Skip to main content

Guvernul României a solicitat datele personale de la peste o sută de conturi de Facebook în 2016

 
foto: Techworm.com
foto: Techworm.com

RAPORT. Guvernul României a avut peste 50 de solicitări la Facebook în 2016, prin care a cerut informaţii despre datele personale a peste 100 de conturi sau utilizatori ai aplicaţiilor deţinute de gigantul digital.

Publicitate

Facebook a publicat raportul bianual în care prezintă o serie de date despre solicitările primite de la Guvernele statelor în care este prezentă compania, printre care şi România.

Compania furnizează anual, la cererea guvernelor ţărilor în care este prezentă, date personale despre conturi sau utilizatori ai aplicaţiilor deţinute: Facebook, Messenger, WhatsApp şi Instagram.

“Uneori, în cadrul unor investigaţii oficiale, autorităţile guvernamentale solicită informaţii despre persoane care folosesc Facebook. În marea majoritate a cazurilor, aceste solicitări au legătură cu dosare penale, cum ar fi tâlhării sau răpiri.

“Fiecare solicitare pe care o primim este verificată dacă respectă cadrul legal şi respingem sau solicităm o mai mare specificitate în cazul cererilor care sunt prea largi sau vagi”, scrie în raportul publicat de Facebook.

Ce informaţii solicită oficialii guvernamentali de cele mai multe ori?

Potrivit raportului, "în multe dintre cazuri, prin aceste solicitări guvernamentale se cer informaţii de bază despre abonaţi, cum ar fi numele, data înscrierii şi durata de utilizare a serviciului. Alte solicitări pot viza şi jurnalele cu adrese IP sau elemente de conţinut din conturi.”

Anul trecut, cele mai multe solicitări au fost făcute de Guvernul Statelor Unite: Aproape 50.000 de solicitări, care au vizat aproape 80.000 de conturi sau utilizatori de Facebook.

India este a doua ţară cu cele mai multe solicitări la Facebook: peste 13.500 de solicitări, care au vizat aproape 18.300 de conturi sau utilizatori.

Podiumul este completat de Marea Britanie, cu aproape 12.000 de solicitări, care au avut în vedere aproape 15.200 de conturi sau utilizatori de Facebook.

Câte solicitări a avut Guvernul României în 2016? Mai multe în a doua parte a anului

Anul trecut, oficialii români au avut 54 de solicitări, în care au cerut Facebook să furnizeze anumite informaţii despre utilizatori, dintre care trei în regim de urgenţă. Compania digitală a dat curs doar la jumătate dintre acestea însă.

În prima parte a anului au fost făcute 25 de solicitări, dintre care două în regim de urgenţă. În a doua parte din 2016 s-au făcut 29 de solicitări, dintre care una singură în regim de urgenţă.

Câte conturi au fost vizate de solicitările primite de Facebook de la Guvernul României?

Solicitările au vizat 118 conturi sau utilizatori de Facebook. Dintre acestea, 37 de conturi sau utilizatori în prima parte a anului, pentru 5 conturi sau utilizatori fiind solicitată procedură de urgenţă.

În a doua jumătate din 2016, oficialii români au solicitat informaţii despre 81 de conturi sau utilizatori, pentru şase dintre ele solicitând informaţii în regim de urgenţă.

Facebook a dat curs pentru 53% dintre solicitările trimise de oficialii români în 2016.

În prima parte a anului, Facebook a răspuns solicitărilor oficialilor români în proporţie de 48%. Aproape jumătate dintre solicitările primite au primit răspuns pozitiv (47.83), în vreme ce doar jumătate (50%) dintre solicitările de urgenţă au fost aprobate.

În a doua parte a anului Facebook a răspuns mai mult solicitărilor statului român. Aproape 59% din solicitări au fost admise, dintre care peste 60% în cazul solicitărilor simple. Singura solicitare în regim de urgenţă transmisă de oficialii români în perioada iunie - decembrie 2016 a fost respinsă de Facebook.

Guvernele cer nu numai date despre utilizatori, ci şi urmărirea unor conturi sau utilizatori de către Facebook

Potrivit raportului, Facebook păstrează înregistrările conturilor în legătură cu anchetele oficiale penale pe o perioadă de 90 de zile.

Prima este SUA şi aici, care a avut aproape 70.000 de solicitări pentru urmărirea a peste 140.000 de conturi sau utilizatori de Facebook în anul 2016.

Pe locul doi, la mare distanţă, este Canada, care a avut ăeste 2.500 de solicitări în 2016, prin care a cerut urmărirea a peste 4.000 de conturi sau utilizatori de Facebook.

Brazilia este a treia ţară cu cele mai multe solicitări de urmărire a unor conturi de Facebook: aproape 2.000 de solicitări, care au vizat peste 3.300 de conturi sau utilizatori.

România avut în 2016 opt solicitări de urmărire a unor conturi sau utilizatori, şase în prima parte a anului şi două în a doua parte.

În urma solicitărilor, Facebook a urmărit în 2016, la cererea statului român, 38 de conturi sau utilizatori de Facebook: Şapte conturi în prima parte a anului şi 31 în a doua parte.

Guvernul României nu a solicitat niciodată ca Facebook să restricţioneze conţinutul postat pe reţeaua din ţara noastră

Oficialii ţărilor în care este prezent Facebook pot solicita reţelei şi restricţionarea unor anumite categorii de conţinut. Facebook nu a primit nicio solicitare de la oficialităţile guvernamentale din România în ceea ce privesc restricţiile de conţinut.

"Campioană" este Brazilia, care a avut în 2016 peste 1.700 de solicitări. Turcia este pe poziţia a doua, cu peste 1.100 de solicitări, iar pe poziţia a treia este Germania, cu peste 900 de solicitări.

“Acest raport se înscrie în eforturile noastre continue de a împărtăşi mai multe informaţii despre solicitările pe care le primim din partea autorităţilor guvernamentale din ţări în care este disponibil serviciul nostru. Acest raport prezintă informaţii la nivel de ţară, în conformitate cu legislaţia aplicabilă, cu privire la:

1) solicitările autorităţilor guvernamentale privind date despre persoane care utilizează familia de produse Facebook, printre care se numără Facebook, Messenger, WhatsApp şi Instagram.

2) restricţii de conţinut aplicabile în acele ţări în care serviciile noastre sunt disponibile”, potrivit raportului publicat de Facebook.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus