Skip to main content

VIDEO. Dragoş Stanca: Mulţumim lui Trump că a câştigat, pentru ca Google şi Facebook să lupte cu ştirile false. Ce spun Orlando Nicoară, Cătălin Alistari şi Alex Dona

 
VIDEO. Dragoş Stanca: Mulţumim lui Trump că a câştigat, pentru ca Google şi Facebook să lupte cu ştirile false. Ce spun Orlando Nicoară, Cătălin Alistari şi Alex Dona

DESPRE ŞTIRILE FALSE cu Dragoş Stanca, Orlando Nicoară, Cătălin Alistari şi Alex Dona. Cât de fezabilă este ideea celor de la Facebook şi de la Google de a lupta cu site-urile cu ştiri false? Ce probleme pot apărea?

Publicitate

O ironie de la Dragoş Stanca, pe scena evenimentului Future of Media: "Mulţumim lui Trump că a căştigat, pentru ca Google şi Facebook să lupte cu ştirile false".

Despre lupta cu ştirile false, în câteva declaraţii acordate Paginademedia.ro de patru oameni din industria de online şi digital: Dragoş Stanca (ThinkDigital), Orlando Nicoară (We love digital), Cătălin Alistari (Ringier România) şi Alex Dona (TimesNewRoman.ro).

Dragoş Stanca: Tehnic e fezabil, practic este o discuţie mult mai lungă. E nevoie de educaţie în modul în care oamenii discern între o ştire reală şi una falsă

“Din punct de vedere tehnic este fezabil, din punct de vedere practic este o discuţie mult mai lungă. În primul rând, Google şi Facebook nu au un interes direct să îşi reducă volumul de date pe care îl prelucrează, pentru ca ulterior să poată să targeteze mai bine publicitatea. Pe de ală parte este şi o componentă morală prin care ar trebui trecute aceste decizii.

“Nu în ultimul rând, mai este o problemă, şi anume cine şi cum poate să decidă dacă cineva este demn sau nu de a fi pe Facebook.”

În zona de satiră, graniţa asta dintre ce înseamnă fake news sau real news nu poate fi automatizată, sau cel puţin nu cu tehnologia actuală.

La urma urmei, tot utilizatorul are controlul. Opinia mea este că e nevoie de educaţie în domeniul digital şi în modul în care oamenii discern un hoax de o ştire reală şi modul în care o anumită sursă este de încredere sau nu.”

Alex Dona, Times New Roman: “Sper să facă diferenţa între pamflet şi ştire falsă şi între scopul pentru care propagi ştiri false”

TimesNewRoman.ro este un caz special: un site de satiră bazat pe ştiri inventate.

"Sper să facă diferenţa între pamflet şi ştire falsă şi între scopul pentru care propagi ştiri false", spune Alex Dona, managing partner Timesnewroman.

“Cititorii trebuie educaţi, organizaţiile, care nu sunt puţine, care reglementează mediul acesta şi care îşi arogă capacităţi deontologice ar trebui să ia măsuri”

Orlando Nicoară: E un pas normal şi natural şi e firesc. Când li se vor tăia sursele de finanţare probabil că vor dispărea natural

"Facebook şi Google au venit cu tăierea accesului la bani, cu tăierea accesului la monetizare. Cred că este un pas normal şi natural şi e firesc, pentru că marea majoritate a acestor site-uri cu ştiri false se folosesc de Facebook pentru a genera trafic şi se folosesc de Google pentru a monetiza traficul respectiv. În momentul în care li se vor tăia sursele de finanţare probabil că vor dispărea natural.

Eu sunt un adept al neimplicării Guvernelor în a reglementa această problemă. Cred că este o problemă care trebuie reglementată natural de către Facebook, de către Google, prin tăierea accesului la bani şi de către useri prin evitarea de a folosi aceste site-uri.

Probleme care pot apărea?

"Este un lucru extrem de dificil din mai multe motive, pentru că marea majoritate a ştirilor false se răspândesc pe Facebook, unde tu eşti înconjurat de prieteni, iar în momentul în care unul din prietenii tăi îţi distribuie o informaţie falsă, nevinovat, fără să ştie că e falsă, tu, având încredere în el şi nepunând la îndoială ceea ce a distribuit, implicit intri pe ştirea respectivă şi atunci e un cerc care se închide cumva destul de vicios.”

Cătălin Alistari, Ringier România: Până la urmă cititorul este cel care va decide care brand media este relevant sau nu

“Dacă reuşesc să depăşească anumite greutăţi tehnologice şi se poate face această curăţenie corect, fără să elimine brandul media relevant, cred că e un lucru bun.

Există la Comisia Europeană o iniţiativă de a înăspri cumva, de a reglementa mai bine copywright-ul în domeniul mass-media şi mai ales în online. Este o măsură care ar putea avea ceva efecte şi în România, în măsura în care trece.

Până la urmă cititorul este cel care va decide care brand media este relevant sau nu.

Google şi acum, în tot procesul de search engine optimization, ia în calcul şi valoarea brandului când rankează mai bine sau mai rău o ştire de pe un site sau altul. Deci brandul este important, este clasificat.

VIDEO. Dragoş Stanca, despre ştirile false

VIDEO. Alex Dona, Timesnewroman: sper să facă diferenţa între pamflet şi ştiri false

VIDEO. Cătălin Alistari, Ringier: până la urmă cititorul decide

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus