Skip to main content

Şefa CNA, judecată pentru abuz în serviciu, la prima şedinţă condusă, după doi ani

 
Şefa CNA, judecată pentru abuz în serviciu, la prima şedinţă condusă, după doi ani

Şefa CNA a prezidat, din nou o şedinţă a consiliului, după o lungă pauză. După aproape doi ani de când şefa CNA a evitat să mai prezideze şedinţele forului audiovizual, aceasta a revenit.

Publicitate

Laura Georgescu, judecată în prezent pentru abuz în serviciu, a condus şedinţa forului audiovizual de 1 februarie, chiar în ziua în care în Monitorul Oficial s-a publicat ordonanţa de urgenţă a Guvernului ce vizează codurile penale.

Întrebată de Paginademedia.ro de ce a decis să prezideze din nou şedinţele CNA, aceasta nu a dorit să comenteze.

Laura Georgescu a fost intrat în CNA în urmă cu patru ani, la propunerea Guvernului condus atunci de Victor Ponta.

Din verificările Paginademedia.ro, Laura Georgescu a prezidat ultima şedinţă în februarie 2015, considerând că regulamentul de funcţionare al instituţiei era ilegal. Acesta fusese modificat cu câteva luni înainte, astfel încât membrii să poată conduce, pe rând, şedinţele publice. La vremea respectivă, Laura Georgescu a dat în jduecată şase dintre membrii CNA care au votat pentru modificarea ROF (detalii, AICI).

"În ROF aprobat în şedinţa Consiliului din luna septembrie 2014 se specifică faptul că structura funcţională proprie a instituţiei nu mai este condusă de preşedintele CNA, ci de un organism colectiv, respectiv de către toţi cei 11 membri ai Consiliului, încălcându-se grav, printre altele, prevederile articolului 14, alineatul 1 din Legea audiovizualului numărul 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi articolul 20, alineatul 2 din Legea numărul 500/ 2002 privind finanţele publice, cu modificările şi completările ulterioare", spunea Laura Georgescu pentru Mediafax în martie 2015.

"Din luna septembrie şi până în prezent (martie 2015 - n.r.), am depus toate diligenţele necesare pe lângă colegii mei pentru a discuta şi modifica acest Regulament de Organizare şi Funcţionare ilegal şi de a vota în şedinţa Consiliului eliminarea articolelor care încalcă prevederile legale, dar toate eforturile mele au rămas fără rezultat. Singura soluţie a rămas instanţa de judecată, care va judeca cererea şi care va soluţiona cauza", a mai spus Laura Georgescu.

CONTEXT. Dosarul Giga TV - şefa CNA
Preşedintele CNA, Laura Georgescu, fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, şi un fost membru CNA, Narcisa Iorga, sunt acuzaţi că, în 2013, ar fi favorizat televiziunea Giga Tv, controlată de Gheorghe Ştefan, fostul primar din Piata Neamţ, judecat şi el în acest proces.
În iulie 2015, preşedintele CNA Laura Georgescu, fostul membru al CNA Narcisa Iorga, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi fostul deputat Viorel Hrebenciuc au fost trimişi în judecată în dosarul privind retragerea licenţei postului Giga TV.
Laura Georgescu este acuzată de abuz în serviciu după ce Consiliul Naţional al Audiovizualului a revocat decizia de retragere a licenţei postului Giga TV, controlat de Gheorghe Ştefan. Ea mai este acuzată şi de întocmirea a 25 de sesizări cu date nereale, soluţionate prin sancţionarea a 11 posturi de televiziune, care s-au constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 2.296.200 de lei.
DNA arată că, la data de 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenţi), retragerea licenţei audiovizuale pentru postul Giga TV, controlat de Gheorghe Ştefan.
După 17 septembrie 2013, Narcisa Iorga, membru al CNA, l-ar fi sfătuit pe Gheorghe Ştefan să apeleze la cunoştinţele sale din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care Giga TV intenţiona să o formuleze.
Ştefan a luat legătura cu Viorel Hrebenciuc şi, în urma interventiei acestuia, şefa CNA a luat o altă decizie care a revocat-o pe prima, în sensul păstrării licenţei pentru Giga TV, deşi postul lui Ştefan nu mai îndeplinea condiţiile legale pentru a-şi păstra licenţa de a emite, mai susţin procurorii.
Gheorghe Ştefan şi Viorel Hrebenciuc sunt acuzaţi de instigare la infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid. La rândul ei, Narcisa Iorga este acuzată de instigare la aceeaşi infracţiune.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus