Skip to main content

Realitatea TV, 10.000 de lei amenda pentru afirmaţii acuzatoare la adresa minorităţii maghiare

 
Realitatea TV, 10.000 de lei amenda pentru afirmaţii acuzatoare la adresa minorităţii maghiare

Consiliul National al Audiovizualului a amendat postul de televiziune Realitatea TV cu suma de 10.000 de lei, pentru afirmatiile despre minoritatea maghiara din Romania, facute in emisiunea Jocuri de Putere din 6 decembrie 2016.

Publicitate

Propunerea a fost facuta de Valentin Jucan si a fost votata de sase din cei noua membri prezenti la sedinta de azi, in turul al treilea al sesiunii de vot.

Au votat pentru: Valentin Jucan, Florin Gabrea, Viorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu si Rasvan Popescu



Impotriva au votat: Monica Gubernat, Laura Georgescu si Radu Herjeu.

Initial au fost trei propuneri: una din partea lui Florin Gabrea, de 30.000 de lei, una a lui Valentin Jucan, de 10.000 de lei si una a lui Radu Herjeu, de 20.000 de lei. Celelalte doua propuneri nu au obtinut insa numarul necesar de voturi.

Florin Gabrea:

“L-as ruga insistent pe domnul Rares Bogdan, in cele mai delicate si importante teme sociale, politice, daca nu sunt abordate cum trebuie se duc naibii, se strica tot rostul. As insista ca Rares Bogdan sa isi tempereze putin acest tip de patriotism exacerbat care este contraproductiv.”

Propunerea lui Valentin Jucan s-a fundamentat pe articolul 3, alin. 2 din Legea Audiovizuala, articolul 66, alin. 1(a) din Codul Audiovizual si articolul 70 din Codul Audiovizual.

Din emisiunea lui Rareş Bogdan:

„Rareş Bogdan: Domnule Năstase, de ce credeţi că în România a ajuns ruşinos să spui sunt român, iubesc România, să ai drapelul pe casa ta, de ce li se pare unora că nu este modern, că suntem autohtonişti, că suntem ultraconservatori, că suntem retrograzi, dacă ne referim la aceste lucruri?”

„Rareş Bogdan: De ce s-au purtat toţi cu mănuşi cu liderii UDMR, care au îmbrăţişat de multe ori retorica de la Budapesta?”

„Rareş Bogdan: (…) Continuăm această emisiune incendiară, în care vorbim româneşte şi pe unii îi deranjează (…)”

(...)

Oreste Teodorescu: O să vedeţi că toate manevrele pe care le face UDMR, nu în totalitatea lui, dar liderii ăştia extremişti, sunt legate de interesul Moscovei de a ţine în tensiune. Ce exportă Moscova astăzi? Are 4 resurse: gaz, petrol, corupţie şi instabilitate. Asta exportă Moscova. Ungaria se ocupă în România de două materii prime ruseşti şi coruperea autorităţilor noastre, că acuma tu ştii mai bine. Ar fi putut nişte minoritari din administraţiile româneşti să radă şi să fure atât de mult, fără sprijinul gros al majoritarilor români?

(...)

Ilie Năstase: Trebuie să fim în aceeaşi termen cu ei, trebuie să fim obraznici cum sunt ei, domne. Asta trebuie să facem noi. Noi suntem… ştii ce trebuie să facem? Vă spun eu acum. Că eu sunt… Ştiu ce. Trebuie să colonizăm regiunea aia, trebuie să trimitem români acolo, să fie egali cu ungurii care sunt acolo, dacă vreţi să nu avem probleme. Asta trebuia să facă Ceauşescu, n-a făcut-o, o putem face noi acum.

Oreste Teodorescu: Cine stă în spatele UDMR- ului? Ce mecanism, ce logică naţională ne face pe noi, românii şă-i încurajăm pe UDMR să ne înjure?

Ilie Năstase: dar vă spun eu: trebuie să trimitem români, acolo, domne, înţelegeţi? Ce au făcut ruşii, în Basarabia. Mama mea e din Basarabia, da? Au trimis românii în Siberia şi au adus ruşii. Asta trebuie să facem noi şi-mi pare rău să vă spun asta şi mai este simplu şi acum. Nu este târziu. Ceauşescu a greşit. Asta trebuie să facem.

LEGISLAŢIE.

Articolul 3 din Legea Audiovizuala

(2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Articolul 66 din Codul Audiovizual

(1) În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică

Articolul 70 din Codul Audiovizual

În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora.

În emisiunea Jocuri de putere de la postul Realitatea TV, din data de 06.12.2016, s-a discutat despre situatia minoritatii maghiare din Romania. In timpul emisiunii, invitatii au facut o serie de afirmatii asupra carora moderatorul nu a intervenit. Mai mult, moderatorul a facut la randul sau o serie de declaratii de acelasi fel.

Invitatii lui Rares Bogdan in editia Jocuri de Putere din 6 decembrie 2016 au fost Oreste Teodorescu, jurnalistul Dan Tanasa si Ilie Nastase - prin telefon.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Banatan Banatan
    Hmm..domnul Ilie Nastase poate nu cunoaste... dar roman a trimis pe roman,maghiar,svab in Baragan in noaptea de rusalii in 18.06.1951 cu d.o. ...ulterior roman pe roman a trimis la canal sau la Jilava doar pentru ca avea o alta opinie...file de istorie uitata!!!!!
  • un ohm un ohm
    pai in afara de juncan, nu se uita nimeni la emisiunea lui rares "patriotul neamului" bogdan.

Trimite un comentariu

sus