Skip to main content

Procesul CNA. Monica Gubernat: „Retragerea licenţei Giga TV a avut temei legal”. Un alt membru CNA o contrazice

 
Monica Gubernat
Monica Gubernat

"Retragerea licenţei postului Giga TV a avut temei legal: încetarea difuzării serviciului de programe", a spus vineri Monica Gubernat, membru CNA, în faţa instanţei, într-un nou termen din dosarul CNA - Giga TV.

Publicitate

Aceasta a fost contrazisă însă de Florin Gabrea, membru CNA, martor şi el în dosar: "Nu a existat o dovadă clară a întreruperii emisiei mai mult de 96 de ore."

Monica Gubernat a spus că decizia Consiliului de ridicare a licenţei postului Giga TV, din şedinţa CNA din 17 septembrie 2013, s-a făcut în temeiul faptului că Giga TV "a încetat difuzarea serviciul de programe mai mult de 96 de ore, fără să fie necesară existenţa unui ecran negru sau lipsa semnalului".

Monica Gubernat:

"Retragerea licenţei Giga TV s-a dispus în temeiul articolului 57, alineatul 1, litera b din Legea Audiovizualului, care prevede că, în cazul în care se încetează difuzarea serviciilor de programe cuprins în licenţă mai mult de 96 de ore din motive imputabile titularului, sancţiunea este de retragere a licenţei.

Din punctul meu de vedere, retransmisia 100% a unui radiodifuzor de către un alt radiodifuzor este o încălcare flagrantă a interesului public, fapt ce a determinat CNA să nu mai aprobe astfel de solicitări."

Florin Gabrea, membru CNA, a declarat însă în faţa instanţei că nu a fost vorba de "încetarea difuzării serviciului de programe", aşa cum este specificat în textul articolului de lege invocat mai sus, ci de "schimbarea grilei de programe", unde CNA nu putea dispune retragerea licenţei, ci o somaţie sau o amendă.

Florin Gabrea:

"Schimbarea grilei de programe reprezintă emiterea altor programe decât cele aprobate de CNA în licenţa iniţială. De obicei, schimbarea de grilă intervine la solicitarea radiodifuzorului, care trebuie motivată şi supusă avizării de către Consiliu.

Dacă se face în afara acestor prevederi, cel ce emite programe în afara grilei aprobate este sancţionat cu amendă sau alte sancţiuni. Pentru nerespectarea grilei de programe nu este prevăzută sancţiunea cu ridicare a licenţei audiovizuale.

Pentru că nu exista o dovadă a întreruperii efective a emisiei mai mult de 96 de ore, am votat împotriva retragerii licenţei, apreciind că trebuie sancţionat cu amendă pentru nerespectarea grilei de programe.

Întreruperea de emisie înseamnă ca un post TV să nu mai emită absolut nimic."

Viorel Vasile Buda, membru CNA, a spus că emiterea în afara condiţiilor din licenţă ar echivala cu o întrerupere a emisiei, însă a adăugat apoi că Departamentul Inspecţie din CNA nu a constatat o întrerupere efectivă a emisiei pentru mai mult de 96 de ore.

"Eu, personal, am votat pentru retragerea licenţei apreciind ca şi majoritatea colegilor că emiterea unor programe în afara condiţiilor în care a fost dată licenţa ar echivala cu o întrerupere a emisiei, din moment ce Giga TV emitea altceva decât programele pentru care fusese autorizată", a spus Viorel Vasile Buda.

"Colegii de la Inspecţie au constatat la Giga TV unele întreruperi de emisie de câteva minute, maxim 30, însă nu se constatase o întrerupere efectivă a emisiei pentru o durată mai mare de 96 de ore, a adăugat acesta.

Articolul 57, alin 1, litera b din Legea Audiovizualului, spune că:

"Licenţa audiovizuală se retrage de Consiliu în următoarele situaţii:

b) titularul încetează să difuzeze serviciul de programe pentru care i s-a acordat licenţa audiovizuală mai mult de 90 de zile, pentru motive de natură tehnică, li mai mult de 96 de ore, pentru orice alte motive imputabile titlularului."

Membrii CNA Monica Gubernat, Florin Gabrea şi Viorel Vasile Buda au fost citaţi ca martori în termenul de vineri din dosarul CNA - Giga TV, în care sunt inculpaţi preşedintele CNA Laura Georgescu, Narcisa Iorga, fost membru CNA, fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc şi Gheorghe Ştefan, fost primar al oraşului Piatra Neamţ.

Împreună cu aceştia, la termenul de vineri a fost citat ca martor şi George Harabagiu, fostul manager de la Giga TV. Declaraţiile date de George Harabagiu, pe Paginademedia.ro.

Narcisa Iorga, fost membru CNA, inculpat în dosar, i-a cerut explicaţii Monicăi Gubernat după ce aceasta a afirmat că nu mai exista serviciului de programe la Giga TV.

Narcisa Iorga:

"Cum nu a existat un serviciu de programe la Giga TV, din moment ce emisie a existat, grilă de programe a existat, însă modificată fără acceptul CNA şi, de asemenea, a existat şi o denumire?"

Monica Gubernat a răspuns că "retransmisia presupune captare de semnal în totalitate, simultan, de la un radiodifuzor, iar Money.ro, de la care Giga TV capta semnalul, nu mai exista."

George Harabagiu, fostul manager de la Giga TV, a declarat tot vineri că, după ce postul Money.ro a rămas fără licenţă, contractul prin care Giga TV redifuza serviciul de programe de la Money.ro nu a mai fost valabil.

Ulterior, acesta personal a cerut ca pe post să fie difuzate programe mai vechi de la Giga TV şi Money.ro, tocmai pentru a evita întreruperea emisiei, riscând doar o sancţiune cu somaţie sau amendă. Detalii, pe Paginademedia.ro.

Declaraţiile contradictorii ale martorilor au continuat, la întrebarea dacă a existat un punct de vedere scris, transmis de Departamentul Juridic, după ce Giga TV a depus contestaţie la decizia CNA.

Monica Gubernat a declarat că a avut la mapa personală punctul de vedere scris transmis de Juridic, în care se preciza că contestaţia făcută de Giga TV, de reluare a licenţei, nu combătea motivele pentru care CNA a dispus ridicarea licenţei.

"Sigur în mapa personală din şedinţa din 1 octombrie a existat un punct de vedere scris, exprimat de către Serviciul Juridic, însă nu îmi amintesc ce conţinea", a spus Monica Gubernat.

Viorel Vasile Buda a spus însă că el nu a ştiut de existenţa unui asemenea document, aflând de el de la DNA, în cursul urmăririi penale.

"De conţinutul documentului am aflat prima dată în cursul urmăririi penale", a spus acesta în faţa instanţei.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus