Skip to main content

Interviul cu „Parlamentarul AKM”. POVESTEA. Am vorbit cu jurnaliştii Adevărul care au dat interviul săptămânii

 
Mihai Voinea (stânga) şi Cristian Delcea - Foto: Lucian Muntean
Mihai Voinea (stânga) şi Cristian Delcea - Foto: Lucian Muntean

Două interviuri, un personaj, o mitralieră, zeci de mii de reacţii pe online, un dosar în cercetare. Doi ziarişti au pornit valul: Cristi Delcea şi Mihai Voinea, de la Adevărul.

Publicitate

Paginademedia.ro a stat de vorbă cu cei doi ziarişti şi vă prezintă poveste din spatele interviului care a aruncat în aer internetul.

Cum au ajuns cei doi ziarişti la Cristian Rădulescu, parlamentarul care a spus că ar ieşi cu arma în stradă şi ar pune tunurile cu apă pe protestatari?

"Ni s-a părut interesant ca profil", spun ei.

"Noi am mai făcut o serie de interviuri cu parlamentari la începutul mandatului precedent. Pentru că acele interviuri s-au bucurat de un oarecare succes, ne-am gândit să continuăm această campanie şi am alcătuit o listă de parlamentari pe care am început să-i contactăm. Am încercat să ne orientăm spre politicieni cât de cât cunoscuţi sau care au ieşit în evidenţă în ultima perioadă. Deci Cătălin Rădulescu s-a regăsit cumva firesc pe această listă. L-am văzut şi la mitingul PSD organizat luna trecută la Piteşti şi ni s-a părut interesant ca profil.

După interviul în care a afirmat că ar ieşi în stradă cu arma de la Revoluţie, pe care o are încă acasă, parlamentarul s-a răzgândit şi a cerut "un drept la replică." A ameninţat şi că îi va da în judecată pe cei doi şi le va cere daune de milioane. De euro.

"Când ne-am întâlnit, i-am spus că înregistrăm, i-am pus o cameră în faţă şi i-am prins o lavalieră în piept. Domnul Rădulescu nu a avut nicio obiecţie legată de acest lucru. Acum susţine că l-am filmat pe ascuns. Nu este adevărat şi am hotărât să publicăm fragmente extinse din interviu pentru a demonstra că nu l-am filmat pe ascuns şi nu i-am denaturat afirmaţiile."

Înainte de povestea interviului cu Cătălin Rădulescu, un mic background:

Totul a pornit de luni, 13 martie. Când pe site a fost postat un interviu de câteva minute cu deputatul PSD, care a vorbit despre proteste dar şi despre experienţa sa de la Revoluţie.

Într-un moment de bravură, acesta a declarat:

„Eu arma cu care am tras în timpul Revoluţiei mi-am păstrat-o. Eu niciodată nu am vrut să o dau. O ţin acasă ca şi armă de panoplie, AKM-ul cu care am tras. Nu a reuşit nimeni şi nu o să mi-o ia nimeni în viaţa vieţilor. Şi o ţin, da, pentru că dacă vreodată mai vine cineva cu o idee din asta să transforme statul ăsta pentru care am luptat noi, sunt pregătit să ies cu arma să trag. Imediat. Pot să ies oriunde vreau eu. Dacă mă apucă pe mine o nebunie, pot să ies unde vreau eu. E dreptul meu şi e riscul meu”, le-a spus Cătălin Rădulescu jurnaliştilor de la Adevărul.

În aceeaşi zi, declaraţiile lui Rădulescu au ajuns în toată presa.

După tăvălugul medicatic provocat de declaraţiile lui, au urmat dezminţirile. Că declaraţiile sunt „trunchiate”, că „n-a ştiut că este filmat”, că nu are de fapt nicio armă şi că doar „şi-a bătut joc” de cei doi jurnalişti. Mai mult, Rădulescu a sunat la Adevărul pentru a cere un „drept la replică”. Jurnaliştii au mers din nou la Cătălin Rădulescu, pentru a filma dreptul la replică. Discuţia s-a purtat în termeni simpli: “Dacă vreţi să nu fiţi daţi afară amândoi şi să nu vă cer două milioane de euro daune, că aveţi familii, de data asta scrieţi ce vreau eu, nu ce vreţi voi”, le-a spus Rădulescu celor doi jurnalişti.

Paginademedia.ro a vorbit cu cei doi jurnalişti, Mihai Voinea şi Cristi Delcea, care au făcut interviul cu parlamentarul Cătălin Rădulescu, poreclit, după acest episod, Parlamentarul AKM.

Interviul cu Cătălin Rădulescu. Povestea:

Cum v-aţi gândit să faceţi un interviu cu Cătălin Rădulescu?

Noi am mai făcut o serie de interviuri cu parlamentari la începutul mandatului precedent. Pentru că acele interviuri s-au bucurat de un oarecare succes, ne-am gândit să continuăm această campanie şi am alcătuit o listă de parlamentari pe care am început să-i contactăm. Am încercat să ne orientăm spre politicieni cât de cât cunoscuţi sau care au ieşit în evidenţă în ultima perioadă. Deci Cătălin Rădulescu s-a regăsit cumva firesc pe această listă. L-am văzut şi la mitingul PSD organizat luna trecută la Piteşti şi ni s-a părut interesant ca profil.

Ce a spus când l-aţi sunat şi i-aţi propus o discuţie? I-aţi spus că este şi înregistrat video?

A acceptat bucuros. Când ne-am întâlnit, i-am spus că înregistrăm, i-am pus o cameră în faţă şi i-am prins o lavalieră în piept. Domnul Rădulescu nu a avut nicio obiecţie legată de acest lucru. Acum susţine că l-am filmat pe ascuns. Nu este adevărat şi am hotărât să publicăm fragmente extinse din interviu pentru a demonstra că nu l-am filmat pe ascuns şi nu i-am denaturat afirmaţiile.

Unde v-aţi întâlnit?

Ne-am întâlnit la sediul Parlamentului, într-una din cafenelele de acolo. Locul interviului a fost ales de domnul Rădulescu, care ulterior avea să declare, la Antena 3, că “nu în bufetul Parlamentului se face un interviu”.

Cam cât a durat?

A durat aproximativ 60 de minute, din care noi am selectat cele mai interesante declaraţii, fără să trunchiem şi fără să denaturăm în niciun fel afirmaţiile deputatului Cătălin Rădulescu. T

Tăieturile de montaj nu sunt făcute în interiorul unor afirmaţii, ci doar separă nişte declaraţii distincte. Am ales varianta asta din raţiuni de interes public. Nu am considerat că cititorii ar fi interesaţi să asculte o pledoarie de 30 de minute în care domnul Rădulescu se consideră victimă politică. El a fost deja condamnat şi am considerat că subiectul este închis.

La cât timp după ce aţi publicat interviul aţi văzut prima reacţie din partea lui, că materialul ar fi prezentat „trunchiat”? Ce a spus?

Le-am auzit direct de la el, telefonic, la câteva ore după publicarea interviului. Ne-a reproşat că nu am avut acordul redacţiei să facem interviu cu el şi că nu trebuia să publicăm imaginile pe internet. Apoi ne-a transmis că doreşte o nouă întâlnire, pentru un drept la replică.

A sunat pe cineva mai sus de voi, de la Adevărul?

Din ce ştim noi, imediat după apariţia interviului l-a sunat pe redactorul-şef al ziarului “Adevărul” pentru a solicita un drept la replică, iar apoi a vorbit cu noi. Domnul Rădulescu s-a lăudat, inclusiv în discuţiile cu noi, că a vorbit şi cu patronul ziarului, însă nu avem cunoştinţă despre o astfel de discuţie şi nici nu ne-a preocupat să aflăm dacă a existat sau nu.

Ce v-a spus când v-aţi văzut înaintea celui de-al doilea interviu? Dar după interviu?

Aşa cum am povestit şi în partea a doua a interviului, publicată pe site-ul Adevărul, ne-a ameninţat că vom fi daţi afară de la ziar şi că ne va cere 2 milioane de euro daune în instanţă, însoţind aceste ameninţări cu următoarea afirmaţie: “De data asta scrieţi ce vreau eu, nu ce vreţi voi”. Pe parcursul discuţiei, domnul Rădulescu a refuzat să vizioneze interviul iniţial pentru a indica în mod concret pasajele care l-au deranjat şi pe care le consideră trunchiate. Ne-a lăsat impresia unui om speriat de amploarea propriilor afirmaţii, pe care încearcă să le acopere minţind şi căutând diverse scuze ridicole.

Vă aşteptaţi la asemenea reacţii în presă? Sau să se ajungă la deschiderea unui dosar penal?

Noi ne-am aşteptat. Se pare că domnul Rădulescu a fost cel surprins.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • nicorici steluta nicorici steluta
    Oare cum ar trebui sa arate un jurnalist ca sa va placa ? Sunteti penibili , va legati de lucruri minore si ocoliti esenta , intentionat sau neintentionat ....
  • bahmu bahmu
    Măi nenea Delcea, jurnalistule, tu te duci în Parlament cu pantalonii ăia rupți în genunchi - poate și prin alte părți...înțeleg că este la modă...da așa o minimă ținută decentă nu ai și tu ?
  • geo geo
    Mamă ce fețe de jurnaliști au ăștia...da nici cu parlamentarul nu mi-e rușinică...
  • anonimul de la colt anonimul de la colt
    mi-e scarba ca asemenea oameni au ajuns in parlamentul romaniei...un *** ca asta ar fi trebuit alungat imediat de acolo...asta se intampla cand oamenii nu se intereseaza de soarta tarii lor...ajung unde nu trebuie cele mai mari ***

Trimite un comentariu

sus