Skip to main content

SIE, campanie de angajare și PR cu câțiva bloggeri în prim-plan

 
SIE, campanie de angajare și PR cu câțiva bloggeri în prim-plan

Serviciul de Informații Externe este subiect, astăzi, pe câteva bloguri. Cetin, Zoso, Victor Kapra și Costin Cocioabă au scris despre o vizită la SIE.

Cei patru bloggeri trec în revistă concluziile întâlnirii cu două cadre SIE și punctează faptul că Serviciul de Informații Externe face angajări, cu câteva dintre condiții (printre care vârsta este obligatorie, 23-35 de ani) și cu linkuri către site-ul SIE.

Publicitate

Materialele vin într-o perioadă în care SIE derulează o campanie de recrutare de personal, inclusiv pe Facebook (foto).

“Nu pot vorbi despre acest subiect”, a spus scurt unul dintre bloggeri întrebat de materialul pe care l-a publicat despre SIE. Din informațiile Paginademedia.ro, bloggerii implicați în campanie au semnat un Agreement înainte de vizită și de întâlnirea cu cele două cadre operative, care le-au răspuns la întrebări.

Paginademedia.ro a trimis, către SIE, o serie de întrebări despre campania de recrutare și despre vizita bloggerilor. Printre acestea:

- Care a fost motivul pentru care ati pornit aceasta campanie de deschidere catre bloggeri?

- Ce legătură are aceasta deschidere cu imaginea pe care o au acum serviciile secrete din Romania?

- Ati lucrat in house sau cu o companie de PR specializata?

- Care a fost obiectivul cumularii campaniei de recrutare cu intalnirile cu bloggerii?

- Exista si o componenta financiara a campaniei? Susținerea campaniei de recrutare de câtre bloggeri este gratuită sau contracost?

Până la ora publicării articolului, oficialii SIE nu au răspuns întrebărilor. Răspunsurile vor fi adăugate ulterior în articol.

Serviciul de Informații Externe este la a doua campanie de recrutare în care este implicată și zona de social media. Anul trecut, SIE a derulat o campanie pe Facebook, care trimitea către un “Test de abilități” pe site-ul Agenția de Spionaj.

Cei patru bloggeri anunță și un al doilea material, în urma unei vizite la un centru de pregătire SIE.

Câteva fragmente din cele patru bloguri:

Cetin: Ma numesc Ametcea, Cetin Ametcea si am vazut patriotism

Vă propun să vă rezemați falca într-un pumn, pentru că subsemnatul, umil supus al majestății sale, nevastă-mea, am fost invitat, alături de o mână de oameni, într-o vizită la SIE. Adică Serviciul de Informații Externe. Adică spionajul României. Nu, serios, chiar am fost, după îndelungi preparative și verificări de securitate (se pare că sunt un tip valabil, dacă am trecut de chestiile alea) și am vorbit cu 2 oameni cu greutate in spionajul romanesc.

Adevăr vă spun vouă, feții și fetili mele, în viața mea, NICIODATĂ, ABSOLUT NICIODATĂ nu am rămas bușbee cum am rămas la întânirea asta.
SIE nu deține firme, trăiește doar din banii de la buget. Așa că discuțiile cu finanțări, firmele serviciilor și restul sunt simple glume, pentru că nu există cadrul legal prin care ar putea funcționa așa ceva în cadrul lor.

Telefoanele mobile pot fi activate și dacă sunt închise și dacă nu au baterie în ele. Oricetelefon ai folosi și orice sistem de securitate, dacă cineva dorește să afle ce vorbești la telefon sau cu telefonul în buzunar, va afla fără niciun fel de problemă.

Una din muncile lor este aceea de a prevedea potențialele amenințări asupra româniei pe termen de 5-10 ani și să înceapă contracararea lor încă de acum.

Materialul, pe Cetin.ro 

Victor Kapra: Ce trebuie să știi dacă vrei să devii ofițer SIE

Nu au legitimație de serviciu (nu există un astfel de document pentru niciun angajat al instituției) și arată asemenea unor manageri oarecare de companie. Dacă îi vezi la o masă în Centrul Vechi cu o bere în față, pot trece foarte ușor drept niște corporatiști de multinațională ieșiți să se relaxeze.

În afară de cei doi n-am zărit în timpul vizitei vreun alt ofițer SIE, dar cei doi oficiali ne asigură că spionii români nu arată precum cei din filme. Pot fi burtoși, cu chelie, cu înfățișări absolut banale – treci pe lângă ei pe stradă și nu îi bagi în seamă.

În definitiv, ca să fugi cu un stick cu date secrete abia obținute, nu trebuie să arăți neapărat bine, ci să ai o bună pregătire fizică și stăpânire de sine. Și uneori, să tragi perfect cu arma.
Avem nevoie de oameni lucizi; cei care caută cu orice preț adrenalina nu sunt potriviți pentru misiuni, pentru că atunci când lucrezi cu patimă, nu te mai controlezi și îi crești șansele „țintei”.

