Skip to main content

DOSAR. Jumătate din chioșcurile de presă au dispărut în ultimii ani. Jumătate din firme, în faliment

 
DOSAR. Jumătate din chioșcurile de presă au dispărut în ultimii ani. Jumătate din firme, în faliment
chiosc ziare Adevarul

DISTRIBUȚIA PRESEI. În cifre absolute, situația distribuției de presă, ca și situația presei, este dramatică: jumătate din firmele de profil au falimentat în ultimii ani sau sunt în insolvență. Mii de chioșcuri au dispărut.

Publicitate

În prezent, rețeaua tadițională de difuzare a presei scrise numără 3.500 de magazine și chioșcuri stradale. Raportat la ultimii ani, scăderea este dramatică.

„În urmă cu mai puțin de zece ani, în România erau aproximativ 8.000 de puncte de difuzare", spune Hadrian Mateescu, managerul companiei de distribuție Mara Business Solutions și fost responsabil pe această zonă, peste zece ani, la titluri din portofoliul Adevărul și Ringier.

Firmele de distribuție s-au înjumătățit și ele. Numai în ultimii trei ani, jumătate din firmele de profil au falimentat sau sunt în insolvență, potrivit unui raport al Patronatului Difuzorilor de Presă. Din restul de 50%, cam două treimi din distribuitori merg pe pierdere.

Alte cauze, potrivit distribuitorilor:

- Scăderea tirajelor la cotidiane, săptămânale şi publicaţii periodice.

- Creşterea cheltuielilor cu impozitele şi taxele locale, cu utilităţile publice, cu transportul şi mentenanţa parcurilor auto.

Unule măsuri administrative adoptate de Consiliile Locale au îngreunat situația, spun distribuitorii:

„Unele Consilii Locale îngrădesc comercializarea produselor complementare presei scrise (carte, papetărie, jucării, CD-uri, servicii de reîncărcare electronică, ţigarete, băuturi răcoritoare, cafea, produse alimentare preambalate etc), fără de care vânzarea de presă scrisă nu poate supravieţui ca activitate economică minimum rentabilă, în ansamblul ei".

Lanţul prin care cuvântul scris ajunge la cititori este vulnerabil şi din cauza intenţiilor declarate recent de autorităţile locale din Bucureşti, Braşov, Ploieşti, Sinaia, susțin distribuitorii.

„În momentul de față, în Municipiul Bucureşti s-au iniţiat măsuri (mai cu seamă în Sectorul 4) de schimbare a mobilierului stradal ce presupun investiţii însemnate din partea agenţilor economici şi pot avea un impact social prin reducerea de locuri de muncă, prin închiderea unor puncte de vânzare de presă şi scăderea vânzărilor de presă scrisă.

Măsurile din Sectorul 4 sunt pe cale de a fi luate fără nici o corelare cu activitatea din celelalte 5 sectoare."

Situația distribuției de presă a fost prezentată, vineri, de Patronatul Difuzorilor de Presă la o întâlnire cu reprezentanții Guvernului: Violeta Alexandru (Ministrul pentru consultare publica si dialog social) și Dorian Filote (secretar de stat, cancelaria primului ministru).

Materialele din Dosarul DISTRIBUȚIA PRESEI:

1Jumătate din chioșcurile de presă au dispărut în ultimii ani. Jumătate din firme, în faliment

2. Distribuitorii cer ajutorul Guvernului: 10% din tirajele ziarelor, abonamente subvenționate. Jumătate din benzină, acoperită de Guvern

3. Cum e susținută presa și distribuția în Europa. De la subvenții și fonduri speciale la reclame guvernamentale

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu