Skip to main content

Antena 1, amendata de CNA pentru emisiunea Mireasa pentru fiul meu

 
Antena 1, amendata de CNA pentru emisiunea Mireasa pentru fiul meu
foto: A1.ro

CNA a sanctionat postul Antena 1 cu amenda de 10.000 de lei pentru trei editii ale emisiunii Mireasa pentru fiul meu. Amenda a vizat si două ediții Observator din data de 22-23 septembrie 2016.

Cuvinte obscene in prezenta unui minor, imagini cu tenta sexuala la o ora matinala, tentative de suicid sau poze cu minore acuzate de videochat, printre abaterile sanctionate de CNA.

Publicitate

Sanctiunea a fost propusa de Radu Herjeu si a fost votata in unanimitate, de cei noua membri prezenti la sedinta CNA de azi: Florin Gabrea, Valentin Jucan, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu si Rasvan Popescu.

Din ședința de astăzi au lipsit Orsolya Borsos și Radu Călin Cristea. 

Norina Ionescu, reprezentantul Antena 1 la CNA, despre editia emisiunii Mireasa pentru fiul meu in care s-au folosit limbaj injurios de fata cu un minor:

„Au fost nenumărate încercări ale moderatarei, a fost și scos din emisie, apoi a fost reintrodus. S-a atras atenția cu privire la imagini de mai multe ori, s-a spus că e necesar să scoatem copilul din platou. Este regretabil, dar nu e ca și când moderatorul nu ar fi avut nicio reacție”

Despre ce s-a vorbit in programele de la Antena 1 sanctionate de CNA?

Emisiunea Mireasa pentru fiul meu difuzata de postul Antena 1 la data de 17 septembrie 2016:

Potrivit raportului de monitorizare intocmit de CNA, on cadrul emisiunii a fost dezbătut relația dintre un concurent si fosta iubita a acestuia, care au impreuna un copil. Minorul, în vârstă de 3 ani, a fost prezent, în direct, în platoul emisiunii, alături de familia mamei.

În acest timp, în cadrul discuției din platoul emisiunii, invitații au folosit un limbaj injurios (“Decât să fim o familie de escroci, cu dosare penale pentru escrocherie, mai bine de tot rahatul”; “Mai bine o familie de rahat decât o familie de escroci”).

Emisiunea Mireasa pentru fiul meu difuzat de Antena 1 in data de 12 octombrie 2016:

In raportul CNA de arata ca, in cadrul acestei editii, difuzata la ora 11 dimineata, s-au difuzat imagini cu tenta sexuala, insotite de o melodie cu versurile:

“Unu, doi, trei, patru (repetat)/Ușor, iubitul meu că se rupe patul.

Cinci, șase, șapte, opt/Mi-e atât de cald că nu mai pot.”

In acest timp, din off se comenta gesturile celor doi, din materialul prezentat: “Cei doi amorezi se înfierbântă. Dulci cuvinte se așteaptă a fi șoptite la apogeul pasiunii. Eros bate cupa cu Venus iar măicuțele se ascund înnebunite în chilii pentru a-și feri privirile de spectacolul ce li se înfățișează.”

Emisiunea Miresa pentru fiul meu din 28 noiembrie 2016:

In aceasta editie unul dintre concurenti a fost acuzat de ceilalti colegi ca ar fi violent si ca a lovit o femeie. In replica, acesta a explicat unele momente din trecutul sau in care in care a agresat o femeie si a incercat sa se sinucida cu cutitul, potrivit raportului intocmit de CNA.

Dialog intre moderatoare si concurentul in cauza:

Valentin: “…În momentul acela, am căzut într-o depresie de 3 zile, care-am menținut-o după despărțire 6 luni de zile. În momentul acela am vrut să mă sinucid. În clipa când a văzut că vreau să mă sinucid, ea mi-a reproșat: gândește-te la fată și nu face asta. Eu i-am dat expresia: pe cine nu lași să moară nu te lasă să trăiești. Tu de ce-ai făcut asta, atunci nu te gândeai că avem un copil? În momentul acela de slăbiciune, după ce am văzut filmarea cu ea. Atunci s-a întâmplat s-o lovesc.”

Moderatoare: “Ăla a fost momentul cu cuțitul?”

Valentin: “Da. Da a fost cuțitul asupra mea. Încă am semn…atunci a venit și mi-a tras cuțitul, cum ar fi, atunci voiam să mă sinucid eu. Am zis, c-am fost într-o perioadă de depresie.”

Moderatoare: “Ea a spus că s-a simțit amenințată de cuțitul tău.”

Moderatoare: “Ea ne-a mai povestit de niște bătăi, că îi cereai explicații, ți le dădea, o luai la bătaie. Mai stăteai un pic, iar îi cereai explicații, iar îți explica, iar o luai la bătaie.”

Valentin: “Exact așa cum a sunat și frati-su atunci în direct, țin minte, nici cu el n-o să mai vorbesc pentru ce-a făcut…când tu suni și zici că eu cumpăram 50 de litri de vin și ieșeam cu levierul la oameni pe stradă beat mort, așa a sunat atunci când a sunat în direct…a doua zi parcă a venit Carla în platou și-a confirmat cu gura ei că nu este adevărat și că l-a rugat să nu mai intervină cu așa ceva.”

Buletinul de stiri Observator din data de 22 septembrie 2016:

Potrivit raportului de monitorizare intocmit de CNA, in cadrul emisiunii Observator difuzată de postul de televiziune Antena 1 in data de 22.09.2016, s-au făcut publice fotografii persoanele (preluate de pe profilul de Facebook) ale unei minore in varsta de 17 ani, insotite de o știre despre “o elevă și sora ei vedete la videochat”. În material s-a susținut că reclamanta ar fi practicat videochat-ul și că ar fi fost “vedetă în filme pentru adulți”.

Stirea a conținut afirmații nereale, neîntemeiate și nefondate: a cuprins detalii despre școala la care ar învăța reclamanta și despre faptul că școala ar fi luat cunoștință de caz pe care l-ar fi plasat poliției, fiind vorba de fapte de natură penală, lucruri care au provocat prejudicii de imagine reclamantei.

De asemenea, nu s-a solicitat acordul reclamantei pentru difuzarea știrii, postul de televiziune exercitând cu rea credință dreptul la libera exprimare, încălcând dreptul la demnitate și imagine reclamantei.

Articolele in baza carora Radu Herjeu a propus sanctionarea celor patru programe difuzate de Antena 1:

Articolul 39 din Legea Audiovizualului

(1) Este interzisă difuzarea, în cadrul serviciilor de programe de televiziune si de radiodifuziune, de programe care pot afecta grav dezvoltarea fizică, mentală sau morală a minorilor, în special programele care conţin pornografie sau violenţă nejustificată.

Articolul 18 din Codul Audviovizualului

Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă:

b) scene de sex, limbaj sau comportament obscen;

Articolul 40 din Codul Audiovizualului

(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu