Skip to main content

CNA a respins cererea RCS de a prelua un radio local. Motivul?

 
CNA a respins cererea RCS de a prelua un radio local. Motivul?

Consiliul National al Audiovizualului solicitarea RCS&RDS de a preluna licenţa unui radio local din Târgu Cărbuneşti pentru a-l adăuga reţelei Digi FM.

Publicitate

La sedinta de azi au fost prezenti in fata membrilor Consiliului Catalin Ivan, project manager Digi FM si Nicolae Baloi, patron Radio Panduru din Targu Carbunesti.

Nicolae Baloi le-a explicat membrilor CNA ca motivul pentru care vrea să cedeze licenta este acela ca nu mai face fata cu achitarea taxelor catre cele autoritatile din domeniu.

La rândul său, Catalin Ivan, de la Digi FM, a declarat: „Prioritatea a fost pastrarea unor standarde care s-au impus la Digi24. Nu exista interse ascunse, nu exista publicitate locale, decat dorinta de ajunge cu acest produs, Digi FM, si in zone in care nu am patruns.”

Forul audovizual a respins solicitarea RCS, doar patru membri au votat pentru, în condiţiile în care este nevoie de minimum şase voturi pentru ca o decizie să fie aprobată.

Radu Herjeu, membru CNA, pentru paginademedia.ro legat de motivul pebtru care CNA a respins solicitarea RCS:

„In general, in ultimul an nu s-au mai aprobat cedari de licente la radio, unde, in mod normal, eu cel putin am votat intotdeauna impotriva, daca nu mai poti sa o sustii, nicio problema, dai frecventa inapoi, pentru ca ai primit-o gratuit si Consiliul o scoate la concurs. Legea permite acest lucru dar nu obliga. Ei au dreptul sa cedeze sau sa cesioneze, Consiliul trebuie sa decida apoi.

Sunt anumite cazuri in care cel care preia isi asuma postul asa cum este si continua exact cu aceeasi grila si daca este un post local, de traditie, care are program local, e caraghios sa distrug un post local ca sa iau licenta inapoi. In momentul in care tu distrugi un post local ca sa il dai unei retele nationale care iti va baga programul de la Bucuresti, hai sa dam sansa cuiva care poate vrea sa faca un post local. In cazurile generale, de preluare la marile retele, atitudinea Consiliului din ultimul an a fost constanta din fericire, din punctul meu de vedere. In principiu, daca va ramane asa decizia, frecventa va veni inapoi si noi o vom scoate la concurs si nu au decat sa vina Digi la concurs si sa o obtina, nu ii opreste nimeni."

  • Au votat pentru Florin Gabrea, Valentin Jucan, Monica Gubernat si Dorina Rusu.
  • Au votat impotriva Laura Georgescu, Radu Herjeu, VIorel Vasile Buda si Gabriel Tufeanu.

Postul Radio Panduru este detinut de firma S.C. MEDIAPRIM SRL Targu Jiu. Firma mai detine doua posturi de radio, Radio Accent - care detine o licenta audiovizuala cu acoperire regionala si Radio Infinit - detine o licenta audiovizuala pentru acoperire locala.

Licenta de difuzare pentru Radio panduru a fost obtinuta in 28 noiembrie 2013, iar decizia de autorizare a fost luata un an mai tarziu.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Thor Thor
    @unu: Forumul CNA a fost închis la cererea cuiva din Media PRO (pe vremea când Pro FM și "Info Pro" aparțineau de respectivul trust) tocmai pentru că eu făcusem publice ilegalitățile practicate de respectiva companie în domeniul radio, cu bunăvoința CNA. Cine mai activa pe acolo poate să confirme acest lucru.
  • unu unu
    @Radu Herjeu: departe de mine ideea de inchizitie. Scuze daca asa s-a inteles. Poate nu am ales cuvintele cum trebuie. Incercam doar sa aflu procedurile CNA legate de programul local vazand ca periodic apare aceasta discutie in primplan.. Spuneti ca sinteti singurul care viziteaza statii locale. Le-ati spus asta colegilor dvs? Ati cerut public sa o faca si ei si sa vada situatia din local inainte de a vota? Mai bine zis sa o asculte sau sa o vizioneze. Sa nu ajungem ca medicii care nu ziceau nimic despre ce era la Malaxa.Exagerez,dar cred ca intelegeti bine ce vreau sa spun. Vad ca ati ocolit raspunsul legat de localul retelelor de televiziune,dar sint convins ca urmariti si asta tinand cont de cariera dvs de televiziune. Despre inspectorii locali, numai de bine.
    Cred ca siteul CNA ar putea gazdui fara probleme un forum de dezbateri despre audiovizual in care membri CNA sa raspunda punctual celor din media atunci cand e cazul. A existat o astfel de platforma in trecut,abandonata de catre noul presedinte CNA. Cu toata simpatia
    #goHerjeu :)
  • Radu Herjeu Radu Herjeu
    @Unu

    In mai putin de doi ani de mandat, am vizitat peste 100 de posturi locale si regionale de radio si televiziune din 20 de judete. Sunt singurul membru CNA care face asta de cand s-a infiintat institutia. La cele mai multe dintre ele sunt singurul care a ajuns acole de la infiintarea lor. Deci stiu mult mai bine decat oricine cum isi desfasoara activitatea si ce probleme au. Asa cum stiu ca exista o nevoie acuta de programe cu specific local. Deci n-ar strica sa te informezi oleaca inainte de a pune in functiune Inchizitia.