Totul trebuie să pară obișnuit, simplu, pentru că în general ceea ce e complicat sperie, iar în activitatea noastră inteligența trebuie să existe, dar să nu se vadă, spune Cristian.

Serviciul de Informații Externe este o instituție militară, dar 95% dintre angajați provin din instituții de învățământ universitar civil.

Ofițerii SIE sunt la bază istorici, geologi, ingineri, teologi, medici, juriști, foști jurnaliști.

Ofițerii români aflați în misiune pot fi uneori, de pildă, recepționeri la hotel, oameni care caută sabatic sensul vieții în regiuni exotice, membri ai unor grupări religioase sau simpli angajați ai unor companii.

Candidatul ideal este în jurul vârstei de 27 de ani

Materialul, pe victorkapra.ro

Costin Cocioabă. Jobs: Ce știi despre Serviciul de Infromații Externe din România?

Sunt multe informații de decantat, însă ce pot să vă spun cu siguranță este faptul că astfel de întâlniri sunt, pentru majoritatea dintre noi, civilii, once in a life time.

Pentru cei cărora le este neclar ce face SIE, pe scurt, Serviciul se ocupă cu obținerea de informații secrete, necesare României, activitatea acestuia desfășurându-se exclusiv în afara granițelor țării.

Scopul întâlnirii a fost acela de a afla cât mai multe despre SIE ca angajator, Serviciul urmând să desfășoare în perioada următoare o amplă campanie de recrutare.

… nu e mereu ca în filmele cu James Bond, unde este prezentat doar spectaculosul meseriei. Și îți trebuie, din câte am înțeles, un minim de 10-15 ani pentru a putea avea experiența necesară să acționezi ca-n filme fără să pui în pericol viața ta, a colegilor, sau a altor persoane implicate într-o acțiune.

… telefoanele se pot asculta chiar dacă sunt închise. Nu este un procedeu simplu și la îndemâna oricui, însă sunt instituții, printre care și SIE, care o pot face.

… nu umblă nimeni mascat pe stradă, nu e nimeni plin de mușchi și de scheme kung-fu, iar fetele nu poartă un pistol mic lipit de picior.

… cei care pleacă în misiuni schimbă pașapoartele ca pe șosete, 

Costin.ro punctează că “La invitația SIE, blogul costin.ro susține campania de informare și recrutare de noi cadre în cadrul Serviciului. ”

Materialul, pe costin.ro

Zoso.ro: O întâlnire formală la SIE

Zilele trecute a avut loc o întâlnire informală, în care membri ai Serviciului de Informații Externe au vrut să explice câtorva oameni cine este și cu ce se ocupă acest serviciu, scopul lor pe termen scurt și mediu fiind atragerea în serviciu a unor oameni de calitate, care momentan fie sunt speriați de “servicii”, fie sunt convinși că nu se încadrează.

Notez aici câteva idei principale desprinse de la întâlnire:

SIE se ocupă cu procurarea de informații secrete (fie mișcări din diverse zone politice sau strategie, fie convingerea diverșilor indivizi să fure informații secrete de la locul de muncă și să le ”vândă”).

SIE nu desfășoară activități în România, fiind prima linie de apărare a țării, încă din afara granițelor.

Fiind instituție militară, un agent operativ care este în misiune nu poate demisiona (lucru echivalent cu dezertarea). Dacă este acasă, la desk, poate oricand.

Procesul de recrutare pentru agenți operativi durează și 6 luni. SIE primește multe cereri dar de multe ori nu aplică cine trebuie. Este o muncă pentru oameni inteligenți, nu pentru cei care caută adrenalină. Nu prea ai ce face cu oameni cu genul ăsta de experiență: “am stat 4 ani în străinătate, 3 ani în pârnaie în Italia și un an asistat social prin Spania…” sau “am fost badigard 3 ani și știu să mă bat bine”.

La finalul articolului, Zoso pune linkuri către site-ul SIE, cu tipurile de joburi disponibile, un test de “abilități de spion”, și către un formular de recrutare.

Materialul, pe Zoso.ro
 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • mei mei mei
  Asa sa fi titlul,sunt Bulai,da Bulai L.,cu increngaturo on Se
  Suntem persoaner juste cu increngaturi militare inca din ultimul trazboi.
  Gena naste mosnstrii uneori nu spoti anticipa cine loeste xi de unde.....
  Sunt multe lucruri care omuo de rand nu le stie ,poate nici cei remunerate foarte bine din servicii si incadrati in multinationale pe zeci si sute de mii de euro/luna.
  Sunt multi si at trebui verificati nite,,,
  ***... ***,
  ps:suntem cfredinciosi de rit.
  Multumesc,

Trimite un comentariu