Skip to main content

TEST pentru ziarişti, bloggeri şi nu numai: Moderează Comentariul. Câte puncte faci?

 
TEST pentru ziarişti, bloggeri şi nu numai: Moderează Comentariul. Câte puncte faci?

INTRĂ ÎN TEST. Ştii când să ştergi un comentariu şi când să îl publici? Când e jignitor, calomnios, rasist sau xenofob? Un exerciţiu util pentru ziarişti, pentru bloggeri, dar şi pentru cei care administrează un cont pe o reţea socială.

Publicitate

Ai modera sau ai lăsa un comentariu de genul "Lasă-te de tenis şi la striptease cu tine! La asta de pricep toate femelele"

Despre ce este vorba?

Testul conţine mai multe exemple de comentarii, cu două opţiuni. Le-aţi modera? DA sau NU.

INTRĂ ÎN TEST. Aprobă sau Moderează comentariile propuse şi vezi explicaţiile pentru varianta corectă AICI.

Câteva exemple de "comentarii" din test:

"Lasă-te de tenis şi la striptease cu tine! La asta de pricep toate femelele"

"Crezi că este uşor să mergi la şcoală când zilnic trebuie să faci norma de fier vechi, mobile şi portofele?"

"Cum e fascismul interzis, aşa ar trebui interzis şi islamul, in Uniunea Europeană."

"Nu pricep circul ăsta cu paradele gay… eu nu sunt homofob, dar nu înţeleg de ce simt nevoia să se dea în spectacol. Nu mă interesează ce fac la ei acasă dar pe mine să mă lase în pace."

După fiecare răspuns, vine şi explicaţia pentru varianta corectă. De genul: "Acest comentariu este vulgar, jignitor şi ultima parte poate fi interpretată drept o ameninţare sau incitare la violenţă. Nu poate fi publicat fără moderare." sau "Exprimarea nonşalantă a ideii că furtul ar fi caracteristic unei anumite etnii, deşi făcută aici sub forma unei glume, promovează prejudecăţi şi denigrează o categorie largă de oameni. O astfel de postare va fi etichetată drept rasistă şi moderată."

INTRĂ ÎN TEST. Aprobă sau Moderează comentariile propuse şi vezi explicaţiile pentru varianta corectă AICI.

Testul este propus de echipa proiectului Less Hate More Speech, un program de "civilizare" a dialogului online din comentarii, care a inclus site-urile GSP.ro, Tolo.ro, Blogsport.ro şi Paginademedia.ro.

În cadrul proiectului „Less Hate, More Speech”, cercetătorii Median Research Centre (MRC) şi jurnaliştii de la site-urile partenere au lucrat împreună pentru a găsi soluţii care să încurajeze participarea şi contribuţiile de calitate şi să descurajeze agresivitatea şi intoleranţa.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • serban serban
    Nici eu nu prea inteleg problema cu primul comentariu:

    ”Crezi că este ușor să mergi la școală când zilnic trebuie să faci norma de fier vechi, mobile și portofele? Altfel, cu siguranță, acest distins suporter ar fi fost olimpic la română, mate și fizică iar în timpul liber ar fi fost un fin cunoscator de node.js, erlang, php, angular și aws. Cum de altfel sunt majoritatea suporterilor rapidiști.”

    La ce articol a fost trimis? Cred ca ar ajuta putin contextul.
  • david david
    Vad ca moderati si cuvintele care apar in DEX. De la o extrema la alta.
  • Iuli Iuli
    Audiente Las Fierbinti vs. Te pui cu blondele?
  • Mamutul Radioactiv Mamutul Radioactiv
    Ce prostie! Comentariul: ”Crezi că este ușor să mergi la școală când zilnic trebuie să faci norma de fier vechi, mobile și portofele? Altfel, cu siguranță, acest distins suporter ar fi fost olimpic la română, mate și fizică iar în timpul liber ar fi fost un fin cunoscator de node.js, erlang, php, angular și aws. Cum de altfel sunt majoritatea suporterilor rapidiști.” ar trebui interzis in opinia celor care au conceput testul pe motiv ca discrimineaza o etnie. Dar comentariul nu face referire la nico etnie. Astfel, discriminarea e doar in mintea celui care a conceput testul, el fiind cel care asociaza infractionalitatea cu o etnie, ceea ce nu apare in ”comentariu”.
  • mileu mileu
    0 din 7 . *** the political correct !
  • Gaetano Gaetano
    7 din 7!!
  • Mortu Mortu
    4 din 7. Brici!

Trimite un comentariu

sus