Skip to main content

Norvegia, prima ţară din lume care renunţă la frecvenţa FM

 
Norvegia, prima ţară din lume care renunţă la frecvenţa FM

FMExit. Decizie istorică în industria radioului. Norvegia este prima ţară din lume care a decis renunţarea la frecvenţa pe unde ultrascurte (FM) în favoarea serviciului de radiodifuziune terestră digitală (Digital Audio Broadcasting - DAB). Data limită stabilită pentru finalizarea procesului este sfârşitul anului 2017, potrivit Guardian.

Publicitate

Poreclită "FMExit", schimbarea este privită cu scepticism de locuitori, însă este urmărită îndeaproape de mai multe state din Europa, care au de gând să facă, în viitorul apropiat, trecerea de la semnalul analog la cel digital terestru.

Renunţarea la frecvenţa FM va avea loc gradual, de la regiune la regiune, procesul fiind început miercuri dimineaţă. Prima regiune în care s-a făcut deja trecerea la frecvenţa DAB a fost orăşelul Bodø, aflat în nordul Norvegiei, în apropiere de Cercul Polar.

Guvernul Norvegian a declarat că s-a decis trecerea la noul sistem din raţiuni de costuri, estimând o economie de 200 de milioane de coroane norvegiene (peste 22 de milioane de euro) pe an, ceea ce va permite radiodifuziorilor să investească mai mult în programare şi să dea ascultătorilor o calitate a sunetului superioară, care va fi recepţionat mult mai uşor, în ciuda reliefului Norvegiei, predominant muntos.

Staţiile de radio mici şi cele locale vor putea însă continua să transmită în format FM până în anul 2022, după ce lineţele vor fi reînnoite.

Un alt motiv pentru care s-a luat această decizie a fost faptul că aproximativ 70% din gospodăriile din această ţară sunt legate deja la serviciul DAB. În Norvegia sunt 26 de emiţătoare digitale terestre (DAB sau DAB+ - o versiune mai avansată), inclusiv cinci care merg în paralel cu tot atâtea frecvenţe FM, pe care urmează să le înlocuiască.

Trecerea este privită însă cu scepticism de către ascultători, deja existând oameni din oraşul Bodo care au reclamat un semnal DAB slab.

"În această dimineaţă am pornit radioul şi se auzea un foşnet, nu la fel de cald ca unul FM însă. Asta m-a făcut să mă gândesc că poate nu este o ideea aşa de bună trecerea asta. În Norvegia suntem atât de dornici fie primii cu toate, mă întreb dacă nu vom merge prea repede cu asta", a spus Lasse Marhaug, cântăreţ şi compozitor norvegian, citat de Guardian.

Cei mai în vârstă, care depind în principal de radio, au fost vocali în ceea ce privesc costurile şi bătaia de cap pentru înlocuirea aparatelor FM şi prima generaţie de aparate DAB care nu mai sunt compatibile cu noul sistem DAB+.

Un studiu realizat de cotidianul norvegian Dagbladet, aproximativ două treimi dintre norvegieni au spus că Guvernul se grăbeşte cu această decizie.Majoritatea discuţiilor au în prim-plan oamenii în vârstă care ar putea să nu ţină pasul şi să rămână izolaţi, deoarece aceştia nu au nici bani nici cunoştinţe pentru a afce trecerea. Un set de captare a semnalului digital terestru costă în Norvegia 1000 de Coroane (aprox. 110 euro).

Aproximativ 2.3 milioane de maşini nu au instalat un sistem de captare a semnalului digital terestru în Norvegia, iar mulţi pescari, pentru care radioul este vital, nu sunt echipaţi corespunzăror. Criticii au avertizat că apelurile de urgenţă, vitale în iernile geroase din Norvegia, ar putea trece neauzite.

Mai multe state din Europa iau în considerare însă trecerea de la FM la DAB, în special Marea Britanie, Danemarca şi Elveţia, toate considerându-se pregătite pentru acest pas. Regiunea Tirolul de Sud, din nordul Italiei, va începe, de asemenea, închiderea emiţătoarelor FM în acest an. Alte ţări, cum ar fi Franţa şi Germania,unde radiodifuzorii nu au fost convinşi de avantajele serviciului digital terestru, sunt considerabil în urmă.

În Germania, de exemplu, fusese programată trecerea de la FM la DAB pentru anul 2015, însă în 2011 cancelarul s-a opus.

În Marea Britanie mai mult de 45% din semnalul folosit este digital. Guvernul a declarat să trecerea de la FM la DAB se va întâmpla atunci când ponderea va atinge 50% iar semnalul digital terestru va putea fi recepţionat de 90% din populaţie.

Cei care susţin trecerea spun că semnalul digital si ce pe unde ultrascurte a funcţionat deja în paralel aproape 22 de ani, astfel că trecerea ar trebui să fie una lină.

Frecvenţa bazată pe unde ultrascurte (FM) a fost inventată în Statele Unite în anul 1933, fiind disponibilă la nivel mondial în anul 1950.

Potrivit WIkipedia, Sistemul de frecvenţă DAB a fost elaborat începând cu anul 1981 de către Institut für Rundfunk Technik (IRT), de un grup european de radiocomunicaţie şi de producători de echipamente de telecomunicaţii condus de BBC Research and Development. Scopul a fost crearea unui nou sistem de radiodifuziune care să poată răspunde noilor tehnologii care nu mai puteau fi implementate în sistemul radio analog FM.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • vasilica srl vasilica srl
    din pacate am semnat si noi tampenia asta. aruncam radiourile la cos ca sa cumparam marfa capitalista noua. am inteles ca au coverage mai mic...
  • Nicu Nicu
    Sau mai simplu si pe romaneste: "Norvegia renunta total la radiodifuziunea analogica".
    C-or mai fi si statii cu AM de oprit.
  • Dorin Dorin
    Ba, frate! Sunteți site de media cică. Cum naiba dați mă titlurile astea? Cum puteți scrie mă bălăriile astea? Observ, tata, te faci de râs! După ce că dai știri desore ce se întâmplă prin trusturi doar cu permisiunea mogulilor respectivi (vezi cazul Mediafax) mai și traduceti prost știri din engleza. Ba frate, tu ești sănătos?
  • nerăbdătorul nerăbdătorul
    Acum pe bune: cat de indolent sa fii sa pui un asemenea titlu. Puisor, tu stii de la ce vine FM? De la modulatie in frecventa. Sa recitim titlul: Norvegia renunță la frecvența modulatie in frecvență. Puișor, tu înțelegi ceva? Nici noi. Nu vreau sa te sperii, dar esti suspect de prostie aviara.

Trimite un comentariu

sus