Skip to main content

Un membru CNA a cerut reducerea la jumătate a amenzii B1 TV pentru cazul Soroş. Solicitare respinsă

 
Un membru CNA a cerut reducerea la jumătate a amenzii B1 TV pentru cazul Soroş. Solicitare respinsă

Un membru CNA a propus reducerea amenzii de 10.000 de lei pentru cazul Soroş, la 5.000 de lei, aşa cum a primit şi Realitatea TV, pe un caz asemănător: derapaj într-o singură emisiune şi sancţiune pe aceleaşi articole de lege. Propunerea nu a trecut de votul membrilor forului audiovizual, astfel că se menţine sancţiunea de 10.000 de lei.

Publicitate

Monica Gubernat, membru CNA, este cea care a decis săptămâna trrecută să ceară reanalizarea unei amenzi de 10.000 de lei dată postului B1 TV pentru acuzaţiile aduse de Sebastian Ghiţă, în campania electorală, despre legături ale unor persoane sau organizaţii cu omul de afaceri George Soroş (o temă de campanie amplu folosită de Sebastian Ghiţă, PRU şi România TV).

Totodată şi B1 TV a făcut o solicitare de rediscutare a sancţiunii din 31 ianuarie.

Rares Aniţa, director de programe la B1 TV: „Noi considerăm ca a fost o situatie speciala, un context special, pentru ca a fost campanie electorală. Asa cum am spus, moderatorul Silviu Manastire a intervenit de multe ori in timpul emisiunii, solicitând probe sau intervenind atunci cand invitatul, reprezentant al unui partid politic, aducea acuzaţii sau derapau. Ei erau pe spatiul lor platit, fiind emisiune electorală.

La rândul ei, Monica Gubernat, a explicat motivul cererii de reanalizare: „Apropo de intervenţia moderatorului, aceeaşi maliţiozitate am văzut-o si la Rareş Bogdan, nu ştiau ce program electoral prezentau invitatii. Mai avea un pic şi îl bufnea râsul. (...) Avem aceleaşi ipoteze în cazul ambelor posturi (B1 TV şi Realitatea TV - n.r.), concluzia este diferită. Avem exact aceeleaşi condiţii de desfăşurare. În numele principiului predictibilităţii, cred că ar trebui să aducem amenda la 5.000 de lei. Nu am ceru mărirea la Realitatea, am cerut micşorarea la B1, pentru ca mi s-a parut o amenda corecta.”

Radu Herjeu, membru CNA: „CNA a dat amenzi de 15.000 de lei, pe 3 cu 2, si amenzi de 100.000 pe 3 cu 2. De ce nu privim invers, de ce nu privim ca amandoua meritau 10.000? Daca egalizam, hai sa egalizam in sus.

Reamintim că, pe 31 ianuarie, Consiliul National al Audiovizualului a amendat postul de televiziune B1 TV cu suma de 10.000 de lei pentru cazul George Soros, folosit in campania electorala pentru alegerile parlamentare.

Initial au fost propuneri de 15.000 de lei, din partea Dorinei Rusu, membru CNA, respectiv 5.000 de lei, propunere a lui Răsvan Popescu. Cele doua propuneri nu au primit voturile necesare in primele doua tururi de votare, aşa că Radu Herjeu a propus o variantă de mijloc: 10.000 de lei.

Propunerea lui Radu Herjeu a primit sapte voturi pentru si patru impotriva. Au votat pentru Florin Gabrea, Valentin Jucan, VIorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu si Orsolya Eva Borsos. Impotriva au votat Monica Gubernat, Laura Georgescu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea.

Amenda pe care CNA a dat-o postului de televiziune B1 TV s-a fundamentat pe articolul 40 alin. 2 din Codul Audiovizual si articolul 3 alin 2 din legea Audiovizualului.

Art. 40 din Codul Audiovizual

(2) Moderatorii programelor au obligaţia să solicite ferm interlocutorilor să probeze afirmaţiile acuzatoare sau să indice, cel puţin, probele care le susţin, pentru a permite publicului să evalueze cât de justificate sunt acuzaţiile.

Art. 3 din Legea Audiovizuala

(2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

Câteva fragmente din emisiunea incriminată:

Sebastian Ghiţă: Nu uitaţi că este un om căruia Regatul Marii Britanii îi interzice să vină în acea ţară. În Anglia, Soros nu e primit de când a atacat lira şi a distrus o economie. O să vă prezentăm mâine un filmuleţ în care acest Soros spune clar... O să vă îngroziţi - Eu când mă hotărăsc să atac o ţară nu îmi mai pasă când termin cu ea, dacă mai e ţară sau nu. Îmi auziţi cuvintele? O să vedeţi mâine filmuleţul cu acest Soros. El spune că ţările sunt un competitor economic pentru el. Şi când vedem discipolii lui şerpărind pe aici prin România, ce vreţi să le spunem? Da, domnilor, distrugeţi-ne şi nouă România. Uite, asta nu se poate.
Silviu Mănăstire (moderator): Dar ce interese? Ce interese are? Punctuale.
Sebastian Ghiţă: Păi, haideţi să vi le descriu. Vrea aurul de la Roşia Montana - motiv pentru care s-a folosit de acele manifestaţii pentru a bloca proiectul acesta. Vrea pădurile. Şi-a deschis fabrici de îngrăşăminte în Budapesta, în Ungaria, şi a distrus fabricile româneşti de îngrăşăminte.
Silviu Mănăstire (moderator): Aici, staţi puţin. Aici, cu lemnul. Aici, cu lemnul trebuie să se bată cu austriecii.
Sebastian Ghiţă: Şi-a făcut fabrici. Şi-a făcut fabrici de lemn în Ucraina. Şi-a făcut fabrici de lemn în Ucraina. Da. Nouă nu ne pasă că se bat austriecii cu Soros. Pentru noi nu e o fericire că în loc de austrieci o să vină Soros. Să nu creadă, în schimb, că nu ştim şi că nu avem informaţii. Le avem. Dar până acum a reuşit să penetreze la vârf statul român.
Silviu Mănăstire (moderator): Bun! Deci, interesele lui Soros, spuneţi, ar fi pe zona de de resurse naturale, da?

Sebastian Ghiţă: Păi, în toată lumea face aşa, oameni buni. Leul românesc e prea... O ţintă prea mică, să o atace acest magnat financiar.

(...)

Sebastian Ghiţă: Românii au început să înţeleagă, aşa cum au înţeles multe alte popoare, că această caracatiţă a ONG-urilor, a agenţilor de influenţă, doar minte românii. (...).
Nadia Ciurlin (moderatoare): Domnule Ghiţă?
Sebastian Ghiţă: Doar preşedintele nostru, Klaus Iohannis, a îndrăznit să ne separe pe noi românii după standardele introduse de ONG-urile lui Soros, în penali, corupţi, hoţi, răi. Aşa-s românii pentru ONG-urile lui Soros.
Nadia Ciurlin (moderatoare): Dar ceva oricum se pregăteşte, domnule Ghiţă. Dacă... Dacă îmi permiteţi. (...)
Sebastian Ghiţă: Este vina dezamăgirii produse de cei doi ani de mandat şi este vina aducerii acestui guvern Dacian Soros la Palatul Victoria.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus