Skip to main content

FĂRĂ PRECEDENT. Foştii şefi ai TVR şi ai radioului public cer la unison păstrarea taxei. Renunţarea e un atentat la democratie

 
FĂRĂ PRECEDENT. Foştii şefi ai TVR şi ai radioului public cer la unison păstrarea taxei. Renunţarea e un atentat la democratie

Mişcare fără precedent. Foşti şefi ai radioului public şi ai TVR cer păstrarea taxei radio-TV şi atrag atenţia că renunţarea la taxă, votată deja de Senat, este deosebit de periculoasă şi este un atentat la însăşi democraţia românească.

Publicitate

Scrisoarea este semnată de cei care au condus TVR şi Radioul public în ultimii 25 de ani, cu două excepţii. Nu se regăsesc la semnatari Alexandru Sassu (fost director al TVR propus de PSD) şi Andrei Dimitriu, sef al Radioului in guvernarea Convenţiei Democrate.

Răzvan Theodorescu, Stere Gulea, Cristian Hadji Culea, Tudor Giurgiu, Claudiu Săftoiu, Alexandru Lăzescu si Stelian Tănase semneaza ca fosti sefi ai TVR scrisoarea în care cer ca taxa TV să nu se desfiinţeze, aşa cum a propus PSD într-un proiect de lege care a trecut fulgerător prin Senat, iar acum este la Camera Deputaţilor. Din partea fostelor conduceri de la Radio semnează Tudor Catineanu, Nora Rebreanu, Dragos Seuleanu, Maria Toghina si Andras Istvan Demeter.

„Această iniţiativă parlamentară este deosebit de periculoasă pentru democraţia României”, se arată în scrisoarea publică semnată de patru foşti şefi ai radioului public şi şapte foşti şefi ai TVR.

Scrisoarea integrală, în continuare:

Ne adresăm Dumneavoastră pentru a vă invita să regândim împreună propunerea parlamentară de a desfiinţa taxa radio – tv.

Această iniţiativă parlamentară este deosebit de periculoasă pentru democraţia României si din această cauză si iniţiativă noastră este, din câte stim, fără precedent. Niciodată, noi, fosti Presedinţi–directori generali ai Societăţilor Române de Radiodifuziune si Televiziune nu am mai colaborat într-un demers public pentru salvarea instituţiilor pe care le-am slujit după ce am jurat pe Constituţia României si pe Biblie.

Radioul public si televiziunea publică din tările europene, potrivit documentelor de la Maastricht, sunt servicii publice de interes naţional. De aceea, desfiinţarea taxei radio – tv si finanţarea Societăţii Române de Radiodifuziune si a Societăţii Române de Televiziune de la bugetul statului reprezintă un atentat la însăsi democraţia românească. Cum poate să existe independenţă editorială atunci când guvernul finanţează aceste două instituţii? Europa cunoaste câteva exemple de intervenţie brutală a guvernelor în activitatea serviciilor publice de radio si televiziune. Aceste exemple reprezintă o abdicare de la principiile Uniunii Europene si ale democraţiei în general.

Îngăduiţi-ne să vă reamintim că părinţii fondatori ai radioului public, în anul 1928, au propus Parlamentului Romaniei, Regelui si societăţii românesti introducerea abonamentului radio. Abonamentul radio a fost menţinut de toate regimurile politice de până acum, adăugându-se din 1956 si abonamentul tv.

Abonamentul radio – tv este dovada contractuală că acţionarii Televiziunii si ai Radioului publice sunt cetăţenii, garanţii valorilor care ne reprezintă ca naţiune.

Vă invităm să susţinem împreună diversitatea de opinie, să respectăm diversitatea etnică si religioasă, să respectăm si să cultivăm educaţia, stiinţa si cultura, să susţinem cercetările stiinţifice avansate, aflate la limita cunoasterii umane, pentru poziţionarea ţării noastre printre statele care au un viitor, să dăm o sansă de reusită tinerilor ţării noastre, să asigurăm liberul acces la informare, să susţinem mediul antreprenorial care reprezintă motorul existenţei noastre, să ne respectăm seniorii si copii, să ne ocupăm împreună de starea de sănătate a naţiunii noastre si să asigurăm o promptă si corectă informare a populaţiei în caz de dezastre. Toate aceastea reprezintă misiunea serviciului public de radio si de televiziune. Vreţi să renunţăm la această misiune?

Noi, cei care am semnat acest document, reprezentăm tendinţe politice, etnice, religioase, culturale diferite. Avem meserii diferite. Ne uneste un singur lucru - faţă de multe altele care ne despart si pentru care nu ne-am unit până acum -: Preocuparea ca Serviciul Public de Radio si Serviciul Public de Televiziune să rămână Servicii Publice si să nu devină instituţii guvernamentale supuse ingerinţelor politice. Dacă cele două instituţii vor deveni bugetare abuzurile politicului nu vor mai putea fi oprite de către nimeni.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Nicu Nicu
    Daca le baga pe buget (TVR si SRR) o sa plateasca TOTI, absolut TOTI romanii, nu numai cei care nu facusera cerere de scutire.

    Asa ca cei care nu sufera TVR-ul si nici nu-l platesc in prezent, o sa il finanteze fara sa-si dea seama din 2017.

    Cum e mai bine? :)
  • George George
    @gigi

    De ce doar x 10 = 480lei? De ce nu x 70 (de ex.) = 33 600 lei?!

    Cu POLITIZARE TVR-ului, sunt de acord.
  • gigi gigi
    @George, da. 48 de lei/an. 10 ani = 480 de lei.
    Oricum, TVR-ul a fost politizat dintotdeauna chiar daca am platit acea taxa tv. Toti sefii din televiziunea publica au fost pusi in functii doar pe criterii politice. TVR-ul a servit puterea atat inainte cat si dupa '89. Cel putin acum voi sti ca nu va trebui sa platesc 4 lei/luna pentru a fi intoxicat cu propaganda pro-putere. Sa faca propaganda dar nu pe banii mei.
  • George George
    @gigi

    Deci pentru 4 lei/luna te VINZI PSD-ului.
    Puternic caracter, domnule!
  • Mm Mm
    Perfect! La schimb propun eliminarea publicitatii din programele lor, ca le ajunge taxa. Asa vor fi total independenti, atat politic cat si economic, si isi vor putea indeplini misiunea.
  • gigi gigi
    Iar publicul este pentru eliminarea taxei.
    Daca PSD-ul elimina aceasta taxa, are votul meu in iarna.
  • livia pila livia pila
    Pai daca-s EBU in vizita... Stai sa vezi cum pleaca EBU ce vor cere iar la unison si fara precedent arondarea la guvern prin eliminarea taxei cu ocazia probabilei castigari a alegerilor de catre PSD. Dragnea stie de ce.... fara precedent frate, fara precedent.

Trimite un comentariu

sus