Skip to main content

VIDEO. Reclama Aqua Carpatica oprită de pe TV. Patronatul Apelor Minerale a reclamat că spotul „induce în eroare”

 
VIDEO. Reclama Aqua Carpatica oprită de pe TV. Patronatul Apelor Minerale a reclamat că spotul „induce în eroare”

Spotul Aqua Carpatica nu mai poate rula pe TV în forma actuală. Decizia a fost luată astăzi de CNA care a considerat că reclama în care se tot repetă „apa mea e mai puţin curată decât a ta” încalcă legislaţia audiovizuală.

Publicitate

Forul audiovizual a analizat în şedinţa de astăzi spotul Aqua Carpatica după ce a primit o sesizare din partea Patronatului Apelor APEMIN, în care se spune că spotul „induce în eroare consumatorii creând o stare de confuzie cu privire la calitatea celorlalte ape minerale îmbuteliate şi comercializate în România”.

„Spotul TV este oarecum o continuare a spoturilor anticoncurenţiale difuzate în cursul lunii mai 2012, în care s-a folosit de asemenea imaginea unor minori sugerând consumatorilor şi instigându-i să renunţe la achiziţionarea altor ape minerale îmbuteliate; De asemenea, spotul face trimitere la o aplicaţie pentru smartphone, aplicaţie în care se face publicitate comparativă;”, se mai arată în sesizarea APEMIN.

În plus, reprezentanţii APEMIN mai spun că „ideea de puritate absolută, care este în continuare indusă implicit în mintea consumatorilor. De asemenea, sunt induse noi idei: faptul că majoritatea apelor minerale din România sunt periculoase/toxice pentru sănătatea, în special, a copiilor, faptul că Aqua Carpatica este unica apă curată;”

În urma analizei spotului , membrii CNA au votat cu unanimitatea celor prezenţi intrarea în legalitate a reclamei. Mai exact, aceasta nu mai poate rula la TV în forma actuală şi trebuie modificată astfel încât să respecte legislaţia audiovizuală.

LEGISLAŢIA ÎNCĂLCATĂ.

ART. 93 Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale.

ART. 101 Este interzisă orice formă de promovare a unor produse sau a unor servicii care sugerează publicului ori îl instigă să renunţe la alte produse sau servicii similare ori asemănătoare identificabile.

Spotul Aqua Carpatica, în continuare:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cristi Alexandru Cristi Alexandru
    Eu dupa ce am vazut spotul am incetat instant sa mai cumpar Aqua Carpatica.
    Mi s-a parut jignitoare mai ales la adresa cumparatorului. Adica cel care va mai cumpara alta apa va fi considerat iresponsabil pentru sanatatea copilului lui.
  • doar eu doar eu
    Revizionand articolul,ma intreb un lucru:la faza cu "a mea a de 15 catralioane de ori mai mult"
    Ce e ma la tine in apa,mocirla?!
  • john john
    Tiberiu Colcea - macar ai vazut spotul?
  • CB CB
    Nu am inteles legatura dintre obraznicia si lipsa de educatie a copiilor (vezi mai ales replica si atitudinea celui mai mare, prototipul consumatorului de hamburgeri si sucuri acidulate) cu analiza chimica a apei. Spotul nu a reusit sa-mi trezeasca decat instincte primare de educare a copiilor, nicidecum curiozitate sau decizie de cumparare a apei imbuteliate.
  • Mihai Mihai
    Ca o incalca legea, ca o fi o razbunare a patronatului, dar de fiecare data cand o vad eu ma gandesc "Ce a fost in mintea agentiei cand a facut reclama asta?" Adica, acum, voi ati vazut copii care sa se certe care are apa mai curata sau mai murdara? Cat de afara din realitate e agentia care a facut reclama asta? Mai bine punea 2 mosi sau 2 hipsteri de 24 ani cu barbi mari si pantaloni super mulati, erau mai aproape de realitate...
  • gigi gigi
    Pana cand o sa mai fie exploatati copii prin tot felul de spoturi manipulatoare? Parca era vorba ca CNA-ul sa interzica aparitia copiilor in reclamele tv.
  • Tiberiu Colcea Tiberiu Colcea
    Îmi place cum spune titlul, ''Patronatul Apelor Minerale a reclamat că spotul „induce în eroare”, pai baieții aștia de la Aqua Carpatica nu sunt in patronat, sunt cam singuri împotriva tuturor și era normal ca gașca să replice, așa se întîmplă peste tot, multinaționale mari incearcă să elimine orice amenințare prin metode de acest fel sau pur și simplu să le cumpere.
  • Patrik Patrik
    În alte țări am văzut ca se permite publicitatea comparativă. De exemplu, în Franța, se folosește adesea compararea prețului unui produs marcă proprie cu unul de marcă, specificându-se inclusiv numele mărcii. Sau se mai folosește și în cazul diferențelor de preț pentru același produs, la lanțuri de magazine concurente, deasemenea, specificându-se numele magazinelor.

Trimite un comentariu

sus