Skip to main content

CNA a stabilit regulile pentru radiouri şi televiziuni în campania electorala pentru alegerile partiale din 11 iunie

 
foto: Cotidianul
foto: Cotidianul

Consiliul National al Audiovizualului a votat astazi forma finala a deciziei care stabileste regulile pe care trebuie sa le respecte posturile de radio si de televiziune, in timpul campaniei electorale pentru alegerile partiale de luna viitoare.

Publicitate

Decizia va intra in vigoare imediat cum va fi publicata in Monitorul Oficial, a spus Rasvan Popescu, vicepresedintele CNA. Tot imediat dupa publicare, aceasta va fi publicată şi pe site-ul CNA.

Potrivit deciziei, conform cu perioada in care se desfasoara campania electorala pentru alegeri partiale in municipiile, orasele si comunele ramase fara alesi locali, perioada de reflectare a campaniei incepe pe 27 mai si se incheie pe 10 iunie la ora 7.00.

Forma finala a deciziei a fost votata in unanimitate de cei opt membri prezenti la sedinta CNA de azi: Florin Gabrea, Orsolya Eva Borsos, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu, Rasvan Popescu, Viorel Vasile Buda si Radu Calin Cristea.

De la sedinta de azi lipsesc membrii CNA Valentin Jucan, Laura Georgescu si Radu Herjeu.

Conform deciziei adoptate azi de CNA, radiodifuzorii au obligatia sa se supuna conditiilor stabilite de:

  • Legea 115/2015, referitoare la alegerea autoritatilor administratiei publice locale - incepand cu sectiunea 7, in articolele 64 - 80.
  • Legea Audiovizualului nr. 502/2002, cu modificarile si completarile ulterioare
  • Decizia 220/2011 privind Codul de Reglementare al Continutului Audiovizual, cu modificarile si completarile ulterioare.

Cateva dintre dispozitiile din Decizia adoptata azi de CNA:

  • Candidatii si reprezentantii partidelor politice, aliantelor politice, aliantelor electorale si a organizatiilor cetatenilor care apartin minoritatilor nationale, precum si candidatii independenti au acces gratuit la posturile de radio si televiziune.
  • Posturile de radio si televiziune private, inclusiv de televiziune prin cablu, au obligatia sa comunice CNA implicarea lor in campanie, lista emisiunilor electorale pe care le vor realiza, precum si intervalelel de timp de difuzare a respectivelor emisiuni, pana cel tarziu in ziua de 22 mai.
  • Radiodifuzorii trebuie sa faca dovada la CNA ca au alocat competitorilor elecorali timpii de antena corespunzatori, potrivit articolului 68 din Legea referitoare la alegerea autoritatilor administratiei publice locale.

Potrivit articolului 68, “timpul de antena trebuie sa fie proportional cu numarul listelor complete de candidati depuse in teritoriul respectiv. Timpul de antena se calculeaza de Societatea Romana de Televiziune si de Societatea Romana de Radiodifuziune in termen de 24 de ore de la primirea comunicarii datelor transmise de Biroul Electoral Central.”

  • Pentru reflectarea campaniei, radiodifuzorii pot realiza si difuza urmatoarele tipuri de emisiuni:

Informative - in care pot fi difuzate informatii privind sistemul electoral, tehnica votarii sau activitatile de campanie electorala

Electorale - in care competitorii electorali isi pot prezenta programele politice si activitatile de campanie. Aceste programe pot fi difuzate doar de luni pana vineri.

De dezbatere electorala - in care radiodifuzorii pun in discutie programele electorale si temele de interes public legate de campania electorala, cu participarea a cel putin doi candidati sau reprezentantii lor.

In cazul neparticiparii unui candidat sau al unui reprezentant al acestuia, aceste fapt va fi mentionat.

Programele de acest gen vor putea fi difuzate de luni pana duminica.

Emisiunile electorale si cele de dezbatere electorala vor fi marcate corespunzator la inceputul emisiunii, in cazul radiourilor, si, respectiv, semnalate prin marcajul “emisiunie electorala” / ”emisiune de dezbatere electorala” pe toata durata programelor de televiziune.

Alegerile parţiale vor avea loc pe data de 11 iunie si vor fi organizate în 5 municipii, 9 orase si 35 de comune, care au ramas fara alesi locali din diferite motive: demisie, incompatibilitate, deces, etc.

Municipii: Moineşti, judeţul Bacău, Craiova, judeţul Dolj, Târgu Jiu, judeţul Gorj, Lupeni, judeţul Hunedoara, Roman, judeţul Neamţ

Oraşe: Râşnov, Lehliu Gară, Amara, Fierbinţi-Târg, Ţăndărei, Ulmeni, Baia Sprie, Buşteni, Băicoi

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus