Skip to main content

CTP, lecție de jurnalism cu Prelipceanu în direct: Cred că aveți obligația să relatați faptele. Niciun patron și niciun judecător nu vă pot interzice asta

 
CTP, lecție de jurnalism cu Prelipceanu în direct: Cred că aveți obligația să relatați faptele. Niciun patron și niciun judecător nu vă pot interzice asta

LECȚIA. "Nu… nu-i normal. Așa ceva nu este normal. E un fapt, domnule Prelipceanu. E un fapt. E managerul postului, iar în clipa de față e urmărit penal” - Cristian Tudor Popescu către Cosmin Prelipceanu, în direct, la Digi 24, despre urmărirea penală a lui Serghei Bulgac, informație nedifuzată de postul RCS. 

Publicitate

Cristian Tudor Popescu, discuții în emisiunea lui Cosmin Prelipceanu, despre principii în jurnalism, despre nemulțumirile și relația lui cu Digi24, dar și despre experiența punerii sub urmărire penală a lui Adrian Sârbu, pe când jurnalistul era la Gandul. 

A fost un discurs de 15 minute, în care moderatorul Cosmin Prelpiceanu a avut doar câteva intervenții.

Întrebat dacă Digi24 a difuzat vreo știre despre directorul general al postului Serghei Bulgac, urmărit penal, Prelipceanu a răspuns simplu: A, în legătură cu domnul Serghei Bulgac, nu.  

„Nu… nu-i normal. Așa ceva nu este normal. E un fapt, domnule Prelipceanu. E un fapt. Nu vă cere nimeni să comentați lucrul acesta. E managerul postului, iar în clipa de față e urmărit penal”, i-a explicat jurnalistul Cristian Tudor Popescu.

Redăm în continuare intervenția lui CTP la Digi24, de joi seara:

CTP – Nu sunt membru al redacției Digi24, nici angajat. Sunt colaborator extern. Singura mea legătură cu acest post sunteți dumneavoastră, domnule Prelipceanu. Nu cunosc pe nimeni din conducerea acestui post, nu am stat de vorbă cu nimeni. Singura persoană cu care am stat de vorbă sunteți dumneavoastră. Însă, exisă foarte buni jurnaliști aici pe care se întâmplă să i cunosc pentru că au lucrat împreună cu mine la Gândul.

CTP a povestit și un moment de cumpănă din vremea când era parte din echipa Gandul alături de Claudiu Pândaru și Florin Negruțiu, imediat după arestarea lui Adrian Sârbu în dosarul de evaziune fiscală.
 
„Când a început urmărirea penală a domnului lui Adrian Sârbu și ai altor membri ai conducerii Mediafax, domnul Sârbu a decis să se emită de către Mediafax Group un comunicat în care se spuneau tot felul de lucruri și apărea o frază: grupul Mediafax nu va relata nimic în legătură cu acest dosar fabricat. Domnul Sârbu nu consultase pe nimeni din conducerea grupului Mediafax și nici din conducerea editorială Gandul, asigurată atunci de domnul Claudiu Pândaru. Drept care, eu, în calitate de fondator al Gandul, am discutat cu domnii Pândaru și Negruțiu și am ajuns la concluzia că trebuie să-i facem domnului Sârbu o vizită.
 
A avut loc o discuție în care am încercat să-i explicăm domnului Sârbu că nu poate face așa ceva. O asemenea interdicție nu este posibilă atâta vreme cât mai practicăm meseria de jurnaliști
 
De ce? Pentru că nici un patron din lume nu poate interzice o știre, un fapt. Un patron are dreptul să comunice redacției politica economică, politică pe care o urmează redacția. Să o spună de la început, iar cine dorește să lucreze în direcția respectivă bine, cine nu, pleacă.”
Faptele nu pot fi interzise.
 
Prin urmare după această discuție domnul Sârbu a acceptat că nu poate să facă așa ceva iar din acel moment în ziarul Gandul au apărut relatări ale diverselor evenimente în legătură cu anchetarea domnului Sârbu, așa cum era corect.
 
În timp ce noi făceam asta, o persoană din redacție (jurnalistul Attila Biro – n.r.) s-a grăbit să scrie pe pagina sa de Facebook că se delimitează de comunicatul dat de conducerea trustului, că nu așa se luptă împotriva corupției. Cu tot felul de considerațiuni și povețe și se delimita cu indignare. Dar nu se termina acea delimitare indignată cu demisia respectivului, ceea ce ar fi fost firesc.
 
Această persoană nu s-a dus la conducerea redacției, la domnul Pândaru, la domnul Negruțiu, să discute cu dânșii: domne, avem o situație, consider că nu pot să lucrez cu comunicatul acela.

Despre politica editorială Digi24

Doresc să-mi continui activitatea la postul Digi24. Sigur, am plângeri destule în legătură cu relația noastră cu postul. E firesc ca eu să nu fiu întrebat în legătură cu politica editorială, dar nu e firesc ca în ziua atentatului de la Manchester să nu mă întrebe nimeni din acest post, nici până în ziua de azi nu m-a întrebat cineva dacă am vreo opinie în legătură cu atentatele. M-au întrebat știrile Pro TV, m-a întrebat Observatorul Antenei 1, de aici nu m-a băgat nimeni în seamă, cu toate că sunt colaboratorul Digi24 și acest lucru nu se întâmplă pentru prima dată.
 
Cosmin Prelipceanu: Am înțeles critica, sunt de acord cu ea.
 
CTP: Eu doresc în continuare să lucrez la postul acesta. Deci cred că aveți obligația să relatați faptele și nici un patron, nici un judecător, nici un organ de justiție nu vă pot interzice să relatați fapte clare petrecute cu persoane din conducerea acestui trust, care sunt cercetate penal, care au iată procese în desfășurare. Trebuie să informați publicul cu ce se întâmplă acolo.
 
M-am uitat și eu atent la această chestiune cu domnul Bendei, pe care nu-l cunosc, domnul acela Alexandrescu de la Intact. Aia este o afacere în mod evident dubioasă, o afacere puturoasă în care se va pronunța justiția. În ce-l privește pe acest domn Bendei, dânsul are o problemă. De fapt, nu dânsul, e relația lui cu DNA-ul. Aia e ceva ce privește publicul larg. Faptul că o persoană sau mai multe din DNA aveau o relație nepotrivită cu domnul Bendei, acesta este un lucru care trebuie adus la cunoștința publicului atunci când el apare. E de intreres public.
 
Încă o dată, nu sunteți obligați, nici dumneavoastră, nici eu, să comentați, să luați atitudine față de ce se întâmplă acolo. NU. Și pentru asta eu nu vă voi face nici lași și nici proști și nici ofițeri acoperiți. Mi-e scârbă de astfel de indivizi, ca și de acela de la Gandul, care prima lor grijă este să se drapeze în cavalerii dreptății fără pată și să dea în jurnaliști. Pentru că jurnaliștii de la postul acesta nu merită să fie insultați în felul acesta. Sunt jurnaliști foarte mulți buni aici, corecți, onești.
 
Însă, din acest moment eu aștept asta de la Digi24, să informeze ce se întâmplă.
Ați dat in extenso stenograme când au fost cazuri similare, foarte bine. Dar și această chestiune nu trebuie să modifice atitudinea dumneavoastră de jurnaliști față de ce este acolo. Iar eu rămân în continuare cu Digi24.
 
Cosmin Prelipceanu: De acord cu tot ce spuneți. Situația noastră este stranie pentru că – nu ne-a interzis nimeni nimic pentru că nici nu ar putea – numai că atitudinea postului poate cântări sau va cântări în procese aflate în justiție.
 
CTP – eu nu vorbesc de documente, să dați dumneavoastră documente din dosar. De pildă, ați informat, ați făcut o știre că managerul dumneavoastră general este cercetat penal?
 
Prelipceanu – (după o scurtă pauză, puțin nedumerit) A fost, sigur. Când? Când a început urmărirea penală?
 
CTP – Nu domnul Bendei! Domnul celălalt, Serghei.
 
Prelipceanu – A! În legătură cu domnul Serghei Bulgac, nu.  
 
CTP – Nu… nu-i normal. Așa ceva nu este normal. E un fapt, domnule Prelipceanu. E un fapt. Nu vă cere nimeni să comentați lucrul acesta. E managerul postului, iar în clipa de față e urmărit penal.
 
Prelipceanu – De acord.
 
CTP – Acest fapt pe care nu l-ați comunicat ca pe o știre nu e în regulă, din punct de vedere al principiului pe care trebuie să funcționeze: „stick to facts”.
 
Prelipceanu: De acord. 

