Skip to main content

VIDEO. CAZUL FALSEI ALERTE. Cum arată o alertă reală de cutremur pe Biziday. Vocea lui Guran, pe alertele reale

 

VIDEO. Un scurt ciocănit, urmat de vocea lui Moise Guran: "Cutremur". Urmează un alt ciocănit, şi apoi din nou vocea lui Guran: "Cutremur". Jurnalistul spune, în continuare: Institutul pentru Fizică a Pământului a detectat o mişcare seismică produsă în zona Vrancea. Nu intraţi în panică, nu săriţi pe geam, nu luaţi liftul şi nu fugiţi pe scări. Mergeţi spre locul de întâlnire stabilit împreună cu familia , sub tocul uşii sau sub o grindă solidă. Îndepărtaţi-vă de mobilierul care nu este fixat de perete.

Publicitate

Aşa arată o alertă de cutremur reală, din aplicaţia Biziday. Totul durează 21 de secunde şi porneşte în cazul unor mişcări seismice de cel puţin 6 grade Richter. Simularea, în clipul video, la minutul 1.38.

Falsul mesaj de aseară, care anunţa un seism de 10 grade şi a ajuns la abonaţii aplicaţiei Biziday (dar nu a fost trimisă din sistemul acesteia), a reprodus textul care apare pe ecranul telefonului în timpul unei alerte reale de cutremur, dar a fost trimisă ca o Alertă Roşie (adică text şi ciocănit). O alertă reală de cutremur este trimisă cu vocea lui Guran.

Textul din MESAJUL FALS de aseară:

Textul dintr-o SIMULARE realizată de Moise Guran:

VIDEO. Moise Guran şi alerta de cutremur. La minutul 1.38 este o simulare a alertei, cu vocea lui Guran

Reamintim că, aseară, abonaţii aplicaţiei Biziday au primit un fals mesaj prin care erau anunţaţi că s-a detectat "un cutremur de 10 grade pe scara Richter", după cum Paginademedia.ro a scris aici.

Moise Guran a explicat că mesajul - care a alertat abonaţii - este un fals.

GURAN: "Alerta nu a fost transmisă de operatorii Biziday. De altfel ea nici nu a plecat din interfaţa noastră de operare. În loguri NU EXISTĂ!

Asta pentru că nici de pe serverul nostru nu a plecat."

Detalii despre situaţia ALERTEI FALSE, pe Paginademedia.ro, AICI.

Cum funcţionează alerta de cutremur, via Biziday.ro

"Alerta este transmisă în telefonul dvs direct de receptorul INFP din zona Vrancea. Deocamdată nu se transmit alerte privind cutremure produse în alte zone seismice. Teoretic, există o şansă ca alerta să ajungă la dumneavoastră înaintea undei de şoc. Timpul de propagare al acesteia este de exemplu, de 20-30 de secunde până la Bucureşti (depinde de adâncimea cutremurului), şi chiar ceva mai mare în alte oraşe, mai îndepărtate.

În acelaşi timp, dar tot teoretic, alerta se activează în maximum cinci secunde de la ciocnirea (sau ruperea) plăcilor, în subteran. Cum însă această alertă este complet automatizată, nici INFP, nici operatorii Biziday neputând să intervină într-un timp atât de scurt, funcţionarea ei depinde de echipamente, servere, dispozitive, inclusiv de performanţele telefonului dvs sau de cele ale routerului wi-fi la care sunteţi, eventual, conectaţi.

Practic, vom afla cu toţii dacă a funcţionat în momentul producerii unui cutremur de intensitate, cel puţin medie.
Aplicaţia Biziday NU va transmite alerte pentru cutremurele de intensitate mică, chiar dacă acestea se pot simţi în unele zone, pentru a nu vă panica inutil. Alerta se va activa numai la cutremurele mai mari de şase grade pe scara Richter, produse la o adâncime mai mică de 180 de kilometri."

Detalii despre Alerta de cutremur, pe Biziday.

Citeşte şi:

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mm Mm
    Aplicatia prastiei :)
  • Viorica Viorica
    Nu va bagat nimeni cu forta aici.Omul asta incerca sa faca ceva pentru salvarea noastra,dar cum dracu isi mai baga coada cateodata ,iata efectul.In loc sa-l sustinem ,sa vedem cum putem imbunatati ceea ce a facut ,si pe deasupra mai e si "moca".Astia care va dati zmei ,faceti voi ceva mai bun decat a facut GURAN ,,dar urgent ca nu stim cat timp mai avem!
  • johhny bravo johhny bravo
    Iulian, varianta piratarii este dubioasa cel putin din doua motive:
    - cei care pirateaza siteuri de stiri o fac pe cele foarte cunoscute, ca sa aiba impact. Sau in cazul in care publica stiri care nu le convin. Biziday nu e nici cunoscut, nici nu publica cine stie ce stiri. E irelevant ca sa investesti tu ca hacker timp in "spargerea serverului".
    - hackerii intotdeauna lasa o amprenta, un mesaj ca sa se dea mari ("o sa va lovim din nou, nu ne opreste nimeni" etc). Aici nimic de genul asta. Poti sa zici ca i-a hackuit concurenta, ca sa-i discrediteze. Dar din nou, Biziday e concurenta cui? A rupt piata de media si nu stim noi, pericliteaza business-ul cuiva?
    Bonus: cum, necum, dupa acest hacking a aparut imediat un filmulet de 3 minute - reclama gratis - despre cum functioneaza marele lui sistem de avertizare cutremur. How convenient, dear Moise.
  • nerăbdătorul nerăbdătorul
    Si voi aveti un sentiment de scarba? Nici o baie nu te mai spala pentru faza asta, gurane. ***.
  • Iulian Iulian
    Si de ce varianta piratarii serverului nu e buna? Nu sunt sunt milioane de atacuri informatice zilnic? Ce ai in cap?
  • alex alex
    au venit postacii *** iar aici?
    Nu va obliga nimeni sa aveti nicio aplicatie in telefon, mai e si GRATIS!
    Nu exista sistem perfect, si Google mai pica uneori.
    Eu mi-am dat seama imediat ca nu are cum sa fie real cu 10 !
  • Sile Sile
    Guran, un *** prost...
  • Catalin Rasca Catalin Rasca
    Oare sa fie o schema de marketing????
  • mihai mihai
    inca din filmuletul asta observam:

    1. cat de usor se trimite o alerta falsa
    2. cum deja pregateste scuze in caz de un fail major, inainte de lansare.

    dati-mi un singur argument pentru care pica varianta ca a trimis singur alerta de aseara.
  • Aristotel Aristotel
    Guran se lupta cu fake news si baga 10 pe Richter din aplicatie. Iar toti desteptii ii cauta scuze in loc sa-l denunte la procuratura. Se cheama pericol pentru ordinea publica si se da mandat imediat!!!!

Trimite un comentariu

sus