Skip to main content

Petiţie pentru scoaterea România TV şi a Antenei 3 din grilele de cablu. De ce nu este posibil

 
Petiţie pentru scoaterea România TV şi a Antenei 3 din grilele de cablu. De ce nu este posibil

Peste 13.000 de persoane au semnat o petiţie online prin care se cere scoaterea din grila de programe a posturilor Romania TV şi a Antenei 3.

Publicitate

„Având în vedere că în ultima perioadă cele două posturi, România TV şi Antena 3, dezinformează telespectatorii cu intenţia de a-i manipula, iniţiez aceste demers de înaintare a unei solicitări colective către furnizorii de servicii de televiziune de scoatere a acestor 2 posturi din grila de programe. Refuz să mai am în grila de programe 2 posturi TV mincinoase”, spun iniţiatorii petiţiei.

Dacă firmele de cablu ar scoate cele două televiziuni din grilele de cablu, ar încălca legea. Antena 3 şi România TV sunt în lista must carry, a posturilor care trebuie obligatoriu preluate de către companiil de cablu (acest principiu nu se aplică televiziunii prin satelit (DTH), cum ar fi platformele Digi, Dolce sau FocuSat)

Mai precis, orice televiziune licenţiată în România poate depune la CNA o cerere prin care se declară „liber la retransmisie”. La începutul fiecărui an, CNA publică pe site „lista must carry”, în care posturile care s-au declarat libere la retransmisie sunt ordonate după audienţa anuală (lista pe 2016, AICI). La acestea se adaugă şi posturile TVR, dar şi TV5.

Cabliştii sunt obligaţi să le preia în grilele lor, în limita a 25% din numărul total de servicii. Cu alte cuvinte, dacă în pachetul unei televiziuni sunt 100 de posturi, 25 sunt din lista must carry.

Ce este principiul „must carry”
Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, şi prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice şi posturile private aflate sub jurisdicţia României, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat şi operatorilor DTH.
Ce spune articolul 82:
„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • John John
    Catalin Poenaru: tu esti complet ***? Ai vazut imaginile in care *** aia de la romania tv spunea cu subiect si predicat ca se dau 30 de lei pentru cainii adusi la protest? Si asta e doar un simplu exemplu din miile de minciuni si manipulari ce curg non stop pe posturile alea. Cum sa permiti asa ceva in mass media?
  • cd cd
    @un om, sunt frustrati!
  • bogdan bogdan
    Sunteti dusi cu pluta!
  • un om un om
    bai astia n-au aflat inca faptul ca s-a inventat telecomanda ? eu refuz sa cred ca tinerii nostri cred ca cenzura si santajul clientilor unor televiziuni este solutia.
  • ardei ardei
    Nu-i mai simplu să ștergem din lista de programe a televizorului acele posturi?
  • Cătălin Poenaru Cătălin Poenaru
    Cei care cer inepția asta NU aduc niciun argument, niciun exemplu concret, numai vorbe goale: să nu se mai uite românii, că mama lui este obsedată de Antena 3. Eu zic că cei mai obsedați sunt cei care au inițiat și semnat această petiție. Cele două posturi tv aduc martori, dovezi oficiale, mărturii ale unor oameni care au fost în diverse situații cumplite. Nu este firesc ca o persoană să vrea închiderea unor posturi tv. ca să nu se mai uite mama lui! Acestea sunt gânduri fasciste, pe care le-au inițiat nemții în al Doilea Război Mondial...
  • claudiuu claudiuu
    Sa protestam duminica 29 ianuarie in fata sediului Cna sa ii obligam sa inchida aceste posturi nocive care manipuleaza populatia cu stiri false
  • Mm Mm
    Si culmea e ca la 27 de ani de la revolutie se gasesc suficienti natarai care sa si voteze acea petitie, dar site-uri care sa ii faca "reclama".
  • Ilie dumitru Ilie dumitru
    Niște ***,ce are una cu alta. Aveţi telecomandă comutație unde vă situația
  • John John
    tocmai ca legea e data stramb si trebuie schimbata. Principiul must carry implementat la noi e o mizerie ordinara fara nici o logica. Da, e normal ca in must carry sa fie postul public TVR sau posturi culturale...dar sa impui prin lege ca operatorii de cablu sa difuzeze niste posturi comerciale...e o nesimtire incredibila. Sa obligi prin lege ca posturile TV ale unor infractori sa fie preluate si bagate pe gat oamenilor...e ceva de o prostie fara margini.
  • Pescuitor în ape Limpezi Pescuitor în ape Limpezi
    Eu nu mai am cele două posturi pe telecomandă de doi ani. Dar le-am scos eu. Să le excluzi de pe cablu e însă ilegal.
  • cd cd
    Cosmarul osedatilor: PSD, A3 si RTV. Doar ca primul este cel mai mari partid si urmatoarele cele mai urmarite posturi de stiri din Romania. Ha!
  • doar eu doar eu
    Altii vor utiliza o petitie sa rămână :)
    Daca nu iti convine nu te uita
  • alex2 alex2
    Nu poti sa scoti un post ca nu iti place tie. Ar trebui amendati de CNA pentru dezinformare, instigare etc.
    O petitie mai buna ar fi pentru desfiintarea CNA. Primesc functii de secretar de stat si ei nu vin la serviciu. Concediati si pusi sa restituie toti banii pentru zilele in care n-au fost prezenti.
  • stefan stefan
    Am idee pt cei 13000. E geniala, fara indoiala. Folositi telecomanda si schimbati pe alte posturi.
    Nu v-ati gandit, asa-i?

Trimite un comentariu

sus