 

De unde a pornit totul: Dragoș Pătraru, criticile la Digi 24 și înregistrarea VIDEO, aici

 

Citește și:

 

 

 

 

 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Ce mai ”lectie”...CTP i-a reprosat, voalat, lui P ca nu l-a bagat in seama - sa isi dea si el cu parerea - si sa mai castige si el un ban un plus - după atentatul de la Manchester.
 • @Racord, Bine le zici tu! Bravo! Propun sa il faca exclusiv in ungurește ca sa inteleaga si managerii ce se vorbește pe post. Stirile sa fie numai despre ce frumosi, prezentabili si onesti sunt conducatorii lor, poate asa cresc la bursa ca laptele pe foc. Audienta va fi aceeași! Tot inainte... pe drumul drept!
 • Domnilor mitici,eu consider ca Digi 24 este un post tv.,cum ati zis in batjocura,ECHIDISTANTsi nu il puteti manevra cum ati vrea voi,aia de la centru.E un post ARDELENESC,SERIOS,cu stiri si de pe la noi.Va supara si pentru ca este in plina dezvoltare si extindere avand nume unguresti printre manageri.Un singur lucru nu-mi place si voiam sa-l spun mai demult..Patraru,care ,conform specificului emisiunii lui,nu e critic cu puterea ci cu opozitia.Dle Patraru,du-te,da-ti demisia si lasa-ne in pace !
 • Acestui CTP chiar nu ii e rusine sa spuna asemenea prostii, ca s-a dus el la Sarbu si l-a convins, impreuna cu aia 2, sa ii lase sa scrie ce vor la site. Chiar crede ca am uitat toti ce se intampla la Gandul si cum arata siteul, cap coada erau articole anti - Ponta si atat faceau toata ziua aia, isi storceau creierul ce sa mai scrie despre Ponta. Ce facea Antena 3 cu Basescu, facea Gandul cu Ponta, au fix acelasi tip de coloana vertebrala.
 • Prelipceanu poate sa privească încă vreo doua luni cum îl improasca toată lumea cu mizerii. El e șef, și pentru asta si,ar vinde și familia. Nu contează ca și un șarpe ar fi avut coloana vertebrală Sa Demisioneze după acest ultim scandal inspaimantator. Și asta se duce seara la nevasta și zice ca e șmecher la televiziunea făcută de alții...
 • Asadar, de vreo saptamana, toata lumea isi sterge pantofii pe digi24 din cauza acestui nefericit de prelipcean si el nu are nicio apasare... Ca nu are nicio demnitate scrie chiar in buletinul lui de identitate, dar ca sefii de la rcs il lasa in continuare sa reprezinte compania este o rusine ingrozitoare. Numai cine a fost pe la digi stie ce a facut asta impreuna cu dana vlad, ionita si gasca pentru a ajunge sef!
 • Partea cand i-a dat-o peste bot si lui Patraru, ai rata-o Obae! Ia prezint-o si pe aia, daca tot ai site despre media. Nefiind explicita, nu te-a dus mitea. Vezi ca e intre minutul 10 si 15 a emisiunii de aseara
 • Tolo, foarte corect.
  Totusi CTP a avut in emisiune si o parere despre patraru. De ce nu scrii ce a zis despre el in articolul asta? Nu trebuie relatat totul? Parca despre asta e vorba.
 • @digi becaly
  Poate pentru ca nu mai exista PR la Digi24, asa ca nu mai are cine sa se ocupe de chestiile astea;) Domnule Prelipceanu, stiti cand dadeati oameni afara pe motive ca au adus grave prejudicii de imagine Digi24 ( citre, dorneanu, etc) ? Acum nu credeti ca ar trebui sa va dati afara pentru ca dumneavoastra chiar aduceti prejudicii de imagine postului?
 • Va dati seama ce a facut digi24 SD? NU l-a sunat NIMENI sa-si dea cu parerea privind atentatul? Ce-i care au fost de serviciu in ziua respectiva la digi sunt rugati sa-si dea demisia!
 • Și așa digi 24 își recapătă credibilitatea. A acceptat sa își pună oalele în cap. Nu o sa vezi pe alte posturi de știri așa ceva.
 • Vedeți ?? De asta îmi place mie CTP ! Mi-a fost greu să privesc aseară intervenția dumnealui ! Dar ,a avut perfectă dreptate !! Digi era singurul canal de stiri cu adevarat echidistant ,asta până acum o săptămână ! De azi înainte ,până nu își va da demisia acest Prelipceanu ,nu voi mai urmări acest canal de știri ! Asta nu înseamnă că voi trece pe *** !!
 • @digi becaly:
  cu tot cu situatia asta si cu derapajul asta, digi24 ramane in continuare cel mai echidistant post de stiri... cam singurul din Romania pe care poti sa il urmaresti...
  in orice companiei te duci, peste tot o sa gasesti persoane de genul prpelipceanu, care o sa *** a unor sefi.

Trimite un comentariu