Skip to main content

TEST pentru ziariști, bloggeri și nu numai: Moderează Comentariul. Câte puncte faci?

 
TEST pentru ziariști, bloggeri și nu numai: Moderează Comentariul. Câte puncte faci?

INTRĂ ÎN TEST. Știi când să ștergi un comentariu și când să îl publici? Când e jignitor, calomnios, rasist sau xenofob? Un exercițiu util pentru ziariști, pentru bloggeri, dar și pentru cei care administrează un cont pe o rețea socială.

Publicitate

Ai modera sau ai lăsa un comentariu de genul "Lasă-te de tenis și la striptease cu tine! La asta de pricep toate femelele"

Despre ce este vorba?

Testul conține mai multe exemple de comentarii, cu două opțiuni. Le-ați modera? DA sau NU.

INTRĂ ÎN TEST. Aprobă sau Moderează comentariile propuse și vezi explicațiile pentru varianta corectă AICI.

Câteva exemple de "comentarii" din test:

"Lasă-te de tenis și la striptease cu tine! La asta de pricep toate femelele"

"Crezi că este ușor să mergi la școală când zilnic trebuie să faci norma de fier vechi, mobile și portofele?"

"Cum e fascismul interzis, așa ar trebui interzis și islamul, in Uniunea Europeană."

"Nu pricep circul ăsta cu paradele gay… eu nu sunt homofob, dar nu înțeleg de ce simt nevoia să se dea în spectacol. Nu mă interesează ce fac la ei acasă dar pe mine să mă lase în pace."

După fiecare răspuns, vine și explicația pentru varianta corectă. De genul: "Acest comentariu este vulgar, jignitor și ultima parte poate fi interpretată drept o amenințare sau incitare la violență. Nu poate fi publicat fără moderare." sau "Exprimarea nonșalantă a ideii că furtul ar fi caracteristic unei anumite etnii, deși făcută aici sub forma unei glume, promovează prejudecăți și denigrează o categorie largă de oameni. O astfel de postare va fi etichetată drept rasistă și moderată."

INTRĂ ÎN TEST. Aprobă sau Moderează comentariile propuse și vezi explicațiile pentru varianta corectă AICI.

Testul este propus de echipa proiectului Less Hate More Speech, un program de "civilizare" a dialogului online din comentarii, care a inclus site-urile GSP.ro, Tolo.ro, Blogsport.ro și Paginademedia.ro.

În cadrul proiectului „Less Hate, More Speech”, cercetătorii Median Research Centre (MRC) și jurnaliștii de la site-urile partenere au lucrat împreună pentru a găsi soluții care să încurajeze participarea și contribuțiile de calitate și să descurajeze agresivitatea și intoleranța.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Nici eu nu prea inteleg problema cu primul comentariu:

    ”Crezi că este ușor să mergi la școală când zilnic trebuie să faci norma de fier vechi, mobile și portofele? Altfel, cu siguranță, acest distins suporter ar fi fost olimpic la română, mate și fizică iar în timpul liber ar fi fost un fin cunoscator de node.js, erlang, php, angular și aws. Cum de altfel sunt majoritatea suporterilor rapidiști.”

    La ce articol a fost trimis? Cred ca ar ajuta putin contextul.
  • Ce prostie! Comentariul: ”Crezi că este ușor să mergi la școală când zilnic trebuie să faci norma de fier vechi, mobile și portofele? Altfel, cu siguranță, acest distins suporter ar fi fost olimpic la română, mate și fizică iar în timpul liber ar fi fost un fin cunoscator de node.js, erlang, php, angular și aws. Cum de altfel sunt majoritatea suporterilor rapidiști.” ar trebui interzis in opinia celor care au conceput testul pe motiv ca discrimineaza o etnie. Dar comentariul nu face referire la nico etnie. Astfel, discriminarea e doar in mintea celui care a conceput testul, el fiind cel care asociaza infractionalitatea cu o etnie, ceea ce nu apare in ”comentariu”.

Trimite un comentariu