Skip to main content

TVR1, somat de CNA pentru emisiunea Romania 9 in care a fost invitat Sebastian Ghita

 
foto: Aktual24.ro
foto: Aktual24.ro

Consiliul National al Audiovizualului a sanctionat postul TVR 1 cu somatie pentru emisiunea Romania 9, difuzata in data de 8 noiembrie 2016, in care a fost invitat fostul deputat Sebastian Ghita.

Publicitate

Decizia a venit in urma unei autosesizari a Dorinei Rusu, membru CNA. Aceasta care a reclamat, potrivit raportului de monitorizare, o serie de declaratii neprobate facute de Sebastian Ghita la adresa DNA si a Laurei Codruta Kovesi, la care moderatorul Ionut Cristache nu a intervenit sa ceara probe.

Sanctiunea a fost votata de opt dintre cei noua membri prezenti in sedinta CNA de azi: Florin Gabrea, Valentin Jucan, Orsolya Eva Borsos, Viorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu si Radu Calin Cristea.

Impotriva a votat Monica Gubernat.

Dorina Rusu, membru CNA:

“Aici e problema de acuzatiile aduse de Sebastian Ghita pentru care moderatorul nu a cerut probe. Fata de posturile comerciale, cred ca postul public are o alta misiune si cred ca e nevoie de o abordare diferita. Postul Public invita niste persoane care aduc acuzatii unor sefi de institutii.

Va dati seama ca alta greutate are cand spui ceva neprobat la postul public si alta e cand o spui la un post comercial. Se pare ca e un aer adus prin acest tip de abordare care nu e chiar de dorit la televiziunea publica. Trebuie sa dezbata intr-un fel cu totul diferit si mi se pare ca asta nu s-a intamplat. Nu vorbesc de invitati sau subiecte ci despre felul in care televiziunea publica ar trebui sa se raporteze la un subiect.”

Cristian Coman, producator executiv la TVR 1, a reprezentat postul astazi la CNA. Acesta a spus ca Laura Codruta Kovesi a fost invitata sa fie prezenta in emisiune.

Cristian Coman, TVR:

“In primul rand, suntem constienti de rolul televiziunii publice, dar, pe de alta parte, acest lucru nu ingradeste posibilitatea exprimarii editoriale si, in al doilea rand, domnul fost deputat era unul dintre oamenii momentului. Eram inainte de campania electorala, aceasta tema era foarte la zi.

Moderatorul a cerut in nenumarate randuri probe, dovezi. E adevarat, in timpul emisiunii nu a cerut in mod direct contactarea doamnei Kovesi sau a DNA-ului, dar, pentru a veni aici, am intrebat colegii aseara si mi-au spus, si probabil ca urmeaza sa imi si arate, mailurile si solicitarile catre DNA ca doamna Kovesi sa fie prezenta, inclusiv pe 27 februarie a fost ultima solicitare. Faptul ca moderatorul si emisiunea si-au dorit sa aiba opinia dansei exista si se poate proba.”

Monica Gubernat, membru CNA:

“Consider ca moderatorul si-a facut treaba cum trebuie, chiar e o emisiune calma.”

Radu Calin Cristea, membru CNA:

Eu nu vad niciun fel de deosebire intre felul de a face presa in televiziunile publice si in cele comerciale. Este una si aceeasi presa.

Extras din dialogul dintre Ionut Cristache si Sebastian Ghita, in emisiunea Romania 9 din 8 noiembrie 2016:

Ionuţ Cristache: “Ce v-a adus politica dumneavoastră?”

Sebastian Ghiţă: “Nişte dosare penale.”

Ionuţ Cristache: “Şi ce faceţi cu ele?(…)Aţi descoperit lucrurile astea când aţi intrat în politică? Înainte?”

Sebastian Ghiţă: “Încerc să merg, la fel ca alţi cetăţeni, în faţa judecătorilor, pentru că acolo se face justiţia, nu procurorii, nu DNA-ul, nu unii procurori corupţi şi cu interese fac justiţie în România. Doar judecătorii fac justiţie(…).”

Sebastian Ghiţă: “(…) Undeva înspre 2009, 2010… am cunoscut-o (n.r. pe Laura Codruta Kovesi) şi nu mi-e ruşine, dânsei îi e ruşine de relaţia cu mulţi dintre noi pentru că aşa a primit temă să spună. Procurorii nu au voie să se întâlnească cu politicienii sau cu oameni de afaceri.”

Ionuţ Cristache: “Aveţi vreo probă în sensul acesta, că aţi fost prieten cu doamna Kovesi, apropiat de domnia sa? Pentru că e foarte uşor să…”

Sebastian Ghiţă: “De-a lungul scurtei relaţii de câţiva ani dintre Ponta şi Kovesi, de mai multe ori, Ponta i-a reproşat doamnei Kovesi că reprezintă interesele afaceriştilor străini în România, că distruge capitalul românesc şi protejează interesele străinilor, că stârneşte controale cu ANAF-ul şi cu DNA-ul asupra amărâţilor de români care au afacere mică şi că protejează mari interese în schimbul cărora se bucură de trei decoraţii.”

Ionuţ Cristache: “Si domnia sa ce spunea?”

Sebastian Ghiţă: “Şi doamna Kovesi spunea că nu înţelege, că lucrurile nu stau aşa, şi în ultima parte a relaţiei, spunea că anumiţi procurori din DNA sunt nebuni ascultători şi nu mai ascultă, sau au luat-o razna, aşa... sunt ei manipulaţi de către aceste interese străine din România. Şi Ponta îi spunea, pe bună dreptate, Codruţa, nu am încredere şi nu cred că faci bine românilor şi României.”

Ionuţ Cristache: “Dar a numit-o.”

Sebastian Ghiţă: “Chestiunea a fost mai complicată(…)Victor Ponta aproape că a fost şantajat pentru a o numi în funcţie pe Codruţa Kovesi.”

Ionuţ Cristache: “Şantajat cu ce?”

Sebastian Ghiţă: “Şantajat cu situaţia, şantajat cu…”

Ionuţ Cristache: “Care situaţie?”

Sebastian Ghiţă: “Situaţia politico-juridică a României.”

Ionuţ Cristache: “Aşa… De către cine? Fiţi mai exact, domnule Ghiţă.”

Sebastian Ghiţă: “Există un întreg ansamblu de instituţii şi de şefi de instituţii care, atunci când ajungi într-o poziţie înaltă, cum a ajuns domnul Iohannis, vin şi spun: şeful, dacă nu o numeşti pe Kovesi, iese lumea în stradă, ONG-urile fac miting, aruncă cu cocktail-uri Molotov. În cazul lui Ponta, vreau să vă spun că elementul de şantaj a fost anularea vizitei în SUA.”

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • sgiu sgiu
    Aham ms de informație livia
  • livia pila livia pila
    Da, SGIU, lucrez in TVR din 1992. Si pe zi ce trece mi-e tot mai rusine de ce e intimpla acolo. Stelian Tănase era o lumină prin comparatie cu aceasta nastrusnica, prea-plecata, femeia fara frica de Dumnezeu pe nume RADU IRINA. Si de complicii ei Zgabercea, Calota, Coman. Si altii ca ei, Insi fara coloana vertebrala.
  • sgiu sgiu
    livia pila,lucrezi in tvr de stii atâtea?ca cam pare adevarat ce zici
  • livia pila livia pila
    TVR ! trebuia sa ia o amenda zdravana. Pe care să o plateasca din buzunarul propriu numita Radu Irina In orice tara echilibrata politic ceea ce isi permit numitii Radu Irina, Zgabercea Cristian, Coman Cristian, Calota Corneliu si Cristache Ionut (un fals jurnalist, agentul Antenei 3 adus la ordin in TVR de Irina Radu) ar fi fost grabnic si drastic pedepsit. Numai ca TVR si sus-numitii sunt prea-plecati servanti ai puterii. O rusine! Cit despre aceasta reclicva comunista pe nume Gubernat... Alta rusine!
  • sgiu sgiu
    Pai la doamna Gubernat logic ca a fost linistită emisiunea cu giță

Trimite un comentariu

sus