voie să-și dea cu părerea despre situații dramatice din jurul lor. S-a considerat că nu au maturitatea necesară pentru a-și expune o opinie care să poată să influențeze. În momentul în care prezinți opinia unui om, implicit îi dai greutate. Ca să nu influențeze mai ales minorii, să le dea impresia că își pot da cu părerea despre absolut orice și că pot comenta și analiza ceea ce se întâmplă în jurul lor. Sigur, ei o pot face, dar nu ca lideri de opinie, personaj în care îi transformă televiziunea.”

Însă unul dintre motivele pentru care s-a decis modificarea legislației privind minorii are legătură și cu prezența acestora tot mai des în emisiunile tabloid. 

„De acolo s-a plecat și la un articol care eu cred că ar mai putea fi discutat: interzicerea minorilor în campaniile sociale”, a explicat Herjeu.

„S-a plecat de la faptul că emisiunile tabloid aduceau minori în studio și îi foloseau pe post de ursul la circ pentru a trezi simpatia oamenilor. Numai că interzicerea lor în toate campaniile sociale presupune interzicerea lor și în acele spoturi pentru fundații umanitare. Ori nu știu dacă e în regulă, dacă nu facem mai mult rău. Poate va trebui pe undeva disociată prezența lor în emisiuni de anumit tip și în campanii sociale de bună credință făcute de fundații serioase, solide. Asta va mai fi de discutat.”, a spus membrul CNA. 

Nu există riscul astfel ca emisiunile tabloid să devină emisiuni de campanii umanitare?

Herjeu: „Bun, sigur, dacă o vor face într-un mod civilizat și fără să exploateze copilul chiar nu e o tragedie pentru că, să fim serioși, am văzut că televiziunea are un impact și în domeniul acesta. Un caz și-a găsit rezolvarea pentru că a apărut la televizor. Dacă nu apărea la televizor mureau oamenii ăia de foame. Din punctul acesta de vedere, eu i-aș încuraja pe cei de la televiziune să facă emisiuni în care să-i cheme pe oameni să ajute alți oameni.”

Problema cea mai mare la tabloide e că transformă chestia asta într-un minicirc pentru audiență. Mi-aduc aminte de cazul acela cu cele trei fetițe. Cea mai mare cred că avea șase ani. Erau în studio și o ascultau pe mama lor povestind pe ecran cum îi dădea taică-su cu lopata în cap. este inimaginabil. Așa ceva este absolut îngrozitor. Lucruri din astea ar trebui evitate.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Devenim normali? Sa speram ca nu dureaza doar trei zile! Daca scoatem si cocalarismul si depravarea vom avea cateva televiziuni utile. Ce bagam in schimb?
  • F -
    ce a facut PRO TV in cazul fetei minore violate, se cheama abuz. S-au folosit de un contract si de imagine ca sa vina cu ceva socant...din nou...abuzurile Pro sau Antena tot abuzuri sunt...
  • Cum a fost victima violului umilita de Marută? Nu e prima oară în istorie când victima unui viol vorbește despre experiența nefericita prin care a trecut. Problema era ca fata era minora și alte chestii din astea. Înțeleg ca a vrut sa ia și un exemplu de la Protv, dar nu se potrivește. Și dacă omul nu e în stare sa ia doua exemple concrete afectate de viitoarea lege se înțelege ca de fapt e o lege ușor interpretabila, prin care se vor strecura în continuare excesele emisiunilor tabloid.

Trimite un comentariu