Skip to main content

CNA a acordat licenţe audiovizuale digitale pentru toate posturile Televiziunii Române. Un membru CNA s-a opus. Motivul? Peste 500 de milioane de lei datorii neeşalonate

 
tvr
tvr

Consiliul National al Audiovizualului a acordat in sedinta de marti licente de transmisie in format digital terestru pentru posturile Televiziunii de Stat, inclusiv pentru cele din teritoriu. De asemenea, CNA a votat si o propunere de modificare a structurii de programe pentru canalul teritorial TVR Cluj si pentru TVR HD.

Publicitate

Ambele solicitari au fost votate cu sapte voturi “pentru” si unul impotriva. Au votat “pentru” Radu Calin Cristea, Rasvan Popescu, Dorina Rusu, Radu Herjeu, Laura Georgescu, Monica Gubernat si Orsolya Eva Borsos.

Votul impotriva a fost acordat de Gabriel Tufeanu, care a fost membru în Consiliul de Administraţie al TVR în perioada 2012 - 2013. Acesta si-a justificat votul prin faptul ca in solicitarea SRTv aparea stipulata sintagma “datorii fara esalonare”, fapt ce ar contravine legii in vigoare.

”Să nu se înţeleagă că iar sunt singurul care a votat împotrivă. Eu am o singură problemă cu acest ultim rând - datorii fără eşalonare. Vreau să fiu exact ca la carte. Nu vreau să avem o problemă. Sunt pentru licenţele lor”, a declarat Gabriel Tufeanu.

Solicitarea pe care SRTv a depus-o la CNA mentiona un certificat de atestare fiscala din 28 noiembrie 2016, unde apareau datorii in cuantum de peste 510.000.000 de lei, fara esalonare.

Din partea TVR, prezenti la sedinta CNA de azi, au fost Cristian Zgabercea, Producător General TVR, si Nicolae Voican, reprezentant al TVR.

Cristian Zgabercea:

„Nu vrem decat sa ne aliniem la ultimele cereri ale legislatiei, am inceput sa emitem pe SNR (n.r. Societatea Nationala de Radiocomunicatii) pe primul MUX (n.r. Multiplex Digital - emitator digital terestru) si ne trebuie, conform legii, aceste licente.”

Nicolae Voican:

“Vreau sa va spun ca in 2015, odata cu inchiderea transmisiei analogice, cu acordul CNA noi retransmitem pe reteaua de emitatatoare digitale terestre a SNR-ului toate programele noastre. In momentul actual SNR spune ca are o acoperire de peste 80% in populatie si undeva la 70-75% in teritoriu cu digital terestru.

Ei se vor dezvolta probabil cand vor termina licitatia, ca inca este in plina desfasurare de echipamente, atunci acoperirea va fi conform licentei ANCOM, undeva la 90% in populatie si, noi fiind acolo, populatia este obisnuita cu canalele receptionate in digital terestru si consideram oportun sa obtinem aceste licente.”

Cei doi reprezentanti ai TVR au justificat si decizia de modificare a structurior de programe ale TVR Cluj si TVR HD.

Cristian Zgabercea:

“Sunt niste mici modificari de structura la Cluj si la HD, sunt 5-6%. Nu sunt lucruri spectaculoase, vrem doar sa crestem productia proprie si cred ca e normal si suntem in asentimentul dumneavoastra sa incercam sa crestem productia proprie si incet incet sa crestem si difuzarea de productie europeana.”

Nicolae Voican:

“La TVR HD modificarea structurii de program s-a facut pentru a fi armonizata cu celelalte canale deoarece structura de program era aprobata de CNA pe Decizia 277, drept pentru care acum am trecut-o sa fie la fel cu emisia de pe satelit.”

Modificarea structurii serviciului de programe postul TVR HD va fi urmatoarea:

  • In ceea ce priveste productia proprie, aceasta va urca de la 73% la 81%, iar productiile altor producatori vor creste de la 14% la 19%.
  • Programele de informare vor scadea de la 30% la 8.4%, programele educative vor urca de la 13% la 26.9%, iar programele culturale vor creste si ele considerabil, de la 18% la 34%.

Studioul teritorial TVR Cluj va beneficia de modificare in structura de programe astfel:

  • Programele de informare vor scadea de la 55% la 50%, cele educatie de la 10% la 8%, in vreme ce programele culturale vor creste de la 15% la 17%.
Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus