Skip to main content

Liviu Dragnea și deputații au ignorat ploaia de reacții pentru menținerea Taxei TV

 
Liviu Dragnea și deputații au ignorat ploaia de reacții pentru menținerea Taxei TV

Lista reacțiilor împotriva renunțării la taxa radio-tv. Jurnaliști, organizații de media, șefii TVR, foști șefi, toți au cerut menținerea taxei. Degeaba.

Publicitate

Liviu Dragnea, ieri, pe Facebook: "Referitor la taxa radio&tv, am luat în calcul atât obiecțiile societății civile, cât și părerile profesioniștilor."

Liviu Dragnea, azi, în Parlament: "Am mai discutat cu mulți oameni, aseară și azi-noapte cu mai mulți colegi."

Reacțiile împotriva eliminării Taxei Radio-TV au curs încă de la prima intenție declarată a liderului PSD: reprezentanții societății civile, jurnaliști și – fără precedent – actualii și foștii șefi ai TVR și ai radioului public au cerut clar menținerea taxei. E un pericol la adresa independenței și a democrației, a fost ideea generală.

Totuși, deputații au votat în unanimitate renunțarea la taxă deși Comisia de buget finanțe ajunsese de acord ieri – tot în unanimitate – că taxa radio TV trebuie menținută.

Paginademedia.ro trece în revistă reacțiile din ultima perioadă:

Șefii TVR și ai radioului, reacție la unison

Foști șefi ai radioului public și ai TVR au cerut păstrarea taxei radio-TV și au atras atenția că renunțarea la taxă, votată deja de Senat, este deosebit de periculoasă și este un atentat la însăși democrația românească.

„Această iniţiativă parlamentară este deosebit de periculoasă pentru democraţia României”, se arată în scrisoarea publică semnată de patru foști șefi ai radioului public și șapte foști șefi ai TVR.

„Eliminarea Taxei TV şi finanţarea Televiziunii Române, în principal, din fonduri de la bugetul de stat ar afecta misiunea publică a TVR şi ar crea premisele unei puternice dependenţe a acestei instituţii faţă de factorii politici”, se arată în punctul de vedere trimis presei de către TVR.

Răzvan Theodorescu, Stere Gulea, Cristian Hadji Culea, Tudor Giurgiu, Claudiu Săftoiu, Alexandru Lăzescu si Stelian Tănase semneaza ca fosti sefi ai TVR. Din partea fostelor conduceri de la Radio semnează Tudor Catineanu, Nora Rebreanu, Dragos Seuleanu, Maria Toghina si Andras Istvan Demeter.

Șeful radioului, Ovidiu Miculescu: cine plătește muzica o și comandă

Radioul public a condamnat ideea renunțării la taxă:

“odată aplicată va avea rapid ca urmare scăderea calității actului editorial în detrimentul cetățenilor români, aducerea la zero a celor două instituții media publice, încetarea existenței noastre cu satisfacția minoră a unei transparențe și eficiențe la nivel declarativ.”

Se știe de când lumea că „cine plătește muzica o și comandă”! Vă rugăm, nu anulați singura legătură între publicul beneficiar și serviciul public de radio.

Organizațiile de media: "transformă serviciile publice de media în servicii politice"

Mai multe organizaţii de media au criticat renunțarea la taxa radio TV. "transformă serviciile publice de media în servicii politice".

"Considerăm că finanțarea direct de la bugetul de stat va fi ultimul episod în politizarea completă a mediilor publice, și așa puternic controlate prin modul de numire și - mai ales - de demitere a consiliilor de administrație. (...)Organizațiile semnatare cereau actualului Parlament să respingă proiectul inițiat de Liviu Dragnea.

