Skip to main content

SOMAŢIE pentru „Bezna totală” la Romania TV. Fake news sancţionat

 
foto: Obiectiv.info
foto: Obiectiv.info

„Bezna totala" la Romania TV. “O informaţie-şoc circulă pe reţelele de socializare. Specialiştii susţin că Pământul va fi în beznă totală timp de două săptămâni, în luna noiembrie. Anunţul apocaliptic face înconjurul lumii şi îngrijorează milioane de oameni”, este stirea difuzata in luna octombrie la Romania TV, pentru care CNA a somat azi postul de stiri.

Publicitate

Consiliul a sanctionat azi postul Romania TV pentru o stire falsa, difuzata in luna octombrie 2016 la Stirile de la ora 18.00, in care a anuntat ca Pamantul urmeaza sa fie “in bezna totala” timp de doua saptamani.

„E o tampenie atat de mare incat nu stiu ce sa mai zic. E atat de tampita incat nu stiu unde se poate incadra”, a spus Gabriel Tufeanu, membru CNA.

Somatia a fost propusa de Dorina Rusu, membru CNA, care a invocat un articol pe care membrii Consiliului nu-si aduc aminte sa-l mai fi folosit: articolul 65, litera f), referitor la enuntarea unor ipoteze privind producerea unor catastrofe.

Propunerea a fost votata in unanimitate de cei opt membri prezenti la sedinta de azi: Florin Gabrea, Orsolya Eva Borsos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu si Rasvan Popescu.

De la sedinta de azi au lipsit membrii Valentin Jucan, Radu Calin Cristea si Radu Herjeu.

Articolul 65 din Codul Audiovizual

In emisiunile de stiri si dezbateri, radiodifuzorii trebuie sa respecte urmaoarele reguli:

f) in enuntarea unor ipoteze sau a unor relatii de cauzalitate privind producerea unor eventuale catastrofe, sa se solicite si punctul de vedere al autoritatii publice abilitate.

Stirea difuzata la Romania TV in luna octombrie, despre cum va fi pamantul in bezna timp de doua saptamani, preluata din raportul de monitorizare al CNA:

Prezentatoare:

“O informaţie-şoc circulă pe reţelele de socializare. Specialiştii susţin că Pământul va fi în beznă totală timp de două săptămâni, în luna noiembrie. Anunţul apocaliptic face înconjurul lumii şi îngrijorează milioane de oameni.

Voce din off:

“Potrivit specialiştilor, informaţia ar fi fost scăpată chiar de NASA, iar acum vestea-şoc a stârnit îngrijorare în lumea întreaga. Astfel, începând din 15 noiembrie şi până pe 30 noiembrie, Pământul se va cufunda în întuneric.

Bezna va fi provocată de un eveniment astronomic între Venus şi Jupiter. Mai exact, Venus va trece prin sud-vestul planetei Jupiter şi va străluci de zece ori mai mult decât aceasta. Astfel, lumina planetei Venus va încălzi substanţa gazoasă din care este format Jupiter, cauzând o reacţie de proporţii.

Această reacţie va duce la eliminarea unei cantităţi mari de hidrogen în spaţiul cosmic care va intra în contact cu Soarele pe data de 15 noiembrie, începutul fenomenului. Hidrogenul va cauza o explozie masivă pe suprafaţa Soarelui, care va duce la creşterea instantanee a temperaturii acestuia cu 9000 de grade Kelvin.

Studiile mai arată că temperatura de pe suprafaţa Pământului va creşte cu opt grade Celsius şi nu vor fi fenomene majore. Unii experţi spun că singurele regiuni care vor fi afectate de acest fenomen, sunt cele de la Poli.

În plus, nimeni nu trebuie să-şi facă griji, pentru că evenimentul este similar celui pe care locuitorii din Alaska îl trăiesc în timpul iernii.

Fireşte, sunt şi voci care spun că informaţia este doar o farsă care a luat amploare pe internet şi că nu se va întâmpla nimic.”

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Meese Meese
    O fi fost iarna polara in emisfera nordica...cam cum se întîmpla anual...
  • Petre Petre
    Au asteptat jumate de an ca sa le dea o somatie, pentru o ineptie ca asta? CNA e zero!
  • sgiu sgiu
    Fake e si imaginea in concordanță cu stirea
  • Cris Cris
    Știrea nu a fost falsă,la RTV și la cei care urmăresc postul e beznă totală în permanență, nu numai două săptămâni.

Trimite un comentariu

sus