Skip to main content

CEDO a dat castig de cauza jurnalistei Feri Predescu, din Constanta, condamnata pentru ca l-a criticat pe Radu Mazare

 
foto: Apador-ch
foto: Apador-ch

O jurnalista din Constanta a castigat la CEDO un proces cu Statul Roman, dupa ce initial a fost condamnata de instanta din Romania pentru ca l-a criticat pe fostul primar Radu Mazare, potrivit asociatiei Apador-ch.

Publicitate

Jurnalista Feri Predescu a fost obligata in 2007 de Tribunalul Constanta sa ii ceara scuze si sa ii plateasca daune de peste 50.000 de lei lui Radu Mazare, dupa ce l-a criticat intr-o emisiune de televiziune.

CEDO a considerat ca decizia instantei din Romania a incalcat articolul 10 din Conventie, referitor la dreptul la libera exprimare.

Forul de la Strasbourg a obligat Statul Român sa-i plateasca jurnalistei daune materiale de 14.000 de euro si daune morale de 4.500 de euro.

In 2004, pe cand Radu Mazare era jurnalist, CEDO i-a dat dreptate pe aceeasi speta, intr-un dosar in care, impreuna cu un alt jurnalist, a primit un an de inchisoare pentru insulta si calomnie, scrie Apador-ch.

De unde a pornit totul?

Feri Predescu a fost data in judecata de Radu Mazare, fostul primar al Constantei, pentru mai multe afirmatii pe care jurnalista le-a facut intr-o emisiune din luna august, 2006.

Ce a declarat jurnalista?

  • În urma unor incidente care au avut loc în Mamaia, în care un hotel deţinut de o firmă a primarului fusese incendiat, Feri Predescu a afirmat la postul de televiziune că municipiul Constanţa e împărţit între „oamenii lui Mazăre şi oamenii care sunt împotriva lui Mazăre”.
  • În urma acestei emisiuni, Radu Mazăre a solicitat instanţei obligarea jurnalistei la prezentarea unor scuze publice şi la plata unor daune în valoare de 200.000 RON, potrivit sursei citate.

Ce decizii au luat instantele romanesti?

  • Judecătoria Constanţa i-a dat initial castig de cauza jurnalistei, în octombrie 2007, care şi-a dovedit afirmaţiile.
  • La apel insa, Tribunalul Constanta i-a dat castig de cauza lui Radu Mazare, astfel ca jurnalista a fost obligata sa-i prezinte scuze primarului prin intermediul unei scrisori publice, sa publice decizia respectiva pe pe cheltuiala sa într-un ziar de largă circulaţie din Constanţa şi într-unul central, precum şi să-i plătească daune morale în valoare de 50.000 RON, şi cheltuieli de judecată în valoare de 7197 RON, potrivit Apador-ch.
  • Decizia Tribunalului a fost susţinută şi de Curtea de Apel, iar jurnalista a achitat integral toate dispoziţiile instanţei.

Daunele, platite integral de jurnalista dupa ce a facut un credit bancar.

  • Pentru acoperirea daunelor, familia sa a fost nevoită să facă un credit bancar, pe care îl va termina de achitat în 2018, şi care în final, prin dobânzi, aproape a dublat suma la care a obligat-o instanţa, scrie Apador-ch.
  • Suma plătită primarului – 58.197 RON – a fost oricum o amendă excesivă în contextul în care salariul minim brut pe economie în 2008 a fost de 500 de RON, iar cel mediu brut de 1.550 RON, deci reprezinta 116,4 salarii minime brute sau 37,5 salarii medii brute, mai spune sursa citata.
  • În mai 2009, Feri Predescu a sesizat Curtea Europeană a Drepturilor Omului, arătând că i-a fost încălcat dreptul la liberă exprimare (articolul 10 din Convenţie).

Pe cand era jurnalist, Radu Mazare a castigat la randul lui la CEDO intr-un caz asemanator.

Potrivit Apador-ch, in 1994, pe cand era redactor-sef la cotidianul Telegraf, Radu Mazare a fost condamnat, impreuna cu jurnalistul Constantin Cumpana, la un an de inchisoare pentru calomnie si insulta, in urma unui articol semnat de Constantin Cumpana despre viceprimarul de atunci al Constantei.

In 2004 CEDO a hotarat ca decizia instantei a incalcat acelasi articol 10 din Conventie, considerand ca decizia de condamnare penală a jurnaliştilor la un an de închisoare pentru calomnie şi insultă a adus o atingere disproporţionată dreptului la liberă exprimare.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Dospinescu Dospinescu
    Si cine stie cui apartine aceasta Feri Predescu? ale cui interese le poarta individa asta ridicola? ce e de zis- cica oras impartit intre Mazare si adversarii lui, grozav curaj..sau nu v-ati dsaturat de mercenari de presa?
  • alex2 alex2
    Din pacate degeaba a castigat. Ca si in alte situatii de castig la CEDO, statul zice ca nu are bani si ca va plati despagubirile intr-o perioada de zeci de ani.
    Ramane cu decizia, ca banii inapoi nu ii mai vede.
  • Vivi2ro Vivi2ro
    Deci Mazăre a încasat banii, după cum de pare, nemeritat, iar acum, statul român, adică noi, trebuie să plătim despăgubiri către jurnalistă. Păi e corect? De ce nu plătește Mazăre?
  • johhny bravo johhny bravo
    Mondela? Mandela? :)
    si de ce nationala cu majuscula?
  • livia pila livia pila
    Sa nu care cumva sa ii treaca prin cap lui Feri sa ne dea si pe noi in judecata! Ca doar de la TVR a fost ejectata fiindca nu era iertătoare cu Mazare!
  • Iuli Iuli
    De ce folositi RON? Mondela Nationala a Romaniei este LEU
  • Olteanul rebel Olteanul rebel
    Tupeu de *** pesedistu. Ajunge,felicitări Feri!

Trimite un comentariu

sus