Skip to main content

SCRISOAREA unui grup de jurnalişti de la TVR Cluj: „Irina Radu a promis că va numi oameni noi în funcţiile de conducere”

 
tvr
tvr

Un grup de jurnalişti de la Cluj, mesaj pentru şefa instituţiei, Irina Radu. „La 31 decembrie 2016, mandatele tuturor coordonatorilor cu atributii de conducere din Televiziunea Romana au expirat”, se arată în mesajul mai multor jurnalişti de la TVR Cluj.

Publicitate

În acelaşi mesaj, jurnaliştii spun că şeful staţiei locale din Cluj ar fi „responsabil pentru dezastrul în care se zbate instituţia”.

Scrisoarea integrală, în continuare:

La 31 decembrie 2016, mandatele tuturor coordonatorilor cu atributii de conducere din Televiziunea Romana au expirat. Presedintele director-general al TVR, d-na Irina Radu a promis ca va numi oameni noi in functiile de conducere, care vor asigura interimatul pana la organizarea de concursuri pe posturile respective. Ne-a cerut chiar, intr-un mesaj postat pe intranet, sa ne exprimam opiniile vis-a-vis de managementul institutiei, nemultumirile pe care le avem si propunerile pentru imbunatatirea activitatii, un "feedback", cum l-a numit d-sa, de care va tine cont in numirile pe care le va face.

De la TVR Cluj au plecat zeci de mesaje- unul semnat de 35 de jurnalisti si alte cateva zeci, semnate in nume personal de alti angajati, toate avand un numitor comun- directorul TVR Cluj, Romeo Couti, cel mai longeviv director din SRTV, care le-a supravietuit timp de 15 ani tututor presedintilor-directori generali si pe care il considera responsabil de dezastrul in care se zbate acum institutia.

Printre cauzele acestui dezastru se numara:

1.LIPSA UNUI PLAN MANAGERIAL Chiar dacă a obţinut mandatul managerial pe baza unui plan prezentat în faţa comisiei de concurs, Romeo Couţi nu a binevoit niciodată să-şi prezinte planul în faţa colectivului de angajaţi cu care ar fi trebuit să ducă la bun sfârşit acele lucruri la care s-a angajat.

2. INGERINŢE ÎN ACTIVITATEA EDITORIALĂ -intervenţii repetate în conţinutul editorial al emisiunilor sau la ştiri, (cazul concertului formaţiei Beatrice: acest gen de intervenţii, "recomandări" sub umbrela autorităţii funcţiei se petrec de ani de zile)

-Angajarea studioului în proiecte şi producţii care nu au avut o justificare editorială clară, ci doar cu scopul de a-i atrage şi mai multa influenţă în ariile sale de interes. Vezi deplasari si evenimente organizate in Moldova, Ucraina, Gagauzia etc.

3. RESURSELE UMANE FOLOSITE INCORECT

-rotirea nejustificată a personalului în posturi nepotrivite pregătirii oamenilor - lipsa unui specialist marketing, absolut vital in contextul actual şi a unui consilier juridic permanent de peste 3 ani.

-Concedierea de două ori doar în cursul anului 2016 a tuturor colaboratorilor externi. In lipsa unei strategii financiare pe termen mediu, a renunţat în mod repetat la colaboratori, reuşind în acest fel sa decredibilizeze TVR Cluj care este acum cunoscuta în media clujeana ca o instituţie de presa instabila. În plus prin aceste renunţari repetate, au plecat oameni în care TVR a investit, i-a pregătit şi format, majoritatea fiind imediat după plecare angajaţi la televiziuni comerciale naţionale în concurenta cu TVR. ( de exemplu, TVR Cluj a pierdut singurul reporter de sport pe care il avea).

4. RESURSE FINANCIARE FOLOSITE INCORECT

În toţi aceşti ani de când televiziunea publică se zbate pentru supravieţuire, Romeo Couţi a folosit sloganul “măsuri de austeritate” pentru a justifica imposibilitatea efectuării unor deplasări în aria de acoperire a TVR Cluj, din cauza lipsei combustibilului sau a banilor de cazare, a diurnelor, dar a concentrat toate resursele pe proiecte megalomane externe (Republica Moldova, Ucraina, Gagauzia) în timp ce producătorii de ştiri ţin echipele de filmare la studio neavând combustibil pentru deplasări la evenimentele din zonă.

5. ADMINISTRAREA DEFECTUOASĂ A RESURSELOR TEHNICE ŞI MATERIALE

- clădirea primită de la guvern de mai mult de 10 ani zace in paragină. Romeo Couţi a fost incapabil să atragă fonduri pentru a o pune in funcţiune

- angajarea instituţiei în coproducţii care erau de fapt servicii mascate de producţie pentru terţi. Ex. filmări care nu au luat vreodată forma unei emisiuni (ci doar a unor dvd-uri), semnal video/audio de la carul TVR pentru proiecţii pe ecrane, serviciu care în mod normal se facturează de către o firma specializata, însă TVR Cluj da gratuit imagine şi sunet, care de altfel fac şi subiectul drepturilor de autor

6.LIPSA DE TRANSPARENTA SI COMUNICARE

Fiind liantul intre managementul central şi studio-ul teritorial Cluj a păstrat, ţinut secret sau filtrat în mod intenţionat comunicări de la Bucureşti în funcţie de interesele propriei persoane.

7. DEZBINAREA PERSONALULUI, INTRETINEREA UNEI ATMOSFERE DE CONFLICT

-promovarea unei permanente stări conflictuale în studio prin hărţuirea morală a unor colegi şi protejarea altora. Câteva tehnici clasice de hărţuire: schimbarea repetată a programului de muncă a celor vizaţi, cereri repetate de note explicative, intervenţii în structura emisiunilor, supra-încărcare, ameninţări subtile, mutarea subită la alt departament, trasarea unor sarcini de serviciu sub calificarea profesională a angajatului, răzbunarea pe toţi cei care se opun sau contestă deciziile ilogice şi dezastruoase,presiuni asupra membrilor comitetului director şi nerespectarea comitetului director: a transformat şedinţele în "dări de seamă", ducând în derizoriu activitatea CD-ului.

-Implicarea numelui studioului de către Directorul TVR Cluj intr-o serie de scandaluri care au ţinut prima pagină a ziarelor: Scandalul Eurovision din 2015, scandalul cu stirea tendentioasa de la zilele maghiare din aug. 2016, ca sa amintim doar pe cele mai recente. Nu s-a ferit, în schimb, să instige apariţia în presa de scandal de articole denigratoare la adresa instituţiei sau a colegilor săi.

Totul a culminat cu demisia din Comitetul director a celor doi coordonatori cu atributii editoriale si anume ADRIAN ROZENBERG,Producator executiv stiri, programe, sport si PAKAI ENIKO, coordonator al redactiei Minoritati, care au motivat ca nu mai pot lucra cu un astfel de director, cea mai mare parte a corpului editorial exprimandu-si solidaritatea cu cei doi. Aceste probleme durează de mai mulţi ani, vă putem pune la dispoziţie întreaga corespondenţă, acte şi documente privind sesizările noastre adresate biroului PDG despre situaţia de la TVR Cluj şi de asemenea link-uri din presă unde este reflectată activitatea acestuia.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • sgiu sgiu
    ***Fara legatura cu articolul****
    Vreau sa vad maine imagini de la revizia tehnica anuntata de tvr la noapte intr-un articol o paginademedia.ro
    Se poate?Ma intereseaza genul.Mersi :)
  • ion ion
    Sunt cat se poate de sigur ca nivelul profesional al multora dintre cei 37 de viteji de la tvr cluj e... sub nivelul marii. Cat priveste caracterul si probitatea morala a Irinei Radu, aici chiar nu e nimic de adaugat despre aceasta psd-ista.
    TVR: faliment fericit! o meritati din plin.
  • mile mile
    nu ne intereseaza livia sleahta voastra
  • livia pila livia pila
    Livia va informeaza ca Irina Radu vine la Cluj sa se facă că face dreptate.
  • George George
    Gresiti daca puneti pe aceeasi treapta pe Livia si mile. Si nu-i mai scrieti, va rog, numele cu "M" ci asa cum de fapt se si semneaza, cu "m". El este doar un "mic purice pe ... forum".
  • Unu Unu
    Dialogul de aici dintre livia si mile e savuros. La a doua citire e trist! Trist ca amandoi se cred specialisti in televiziune si comenteaza de fiecare data. Daca mai si lucreaza in televiziune...e clar
  • mile mile
    nu , dar tu livia de ce nu comentezi si la alte articole , nu ne intereseaza tvr , eu am crezut ca esti o persoana care vrea binele tuturor, dar de ce nu ai spus de la inceput ca esti angajata a tvr si din ce partid faci parte , lingaii nu prea reprezinta nimic pt o tara
  • Livia Pila Livia Pila
    Mile, iar vorbești ca sa te afli-n treaba! Răspunde dacă ești sau nu numilul Raico Cornea!
  • Livia Pila Livia Pila
    Mile, dar de unde știi tu atit de bine ce facem noi în Tvr? Ti-a spus tie asta Raico Cornea?
  • mile mile
    tocmai ca cei din tvr majoritatea nu fac nimic , doar sunt angajati si stau
  • Adi Adi
    Mai Mile, mancator de bani ai statului poti spune si educatorilor, invatatorilor, profesorilor, asistentilor, medicilor, politistilor, pompierilor, militarilor, jandarmilor, corpurilor de balet, orchestrelor, actorilor, artistilor, bibliotecarilor, arhivistilor, functionarilor, cercetatarilor, procurorilor, magistratilor, dar si senatorilor, deputatilor si secretarilor de stat.... E oare condamnabil sa lucrezi " la stat" pe bani publici?
  • mile mile
    ai aparut livia ,mancatoare a banilor statului, mai bine taci tvristo
  • Livia Pila Livia Pila
    Lui Radu nici ca ii va pasa de sesizare. Doar dacă e conforma ordinelor politice.
  • Livia Pila Livia Pila
    Doamne, cit sunteți de naivi, voi, colegii de la Cluj. Irina Radu a trăit , mai exact, a supraviețuit o viata întreaga la ordin. Dacă ordinul e sa rămână Couti, Couti va rămâne. Radu e preocupata de propria ei supravieţuituire, se închina cui ii promite ca va rămâne pdg, se da de ceasul morții sa își păstreze de rezerva postul de director de programe. Nu o interesează ofurile voastre.

Trimite un comentariu

sus