Skip to main content

Tolontan: Prin desfiinţarea taxei radio-tv, PSD vrea să treacă TVR şi RRA sub controlul Guvernului

 
Foto: liberinteleorman.ro
Foto: liberinteleorman.ro

"Propunerea PSD de a elimina 102 taxe presupune şi o schimbare fundamentală în statutul posturilor publice de televiziune şi radio", atrage atenţia jurnalistul Cătălin Tolontan, în debutul unui articol publicat, ieri, pe blogul său, Tolo.ro.

Publicitate

Redactorul-şef al Gazetei Sporturilor mai spune că proiectul PSD ar face ca instituţiile de media publice să devină dependente de "Putere".

"Nu doar că se mută controlul de la Parlament, nu doar că predictibilitatea veniturilor devine, prin urmare, imposibil de asigurat, dar dependenţa de Putere se transformă într-o evidenţă controlată prin alocările bugetare", a mai spus Tolontan.

CONTEXT. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a depus, la Parlament, un proiect de lege privind eliminarea a 102 taxe nefiscale de la 1 ianuarie 2017, potrivit agenţiei Agerpres. Acest proiect vizează, printre altele, şi eliminarea taxei pentru posturile publice de televiziune şi radio.

Fragment din textul semnat de Cătălin Tolontan:

"Taxa este, acum, legătura esenţială între ”acţionar”-cetăţeanul plătitor şi serviciul public prestat în numele lui şi pentru el. Modelul funcţionează aproape peste tot în Europa, aici fiind incluse şi modelele clasice gen BBC sau ZDF din Germania.

Dacă elimini taxa şi treci cheltuielile în bugetul de stat, operat de Guvern, rupi relaţia directă între abonat şi serviciul public de presă.

Proiectul PSD prevede ca sumele pe care acum TVR şi RRA le iau acum din taxă, şi care sînt de aproximativ de 150 de milioane de euro pe an, să fie distribuite de către Guvern prin buget.

Bugetul trece, evident, prin Parlament, dar media publică va deveni, practic, un subcapitol al subcapitolului, o temă insignifiantă. Nu doar că se mută controlul de la Parlament, nu doar că predictibilitatea veniturilor devine, prin urmare, imposibil de asigurat, dar dependenţa de Putere se transformă într-o evidenţă controlată prin alocările bugetare."

Ce spune oficialul Partidului Social Democrat despre implicaţiile pe care le poate avea această propunere

În privinţa taxei radio-TV, Dragnea a precizat că atât SRR cât şi SRTV vor fi plătite de la bugetul de stat. "Nu vor rămâne aceste instituţii fără buget", a spus el, potrivit Agerpres.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Gabi Gabi
    TOATE TARILE LUMII AU RADIO SI TV PUBLICE CU ABONAMENT, ESTE O GOGNEATA A PSD SA CASTIGE ALEGERIEL, SA PROSTEASCA LUMEA, AUM SUNT INTERESATI DE RADIO SI TVR CA E AN ELECTORAL, CE AU FACUT CAND A FOST CU EUROVISIONUL?? A DAT PSD BANII LA EBU?? I-A DURUT DE TVR?? DE CE PONTA CAND ERA IN LA PUTERE N-A DESFIINTAT TAXA??
    MINCIUNI, MINCIUNI SI POPULISME PSDISTE...SUNTEM SATUI, IRINA RADU E A PSD-ULUI, EI AU NUMIT-O, ORICUM ESTE FARA VERTICALITATE SI N-ARE IN COMUN CU MANAGERIATUL TVR NIMIC!!! UN FEL DE MARIONETA CA FIREA...
  • gigi gigi
    TVR-ul a fost televiziunea "puterii" dintotdeauna. Cu sau fara taxa, ea va ramane la fel.
  • iche iche
    tolontan da niste exemple absolut absurde in comparatie cu tvr. si da, tvr si-a merita taxa doar daca ar scoate cat scot bbc sau zdf

Trimite un comentariu

sus