Skip to main content

SIE, campanie de angajare şi PR cu câţiva bloggeri în prim-plan

 
SIE, campanie de angajare şi PR cu câţiva bloggeri în prim-plan

Serviciul de Informaţii Externe este subiect, astăzi, pe câteva bloguri. Cetin, Zoso, Victor Kapra şi Costin Cocioabă au scris despre o vizită la SIE.

Publicitate

Cei patru bloggeri trec în revistă concluziile întâlnirii cu două cadre SIE şi punctează faptul că Serviciul de Informaţii Externe face angajări, cu câteva dintre condiţii (printre care vârsta este obligatorie, 23-35 de ani) şi cu linkuri către site-ul SIE.

Materialele vin într-o perioadă în care SIE derulează o campanie de recrutare de personal, inclusiv pe Facebook (foto).

“Nu pot vorbi despre acest subiect”, a spus scurt unul dintre bloggeri întrebat de materialul pe care l-a publicat despre SIE. Din informaţiile Paginademedia.ro, bloggerii implicaţi în campanie au semnat un Agreement înainte de vizită şi de întâlnirea cu cele două cadre operative, care le-au răspuns la întrebări.

Paginademedia.ro a trimis, către SIE, o serie de întrebări despre campania de recrutare şi despre vizita bloggerilor. Printre acestea:

- Care a fost motivul pentru care ati pornit aceasta campanie de deschidere catre bloggeri?

- Ce legătură are aceasta deschidere cu imaginea pe care o au acum serviciile secrete din Romania?

- Ati lucrat in house sau cu o companie de PR specializata?

- Care a fost obiectivul cumularii campaniei de recrutare cu intalnirile cu bloggerii?

- Exista si o componenta financiara a campaniei? Susţinerea campaniei de recrutare de câtre bloggeri este gratuită sau contracost?

Până la ora publicării articolului, oficialii SIE nu au răspuns întrebărilor. Răspunsurile vor fi adăugate ulterior în articol.

Serviciul de Informaţii Externe este la a doua campanie de recrutare în care este implicată şi zona de social media. Anul trecut, SIE a derulat o campanie pe Facebook, care trimitea către un “Test de abilităţi” pe site-ul Agenţia de Spionaj.

Cei patru bloggeri anunţă şi un al doilea material, în urma unei vizite la un centru de pregătire SIE.

Câteva fragmente din cele patru bloguri:

Cetin: Ma numesc Ametcea, Cetin Ametcea si am vazut patriotism

Vă propun să vă rezemaţi falca într-un pumn, pentru că subsemnatul, umil supus al majestăţii sale, nevastă-mea, am fost invitat, alături de o mână de oameni, într-o vizită la SIE. Adică Serviciul de Informaţii Externe. Adică spionajul României. Nu, serios, chiar am fost, după îndelungi preparative şi verificări de securitate (se pare că sunt un tip valabil, dacă am trecut de chestiile alea) şi am vorbit cu 2 oameni cu greutate in spionajul romanesc.

Adevăr vă spun vouă, feţii şi fetili mele, în viaţa mea, NICIODATĂ, ABSOLUT NICIODATĂ nu am rămas buşbee cum am rămas la întânirea asta.
SIE nu deţine firme, trăieşte doar din banii de la buget. Aşa că discuţiile cu finanţări, firmele serviciilor şi restul sunt simple glume, pentru că nu există cadrul legal prin care ar putea funcţiona aşa ceva în cadrul lor.

Telefoanele mobile pot fi activate şi dacă sunt închise şi dacă nu au baterie în ele. Oricetelefon ai folosi şi orice sistem de securitate, dacă cineva doreşte să afle ce vorbeşti la telefon sau cu telefonul în buzunar, va afla fără niciun fel de problemă.

Una din muncile lor este aceea de a prevedea potenţialele ameninţări asupra româniei pe termen de 5-10 ani şi să înceapă contracararea lor încă de acum.

Materialul, pe Cetin.ro

Victor Kapra: Ce trebuie să ştii dacă vrei să devii ofiţer SIE

Nu au legitimaţie de serviciu (nu există un astfel de document pentru niciun angajat al instituţiei) şi arată asemenea unor manageri oarecare de companie. Dacă îi vezi la o masă în Centrul Vechi cu o bere în faţă, pot trece foarte uşor drept nişte corporatişti de multinaţională ieşiţi să se relaxeze.

În afară de cei doi n-am zărit în timpul vizitei vreun alt ofiţer SIE, dar cei doi oficiali ne asigură că spionii români nu arată precum cei din filme. Pot fi burtoşi, cu chelie, cu înfăţişări absolut banale – treci pe lângă ei pe stradă şi nu îi bagi în seamă.

În definitiv, ca să fugi cu un stick cu date secrete abia obţinute, nu trebuie să arăţi neapărat bine, ci să ai o bună pregătire fizică şi stăpânire de sine. Şi uneori, să tragi perfect cu arma.
Avem nevoie de oameni lucizi; cei care caută cu orice preţ adrenalina nu sunt potriviţi pentru misiuni, pentru că atunci când lucrezi cu patimă, nu te mai controlezi şi îi creşti şansele „ţintei”.

Totul trebuie să pară obişnuit, simplu, pentru că în general ceea ce e complicat sperie, iar în activitatea noastră inteligenţa trebuie să existe, dar să nu se vadă, spune Cristian.

Serviciul de Informaţii Externe este o instituţie militară, dar 95% dintre angajaţi provin din instituţii de învăţământ universitar civil.

Ofiţerii SIE sunt la bază istorici, geologi, ingineri, teologi, medici, jurişti, foşti jurnalişti.

Ofiţerii români aflaţi în misiune pot fi uneori, de pildă, recepţioneri la hotel, oameni care caută sabatic sensul vieţii în regiuni exotice, membri ai unor grupări religioase sau simpli angajaţi ai unor companii.

Candidatul ideal este în jurul vârstei de 27 de ani

Materialul, pe victorkapra.ro

Costin Cocioabă. Jobs: Ce ştii despre Serviciul de Infromaţii Externe din România?

Sunt multe informaţii de decantat, însă ce pot să vă spun cu siguranţă este faptul că astfel de întâlniri sunt, pentru majoritatea dintre noi, civilii, once in a life time.

Pentru cei cărora le este neclar ce face SIE, pe scurt, Serviciul se ocupă cu obţinerea de informaţii secrete, necesare României, activitatea acestuia desfăşurându-se exclusiv în afara graniţelor ţării.

Scopul întâlnirii a fost acela de a afla cât mai multe despre SIE ca angajator, Serviciul urmând să desfăşoare în perioada următoare o amplă campanie de recrutare.

… nu e mereu ca în filmele cu James Bond, unde este prezentat doar spectaculosul meseriei. Şi îţi trebuie, din câte am înţeles, un minim de 10-15 ani pentru a putea avea experienţa necesară să acţionezi ca-n filme fără să pui în pericol viaţa ta, a colegilor, sau a altor persoane implicate într-o acţiune.

… telefoanele se pot asculta chiar dacă sunt închise. Nu este un procedeu simplu şi la îndemâna oricui, însă sunt instituţii, printre care şi SIE, care o pot face.

… nu umblă nimeni mascat pe stradă, nu e nimeni plin de muşchi şi de scheme kung-fu, iar fetele nu poartă un pistol mic lipit de picior.

… cei care pleacă în misiuni schimbă paşapoartele ca pe şosete,

Costin.ro punctează că “La invitaţia SIE, blogul costin.ro susţine campania de informare şi recrutare de noi cadre în cadrul Serviciului. ”

Materialul, pe costin.ro

Zoso.ro: O întâlnire formală la SIE

Zilele trecute a avut loc o întâlnire informală, în care membri ai Serviciului de Informaţii Externe au vrut să explice câtorva oameni cine este şi cu ce se ocupă acest serviciu, scopul lor pe termen scurt şi mediu fiind atragerea în serviciu a unor oameni de calitate, care momentan fie sunt speriaţi de “servicii”, fie sunt convinşi că nu se încadrează.

Notez aici câteva idei principale desprinse de la întâlnire:

SIE se ocupă cu procurarea de informaţii secrete (fie mişcări din diverse zone politice sau strategie, fie convingerea diverşilor indivizi să fure informaţii secrete de la locul de muncă şi să le ”vândă”).

SIE nu desfăşoară activităţi în România, fiind prima linie de apărare a ţării, încă din afara graniţelor.

Fiind instituţie militară, un agent operativ care este în misiune nu poate demisiona (lucru echivalent cu dezertarea). Dacă este acasă, la desk, poate oricand.

Procesul de recrutare pentru agenţi operativi durează şi 6 luni. SIE primeşte multe cereri dar de multe ori nu aplică cine trebuie. Este o muncă pentru oameni inteligenţi, nu pentru cei care caută adrenalină. Nu prea ai ce face cu oameni cu genul ăsta de experienţă: “am stat 4 ani în străinătate, 3 ani în pârnaie în Italia şi un an asistat social prin Spania…” sau “am fost badigard 3 ani şi ştiu să mă bat bine”.

La finalul articolului, Zoso pune linkuri către site-ul SIE, cu tipurile de joburi disponibile, un test de “abilităţi de spion”, şi către un formular de recrutare.

Materialul, pe Zoso.ro

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • ionel ionel
    mei mei mei
    Asa sa fi titlul,sunt Bulai,da Bulai L.,cu increngaturo on Se
    Suntem persoaner juste cu increngaturi militare inca din ultimul trazboi.
    Gena naste mosnstrii uneori nu spoti anticipa cine loeste xi de unde.....
    Sunt multe lucruri care omuo de rand nu le stie ,poate nici cei remunerate foarte bine din servicii si incadrati in multinationale pe zeci si sute de mii de euro/luna.
    Sunt multi si at trebui verificati nite,,,
    ***... ***,
    ps:suntem cfredinciosi de rit.
    Multumesc,
  • geo geo
    Bănuiesc că, în general, bloggeri ăștia nu face muncă patriotică...

Trimite un comentariu

sus