Skip to main content

Un IT-ist român a dezvoltat un program care semnalează sursele îndoielnice de informaţii

 
Un IT-ist român a dezvoltat un program care semnalează sursele îndoielnice de informaţii

MĂSURĂ împotriva site-urilor cu ştiri false. Un IT-ist român a dezvoltat un program care semnalează sursele îndoielnice de informaţii din online-ul românesc, scrie HotNews.ro.

Publicitate

Ovidiu Mihalcea, un web developer cu experienţă în e-commerce şi agenţii de digital, a creat o extensie de browser care etichetează articolele, de pe Facebook, provenite din surse informare îndoilenice. Totodată, pe site-urile cu probleme, cititorii sunt avertizaţi, tot printr-o etichetă că site-ul este îndoielnic. Potrivit creatorului aplicaţiei, widget-ul se raportează, momentan, la o listă improvizată de site-uri de ştiri false sau conspiraţii, urmând a fi dezvoltată.

Lista cu site-uri este preluată de pe platforma Verificasursa.ro şi cuprinde, printre altele, site-uri precum activenews.ro, expunere.com, cyd.ro, nasul.ro, aktual24.ro sau flux24.ro.

Despre verificasursa.ro: „l-am luat doar ca punct de plecare. Ce imi doresc eu sa fac in prima faza e atragerea atentiei asupra siteurilor pentru care dezinformarea este destul de evidenta pentru cineva cu ratiune proprie. Urmatorul pas vreau sa fie crearea unui subreddit pe reddit.com unde se vor putea vota/comenta/adauga siteurile. In cele din urma imi doresc ca lista sa fie dinamica si intretinuta de comunitatea celor care au extensia instalata, iar daca eforturile celor de la Facebook se vor materializa si pentru Romania, pasul urmator sper sa fie o integrare cu APIul lor legat de problema asta.”, a spus Ovidiu Mihalcea pentru HotNews.

Cum funcţionează?

În momentul în care este accesat un site care figurează în lista extensiei ca fiind “îndoielnic” sau site-ul apare în feed-ul de facebook, automat apare o bandă roşie pe care este scris mesajul "acest site nu este o sursa sigura de informare".

Extensia “De Necrezut - Oprim dezinformarea” este disponibilă, momentan, în web store-ul Google Chrome - urmând să fie lansată pe alte browser-uri precum Firefox sau Opera - iar după instalare acesta se integrează automat în programul de navigare.

FOTO. Câteva site-uri marcate drept îndoielnice

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dacian Numai Stiri Reale Dacian Numai Stiri Reale
    Te pup Soroase!
  • Răzvan Alexandru Răzvan Alexandru
    O aplicaţie foarte utilă pentru feisbucei, pe care o să-i ajute să-şi niveleze şi ultimele circumvoluţiuni încă neafectate de propaganda media.

    Adevărul e că, dacă nu eşti în stare să discerni singur ce surse de informare îţi sunt utile şi ai nevoie de o terţă parte care să te lumineze, îţi meriţi soarta.
  • aktual24.ro aktual24.ro
    aktual24.ro a intrat pe verificasursa.ro, alaturi de adevarul.ro, pentru ca a preluat o stire din presa taboida britanica.

    verificasursa.ro: "În concluzie, nu poți spune că informațiile sunt false. Mai degrabă, ele sunt prezentate în maniera scandalizată".
  • alex2 alex2
    dar nenea asta nu a inteles ce trebuie sa faca. cititorii marcheaza ceva dar in spate trebuie verificat. asa se gasesc 10-20 tembeli care marcheaza aiurea stiri si s-a stricat tot programelul.
  • alex alex
    O aplicatie primitiva care daca ar fi sa ne luam dupa creator,daca ai cateva stiri false pe site inseamna ca trebuie neaparat sa fie semnalat de acea extensie.Pai asa sunt 99% din paginile din Romania.Pana si digi24 si protv au stiri false pe site.Ca sa fie eficienta ar trebui verificata fiecare stire in parte,nu doar cateva si apoi etichetarea totala a site-ului ca fiind sursa de dezinformare.
  • mile HD mile HD
    De adaugat : romaniatv.net , anten3.ro a1.ro

Trimite un comentariu

sus