    @Mihail

    De acord. Ideea e ca retelele mari nu vor sa investeasca in studiouri locale, in angajati si in programe de interes local.
  • Hercules Hercules
    Cred ca discutia a fost deturnata intr-o directie gresita. Nu cred ca are cineva ceva impotriva retelelor si a satelitilor, ci impotriva modului in care unii se inscriu la concurs, castiga o frecventa declarand ca vor face un radio LOCAL, pentru ca dupa nici 2 ani sa cedeze (de fapt sa vanda) frecventa unei retele.
    Sunt total de acord ca in cazul in care un radiodifuzor vede ca nu poate sustine postul, sa renunte la frecventa. Astfel ea va putea si scoasa din nou la concurs.
    Oricum, in articol se precizeaza ca firma asta mai detine 2 posturi de radio. De ce le-a mai trebuit un al treilea?
  • unu unu
    @Radu Herjeu: domnule,sinteti anacronic. Pe principiul asta ar fi trebui sa nu inventam satelitii. Imi aduc aminte acum cum s-a schimbat radioul cand Radio Contact a inceput sa emita pe satelit pt prima oara in Romania. Calitatea programelor radio a crescut si localii au trebuit sa se adapteze si sa tina pasul. Cred ca nu radiourile au nevoie de local( asa cum zice cineva e un DJ care citeste de pe net si patronii care fac de toate de la palylist pana la tehnic), ci televiziunile. Nu vad CNA ul atat de preocupat de studiourile locale ale statiilor mari data fiind ponderea TV ului in ptiunile de consum. CNA ul ar trebui sa fie preocupat inainte de toate de inspectorii locali care pe langa faptul ca sint doar adunatori de rapoarte de minitorizare nu au nici tehnica de monitorizare. Ori daca localul nu e o prioritate de monitorizare pt CNA de ce ar fi important programul local al radiourilor? Bine,pt CNA nici sedintele nu sint importante:) Sintem in era digitala cand poti face emisie si de la NewYork pentru Slobozia. Radio nu inseamna sa stai cu doi angajati la un birou local si doar sa te plangi ca au venit retelele peste tine ci sa ai continut.Ori continutul nu e deloc prioritatea CNA. Cand ati vazut ultima statie locala si care a fost asta?Si in ultimul an de cate ori ati avut vizite la studiouri locale?
  • Mihail Mihail
    @Radu Herjeu - Sau sa fie cumva cu retransmisie. Sa existe emisiuni de interes local, seara sa zicem. Dar sa ramana oamenii de acolo. Pentru ca asa au disparut radio-uri cu traditie. De exemplu, Radio VoxT din Iasi. Acum canta bine-mersi ZU cu reclame locale si parca ceva stiri. Atat, si nimic mai mult.
  • Radu Herjeu Radu Herjeu
    @Geo

    Da, stiu, pentru ca am vizitat foarte multe posturi locale si regionale de radio si televiziune. Dar chiar si asa, cu 5 oameni care-si castiga traiul operand un astfel de post de radio, sunt mai multi decat un computer si o antena de retransmisie. Si chiar si luate de pe net, informatiile au sanse de a fi locale, deci importante pentru cei care asculta.
  • geo geo
    bravo
  • geo geo
    Domnule Radu Herjeu, vă vine să credeți că există radiouri ”locale” care transmit muzici moderne, a la Kiss FM, populare și manele...după fiecare melodie intră câte o reclamă ori intervine DJul care citește ceva de pe net...
    Nu există emisiuni, nu sunt reporteri, nu sunt redactori de știri. DJul citește și știri de pe net este și agent publicitar, este de toate. Directorul radioului se ocupă de play-list iar nevasta lui este șefa pe publicitate și contabilă. În total 5 oameni...Astea-s unele radiouri locale, la care ”țineți” așa de mult.
  • Cristian Cristian
    Corecta expunerea de motive a domnului Herjeu ! Digi Fm sa inchirieze o alta frecventa cand se vor scoate !
  • Io. Io.
    Exista cineva care mai crede ca atunci cand un post mic, local, este preluat de o retea nationala, se pastreaza angajatii ???
  • Radu Herjeu Radu Herjeu
    @mad79

    Ba se gandesc. Tocmai de aceea eu, cel putin, nu vreau disparitia unui post local, cu studio si angajati, in favoarea unui calculator si a unei antene care sa retransmita emisia de la Bucuresti. Asa cum am spus clar, daca se dorea preluarea si mentinerea, eventual dezvoltarea postului local, nu avea nimeni nimic impotriva.
  • mad79 mad79
    Cei din CNA nu se gandesc si la cei care lucreaza la acele posturi de radio,ca poate au familii,rate la banca,copii de crescut,facturi de achitat,etc,iar prin masura lor ii pot lasa someri,daca patronul lor nu mai poate sustine afacerea!
  • Adi Adi
    Aici Herjeu are dreptate. Ar fi bine daca s-ar judeca la fel si in alte situatii. Muuulte altele.

Trimite un comentariu

sus