Mircea Toma: ne întoarcem pe timpul lui Ceaușescu

"SRR si TVR ar redeveni din televiziune si radio publice ceea ce au fost pe timpul lui Ceauşescu, radio-televiziunea de stat. Acesta este nivelul de înţelegere al tovarăşului Dragnea", a declarat Mircea Toma, președintele Agenției de Monitorizare a Presei – ActiveWatch, cu privire la propunerea PSD de a modifica legea de organizare şi funcţionare a TVR şi Radio România, în sensul eliminării taxei colectate de la cetăţeni.

Măsura, spunea jurnalistul, “alterează profund misiunea mediilor publice şi, ca efect secundar, extrem de periculos, mută relaţia dintre public si servicii media către relaţia Guvern - serviciu media.”

“Faptul ca proiectul de lege Dragnea propune preluarea de catre Guvern a finantarii serviciilor media publice creaza o relatie de dependenta excesiva fata de guvern, deci de vectorul politic. Or', ideea este de a îmbunătăţi relaţia dintre beneficiar, adica cetatean, şi furnizorul de media.”

Tolontan: instituțiile media devin dependente de Putere

"Propunerea PSD de a elimina 102 taxe presupune și o schimbare fundamentală în statutul posturilor publice de televiziune și radio" a atras atenţia jurnalistul Cătălin Tolontan, la scurt timp după propunerea lui Liviu Dragnea.

Redactorul-şef al Gazetei Sporturilor mai spune că proiectul PSD ar face ca instituţiile de media publice să devină dependente de "Putere".

"Nu doar că se mută controlul de la Parlament, nu doar că predictibilitatea veniturilor devine, prin urmare, imposibil de asigurat, dar dependența de Putere se transformă într-o evidență controlată prin alocările bugetare", a mai spusTolontan.

Citește și:

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • 1. E clar că doar calitatea și audiența scăzută a programelor a dus la insatisfacția publicului și a alimentat dorința de răzbunare prin neplata taxei…speculată de PSD pentru a obține voturi. În acest fel fără să facă nimic TVR devine principalul aliat al PSD în câștigarea voturilor, nici dacă s-ar striga zilnic pe posturile lor Votați PSD nu ar avea efect pentru că nu se uită mai nimeni…
    2. Ce ar fi fost dacă propunerea eliminării taxelor venea nu de la PSD ci de la PNL care, din păcate, e mereu în defensiva în loc să se bată pentru prim-planul scenei politice prin proiecte importante? Probabil s-ar fi tergiversat mai mult, dispărea celeritatea cu care s-a adoptat legea dar cine se putea împotrivi, doar a fost unanimitate?
    3. Trecerea TVR la bugetul de stat, deci dependența politică, e deplânsă de mulți ca și cum până acum era vorba de vreo instituție independentă, în slujba oamenilor. Păi dacă ar fi fost așa audiențele erau altfel. Țineți minte ce tevatură a produs dispariția OTV care reușise să păcălească într-atâta cât un întreg partid /de oportuniști/ a fost lansat pe eșichier? Din nou spun, TVR și-a făcut-o cu mâna lui, devenind un pion în lupta electorală unde se capitalizează astfel nemulțumirea îndelungată și răutăcioasă a publicului.
    4. Există un viitor? Va merge mai bine TVR sub oblăduirea guvernului? Nu știu dacă problemele financiare de acolo se vor rezolva dar lumea va fi ușurată că dispare varianta des vehiculată a măririi taxei, cât despre independența editorială să fim serioși, ea nu există nici azi câtă vreme TVR întoarce spatele problemelor mari și importante ale țării. Totul pleacă și se întoarce la calitatea programelor dar câți ani trebuie să mai treacă pentru o schimbare reală acolo?
  • Ce imi place mie de oameni astia din TVR si RRA cum practic ei recunosc ca la o adica nu ar spune nu unei solicitari de la partid.

    Lucrurile sunt simple daca ti se cere ceva poti spune DA sau NU, indiferent de unde vin banii, ca vin de la buget sau direct de la populatie tot banii cetatenilor sunt.

Trimite un comentariu