Skip to main content

DIN CULISE. Cum faci istoria subiect de prima pagină? Povestea poveştii Marilor Boieri, spusă de ziariştii care o scriu în Adevărul Weekend

 
DIN CULISE. Cum faci istoria subiect de prima pagină? Povestea poveştii Marilor Boieri, spusă de ziariştii care o scriu în Adevărul Weekend

DIN CULISE. Cum poate ajunge istoria subiect de prima pagină într-un ziar? Ce anume îi dă "savoare" unui articol de presă despre un fapt istoric de acum sute de ani?

Publicitate

“E ca şi cum ai pune sare şi piper peste tot ce înseamnă informaţie seacă, ca şi cum ai pătrunde într-o lume în care nu ai avut niciodată acces. E ca un film”, spun autoarele seriei “Boieri Mari”, care apare în fiecare vineri în Weekend Adevărul.

"Căutăm poveştile", spun jurnalistele. “Societatea nu s-a schimbat atât de mult faţă de cum era la 1900, aveau aceleaşi probleme: nu aveau drumuri, nu aveau industrie, avea probleme cu politicienii corupţi şi poporul neinteresat de politică şi needucat. Şi exista şi atunci o societate mondenă, doar că era populată de altfel de oameni."

Un material despre culisele meseriei. Poveştea poveştii Marilor Boieri.

Alexandra Şerban, Anca Vancu şi Medeea Stan sunt cele trei jurnaliste de la Adevărul care scot la lumină poveşti cu "sare şi piper" despre viaţa marilor familii boiereşti ale României şi le publică în fiecare sfârşit de săptămână în ediţia printată de weekend a cotidianului.

Până acum, în cele 20 de episoade, seria a scos la lumină poveşti pline de "savoare" despre marile familii boiereşti din România, de la Cantacuzino, Sturdza sau Şuţu, la Rosetti, Ştirbey, Văcărescu sau Florescu.

Ce familie de Boieri au fost rude de sânge cu Dracula, cine a fost creatorul Armatei Române, ce boier a primit în casa sa pe revoluţionarii de la 1848 şi i-a promis lui Alexandru Ioan Cuza că îl "dă jos" sau ce boieri au militat pentru dezrobirea ţiganilor sunt câteva dintre informaţiile scoase la lumină în serialul "Boieri Mari".

De unde a pornit ideea serialului? Cum se documentează? Poate fi considerat serialul o "lecţie de istorie"? Ce anume dă "savoare" poveştilor? Poate educa un asemenea demers?

Alexandra Şerban, Anca Vancu şi Medeea Stan, au vorbit despre seria "Boieri Mari", pentru Paginademedia.ro:

Paginademedia.ro: Cine a venit cu ideea serialului “Boieri Mari”?

Anca Vancu:

“Cineva care nu mai este la Adevărul, Laurenţiu Ungureanu, care a lucrat până în septembrie la Weekend Adevărul, apoi a plecat la Digi 24.

Ere deja un soi e tradiţie ideea de serial la Weekend Adevărul. A început timid, cu nişte seriale mult mai scurte, de 2-3 episoade. De pildă Români de geniu, în care am scris de Mircea Eliade, Emil Cioran şi Ioan Petru Culianu, adică persoane care erau legate printr-un fir roşu pentru că erau scriitori, persoane cunoscute în afară sau istorici ai religiilor.

Pentru că deja eram obişnuiţi să avem un serial, a venit ideea acestui serial despre marile familii boiereşti. Ideea a fost a lui Laurenţiu Ungureanu, ulterior am dezvoltat-o între noi.”

"Savoarea" articolelor din seria "Boieri mari"? Istoria seacă, completată cu jurnale, memorii şi de interviuri cu urmaşii

Alexandra Şerban:

“Ştiam că există mai mulţi supravieţuitori, urmaşi ai familiilor boiereşti şi am zis că e interesant, că putem face şi interviuri.”

Anca Vancu:

“Cred că a contat şi faptul că de multe ori făceam interviuri cu oameni, interviuri biografice, care aveau în familie bunici sau părinţi care trăiseră în acea perioadă, sau aveau deja un nume de nobil cumva, Sturdza de exemplu, şi tot timpul vorbeau despre o lume de altă dată, în care regulile erau cu totul altele decât cele cu care suntem noi obişnuiţi.

Vorbeau tot timpul despre felul în care erau ei îmbrăcaţi, până la educaţia pe care o aveau, pentru că mulţi dintre ei se duceau în străinătate să studieze.

Ne-am gândit atunci că se pare că exista un grup de oameni despre care am putea să scriem şi să vedem întreaga familie, pentru că se vedea clar că este o istorie îndelungată. Erau interesante poveştile astea.”

Paginademedia.ro: De unde v-aţi documentat poveştile?

Anca Vancu:

“Din cărţi de istorie şi din volume de memorii. Mulţi membri ai familiilor, după 1990 şi-au făcut monografia, şi-au păstrat anumite documente.

Ne-au ajutat foarte mult memoriile şi jurnalele scrise de ei pentru că veneau cu o anumită savoare a poveştii, era ca şi cum ai pune sare şi piper pe tot ce înseamnă informaţie seacă.

Chit că pleci de la o pagină de wikipedia, în subsolul paginii citează nişte cărţi care pe noi interesează de fapt. Ok, dincolo de faptul că scrii când s-a născut, câte case a avut, ce a mâncat, cu câte persoane s-a căsătorit şi când a murit, încercăm să găsim poveştile, şi ceva din care să cunoşti mai bine personajul. Până la urmă e un demers jurnalistic nu e o cercetare academică.

Paginademedia.ro: De ce “istoria” prezentată în serial este mai interesantă decât istoria prezentată în manualele şcolare de exemplu?

Anca Vancu:

“Dincolo de faptul că scrii când s-a născut, câte case a avut, ce a mâncat, cu câte persoane s-a căsătorit şi când a murit, încercăm să găsim poveştile, şi ceva din care să cunoşti mai bine personajul.”

Medeea Stan:

“Cred că în şcoli trecem prea repede prin toate informaţiile astea şi nu avem timp să ne gândim la ele. Ca şi copil eşti mai fascinat de poveşti decât de date.”

Alexandra Şerban:

“E o lecţie de istorie mai accesibilă în acest mod pentru că e plictisitor dacă vine cineva şi te îndoapă cu date şi alte lucruri seci.”

Paginademedia.ro: Care a fost cea mai importantă lecţie de istorie “predată” în serialul “Boieri Mari”?

Alexandra Şerban:

“Societatea nu s-a schimbat atât de mult faţă de cum era la 1900, aveau aceleaşi probleme: nu aveau drumuri, nu aveau industrie, avea probleme cu politicienii corupţi şi poporul neinteresat de politică şi needucat. Şi exista şi atunci o societate mondenă, doar că era populată de altfel de oameni.

De exemplu, Martha Bibescu era o constantă a societăţii mondene de atunci, dar era altceva.

De fapt, ce era atunci este şi acum numai că am mers şi noi cu trendul care a venit din afară, adică avem toţi maşini, dar în continuare nu avem drumuri de exemplu.”

Paginademedia.ro: Poate educa istoria relatată de un jurnalist? Cum?

Anca Vancu:

“Citind despre toate aceste familii, să spunem că nu ai şti nimic despre niciun fel de personaj sau nu eşti pasionat de istorie dar te apuci să citeşti un astfel de articol şi descoperi câteva informaţii care sunt fapte, nu e ceva înfrumuseţat acolo, sunt dovedite.

Faptul că afli că există stilul Brâncovenesc, care este treaba cu el? Păi, de exemplu că mănăstirea Horezu e făcută în acest stil. Ce reprezintă el? Faptul că Constantin Brâncoveanu a creat acest stil sau că în timpul domniei lui s-a făcut prima şcoală superioară din Ţara Românească, sunt nişte lucruri de genul ăsta care îţi rămân în minte.”

Medeea Stan:

“Părerile sunt întotdeauna împărţite, dar mie una mi s-a părut important ca atunci când m-am plimbat pe strada Rosetti de exemplu să îmi vină în minte câte un lucru despre el, de exemplu cât de important a fost pentru el să apere drepturile ţiganilor sau că îl interesau problemele muncitorilor, tot felul de lucruri la care nu m-aş fi gândit.”

Anca Vancu:

“Aici îl includ şi pe Mihai Sturdza, care a fost domn al Moldovei şi primul care a dezrobit ţiganii în Moldova.”

Paginademedia.ro: A avut succes serialul?

Alexandra Şerban:

"Serialul a avut succes. Cel puţin în ediţia de print serialul este destul de căutat, oamenii caută să citească acest gen de articole."

Medeea Stan:

"Pe unii îi ajută să evadeze puţin din actualitate, dacă te întorci în trecut şi acolo găseşti şi informaţii care se regăsesc şi în prezent şi te ajută să înţelegi mai bine prezentul. Dacă rămâni doar ancorat în actualitate cred că rămâi şi cu frustrările că nu se rezolvă nimic, că întotdeauna o să fie aşa."

Carţile de vizită ale celor trei jurnaliste:

  • Anca Vancu are o experienţă de 5 ani în jurnalism, toţi petrecuţi la Adevărul. A făcut parte iniţial din echipa din care mai făceau parte jurnaliştii Cristian Delcea, Mihai Voinea şi Andrei Crăciun, apoi a trecut la Weekend Adevărul.
  • Alexandra Şerban are o experienţă de aproape 2 ani în presă. Un an de zile a scris pentru revista Historia, deţinută tot de Adevărul Holding, iar ulterior a trecut la Weekend Adevărul.
  • Medeea Stan are o experienţă de 3 ani şi jumătate în jurnalism. A fost iniţial colaborator la Adevărul Literar şi Artistic, iar din septembrie face parte din echipa Weekend Adevărul. În paralel, Medeea Stan este reporter la Decât o Revistă.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus