Skip to main content

Romania TV, somata de CNA pentru o stire incorecta

 
Romania TV, somata de CNA pentru o stire incorecta

Romania TV a primit o somatie de la CNA pentru o stire din luna februarie, despre o directoare din Ministerul Fondurilor Europene care ar fi primit raspunsurile pentru un examen de ocupare a unei functii de conducere de la o secretara de stat adjunct din acelasi minister.

Publicitate

Postul de stiri a difuzat dupa o luna un drept la rectificare pe acest subiect, insa pentru rectificarea informatiilor legate de secretara de stat adjunct, nu pentru directoarea Ministerului.

Propunerea de somatie a fost propusa de Monica Gubernat si fost votata de sase din cei noua membri prezenti la sedinta CNA de azi, in momentul votului: Orsolya Eva Borsos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Rasvan Popescu si Radu Calin Cristea.

Impotriva au votat Florin Gabrea, Dorina Rusu si Radu Herjeu.

Valentin Jucan a fost prezent la sedinta de azi, insa nu a fost prezent in sala in momentul votului. De la sedinta de azi a lipsit Laura Georgescu."

Monica Gubernat:

"Eu propun o somatie pentru ca e vorba de cealalta doamna, nu de cea pentru care a difuzat Romania TV dreptul la rectificare.

A mai existat o propunere de sanctionare cu 5.000 de lei, initiata de Radu Herjeu, insa nu a primit voturile necesare.

Radu Herjeu:

"Nu numai ca nu au nicio dovada, dar la un moment dat se spune ca exista niste documente care atesta aceste lucruri. Unde sunt documentele? Reporterul Romania TV face ea aceste acuzatii, nu citeaza pe nimeni."

Despre ce a fost vorba in stire? Redam, in continuare, stirea din 2 februarie pentru care Romania TV a primit somatie, potrivit raportului de monitorizare al CNA:

Violeta Romanescu, prezentatoare:

“Ies la iveală detalii incredibile despre felul în care se făceau angajări la „Ministerul Zero”, adică Ministerul Fondurilor Europene condus de Cristian Ghinea. O directoare şi-a întocmit singură subiectele pentru un concurs de ocupare a unei funcţii de conducere. S-a prezentat la concurs şi l-a câştigat, desigur, fără emoţii. (...)”

Raluca Curteanu, reporter:

“(…) Vorbim despre Svetlana Gombos, care în luna mai 2016, ocupa în cadrul Ministerului Fondurilor Europene funcţia de funcţionar public însă cu atribuţii delegate aferente unei funcţii de conducere şi anume director general al Direcţiei Generale Programe Competitivitate şi primea un salariu de director chiar dacă nu îndeplinea această funcţie.

Ei bine, din această postură, Gombos a întocmit şi semnat bibliografia pentru ocuparea posturilor vacante de director general adjunct şi director general în cadrul direcţiei în care activa. Culmea, după ce a scris bibliografia, femeia s-a înscris la concurs. Evident l-a şi câştigat nu doar pentru că ea întocmise, vă spuneam, bibliografia şi fusese singurul candidat, dar mai primise şi întrebările şi răspunsurile de la secretarul general adjunct, Camelia Izvoran, care s-a pus astfel bine cu doamna director şi şi-a păstrat postul. (...)”

La o luna de la difuzarea stirii, in cursul zilei de 7 martie, pe post a rulat un drept la rectificare pe acest subiect. La finalul emisiunilor informative Ştirile România TV, la orele 11.50 şi 12.50, pe post a fost difuzat următorul mesaj cu titlul “drept la rectificare”, afisat pe ecrat si citit din off:

“În legătură cu informaţia privind organizarea concursului pentru numirea doamnei Svetlana Gomboş în funcţia publică de Director General al Direcţiei Generale Programe Competitivitate din cadrul Ministerului Fondurilor Europene, doamna Camelia - Mihaela Izvoran, secretar general adjunct precizează că nu a pus la dispoziţie subiectele de concurs.

Propunerea de somatie fcuta de Monica Gubernat s-a sprijinit pe articolul 40, alin (1) din Codul Audiovizualului:

(1) În virtutea dreptului la propria imagine, în cazul în care în programele audiovizuale se aduc acuzaţii unei persoane privind fapte sau comportamente ilegale ori imorale, acestea trebuie susţinute cu dovezi, iar persoanele acuzate au dreptul să intervină pentru a-şi exprima punctul de vedere; dacă acuzaţiile sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; în situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie să se precizeze acest fapt.


Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ionel Ionel
    antenele si rtv somate, restul "arse" la buzunar... oare cat va mai tine faza asta? CNA = institutie de ***, politica de ***!
  • Kelemen Kelemen
    Ori Cretuleasca este imaginea RTV si atunci e normal sa apara la orice stire despre aceasta televiziune, ori incercati o manipulare de doi bani...
  • sgiu sgiu
    Din nou,imagine în paralel cu știrea.

Trimite un comentariu

sus