Skip to main content

Ionuţ Cristache, contre cu membrii CNA: „Îmi pare rău, nu vreau să iau lecţii de la dumneavoastră”

 
foto: TV Mania
foto: TV Mania

Prima înfăţişare a lui Ionuţ Cristache la CNA, în calitate de realizator al emisiunii România 9 de la TVR, s-a lăsat cu scântei.

Publicitate

Jurnalistul s-a contrat cu Dorina Rusu, membru CNA, pe fondul unei sesizări primite de Consiliu de la DNA, pentru o ediţie a emisiunii România 9 în care a fost invitată fosta şefă a DIICOT, Alina Bica.

Dorina Rusu i-a reproşat realizatorului TVR că a lăsat-o pe Alina Bica să se desfăşoare în studio. Cristache a reacţionat.

“Procesele nu se poartă nici într-un studio şi nici la CNA. Am văzut două reacţii, dar nu aţi făcut nimic”, a spus Dorina Rusu, după ce a menţionat că, în timpul emisiunii, Alina Bica “s-a victimizat, permanent, a vorbit despre o instituţie a statului, a vorbit despre cazul ei, despre dosarul în care este implicată, spunea că este nevinovată, îi acuza pe toţi ceilalţi.”

"Mă simt jignit de intenţiile dumneavoastră", a replicat Ionuţ Cristache.

Dorina Rusu:

“Ideea este că oricare dintre televiziuni trebuie să fie echilibrate şi echidistante, să prezinte o informaţie corectă, dar totuşi vorbim de televiziunea publică, care are un statut. Ori ceea ce am văzut în emisiunea asta nu are legatură cu obiectivitatea, nu am văzut nici echilibru, nici obiectivitate, nici imparţialitate.”

“Eu pot să tac şi să înţeleg, dar nu pot să fiu jignit. Cu tot respectul, mă simt jignit de intenţiile dumneavoastra”, a răspuns Ionuţ Cristache.

Ionuţ Cristache:

“Eu când invit un invitat în emisiune, despre mine nu se poate spune că pot fi apărătorul lui Koveşi sau avocatul lui Bica sau aşa mai departe. Am făcut ani de zile anchete pe marginea acestor oameni, prestaţiilor publice şi asa mai departe. Deci departe de mine de a lucra afectiv când vine vorba de astfel de oameni.

Dar eu când invit un personaj controversat cum este doamna Alina Bica, fie că ne place sau nu, eu nu ii dau temele şi întrebarile, aşa cum se întâmplă la alte televiziuni.

Eu nu am de unde să ştiu că retorica dumneaei se va duce spre doamna Koveşi, spre un sistem din care a facut ea parte, şi nu am de unde să îi trimit a priori invitaţii doamnei Koveşi, să o anunţ că de la ora 09.00 o să o înjure doamna Bica la TVR, să o rog să fie prezentă în emisiune ca să intervină.

Cei doi s-au contrat şi în ceea ce priveşte nevinovăţia fostei şefe de la DIICOT.

"Nu putem să spunem dacă este sau nu vinovată pentru că procesele nu se poartă nici într-un studio de televiziune şi nici la CNA", a spus Dorina Rusu.

Ionuţ Cristache a replicat ulterior, spunând că "(Alina Bica n.r.) este nevinovată, asta spune legea, nu consideraţiunea dumneavoastră personală, că ne place sau nu o persoană. (...) Apărăm un principiu. Eu nu aş vrea să ajungeţi într-o sală de judecată, să vă condamne publicul, lumea, înainte de a vă condamna un judecător."

În ciuda schimbului aprins de replici dintre cei doi, membrii Consiliului au amânat pentru şedinţa de marţi eventualele propuneri de sancţionare a postului TVR pentru această ediţie a emisiunii România 9.

Dialogul integral dintre Ionuţ Cristache şi Dorina Rusu, în şedinţa CNA de azi:

Dorina Rusu:

“Ideea este că oricare dintre televiziuni trebuie să fie echilibrate şi echidistante, să prezinte o informaţie corectă, dar totuşi vorbim de televiziunea publică, care are un statut. Ori ceea ce am vazut în emisiunea asta nu are legatură cu obiectivitatea, nu am văzut nici echilibru, nici obiectivitate, nici imparţialitate.

O persoană care este implicată într-un proces, condamnată în primă instanţă, nu putem să spunem dacă este sau nu vinovată pentru că procesele nu se poartă nici într-un studio de televiziune şi nici la CNA.

A fost prezentat doar punctul ei de vedere, ea s-a victimizat, permanent, a vorbit despre o instituţie a statului, a vorbit despre cazul ei, despre dosarul în care este implicată, spune că este nevinovată, îi acuză pe toţi ceilalţi şi dumenavoastră, ca moderator, bine, am văzut două reacţii, dar nu aţi făcut nimic, nu aţi invitat pe nimeni care să prezinte un punct de vedere contrar.

Ionuţ Cristache:

“Eu pot să tac şi să înţeleg dar nu pot să fiu jignit, nu pot să stau să mă jigniţi dumneavoastră, cu tot respectul, mă simt jignit de intenţiile dumneavoastră.

Spuneaţi că emisiunea nu are legatură cu obiectivitatea. Eu când invit un invitat în emisiune, despre mine nu se poate spune că pot fi apărătorul lui Koveşi sau avocatul lui Bica sau aşa mai departe. Am făcut ani de zile anchete pe marginea acestor oameni, prestaţiilor publice şi aşa mai departe. Deci departe de mine de a lucra afectiv când vine vorba de astfel de oameni.

Dar eu când invit un personaj controversat cum este doamna Alina Bica, fie că ne place sau nu, eu nu ii dau temele şi întrebarile, aşa cum se întâmplă la alte televiziuni. Eu nu am de unde să ştiu că retorica dumneaei se va duce spre doamna Koveşi, spre un sistem din care a facut ea parte, şi nu am de unde să îi trimit a priori invitaţii doamnei Koveşi, să o anunţ că de la ora 09.00 o să o înjure doamna Bica la TVR, să o rog să fie prezentă în emisiune ca să intervină.

Spuneaţi că nu are legatură cu obiectivitatea. Păi este mărturia unui om care a trecut printr-un proces, eu ce vreţi, să îi cer probe la fiecare două minute? Eu dacă plec de aici de la CNA şi cad pe scări şi îmi rup gâtul, nu puteţi să îmi cereţi probe cum mi-am rupt gâtul, este logic, am o fractură, adică nu trebuie să mai scot o cameră dintr-un nasture să vă arăt cum mi-am rupt gâtul.

Nu înţeleg ce înseamnă obiectivitatea în raport cu relatarea unui om care a trecut printr-un proces.

Şi să ştiţi că este nevinovată, asta spune legea, nu consideraţiunea dumneavoastră personală, că ne place sau nu o persoană. Până nu eşti condamnat definitiv şi irevocabil eşti nevinovat, şi nu trebuie să îmi dovedesc eu nevinovăţia, ci alţii trebuie să dovedească vinovăţia mea.

Sunt oameni care pot să ne placă şi oameni care nu pot să ne placă. Eu nu am invitat-o acolo pe doamna Bica în niciuna dintre calităţi. Am încercat să fiu imparţial.

Cum voiaţi ca în interviul acela de o oră şi 25 de minute, la fiecare cuvânt dumneaei să vină cu o probă pentru ce a trăit, ce a văzut, ce a mâncat, ce a băut în lunile astea.

Înţeleg că recomandarea dumneavoastră e să nu mai chemăm astfel de oameni la televizor. Din situaţia asta de acum, de la CNA, înţeleg că nu ar mai trebui să chemăm oameni cu astfel de probleme în studiourile de televiziune şi toată lumea e bine mersi.”

Dorina Rusu:

“Eu nu recomand nimic. Puteţi să invitaţi pe oricine dar să respectaţi principiile din Lege şi din Cod.”

Ionuţ Cristache:

“Ce n-am respectat?”

Dorina Rusu:

“Nimic.”

Ionuţ Cristache:

“Nimic e foarte general şi aparent exhaustiv. Ce n-am respectat?”

Dorina Rusu:

“Este prezentat un singur punct de vedere şi ceilalţi din studio prezintă, într-un fel sau altul, tot punctul ei de vedere, prin întrebările pe care le pun, prin dialog, nu vin cu o contrapondere.”

Ionuţ Cristache:

“Dumneavoastră aţi văzut emisiunea integral? Domnul Pieleanu mai avea puţin şi pleca cu dânsa în dinţi în prima jumătate de oră. Noi nu facem decât să croşetăm un dialog pe declaraţiile doamnei Bica. Aşa se face.”

Dorina Rusu:

“Din punctul de vedere al unui membru CNA nu aşa se face.”

Ionuţ Cristache:

“Dar spuneţi-mi cum se face, îmi iau notiţe şi fac cum spuneţi dumneavoastră. Interpretarea dumneavoastră a legii e defectuasă, îmi spuneţi că un om care are proces e condamnat a priori. Îmi pare rău, nu vreau să iau lecţii de la dumneavoastră.”

Dorina Rusu:

“Dar eu nu am spus că e condamnată a priori, doamna Bica este condamnată în primă instanţă.”

Ionuţ Cristache:

“Şi eu am spus că e nevinovată şi dumneavoastră aţi spus că nu ştim că e nevinovată.”

Dorina Rusu:

“De unde să ştim?"

Ionuţ Cristache:

“Pai e nevinovată că asta spune legea doamnă. Apărăm un principiu. Eu nu aş vrea să ajungeţi într-o sală de judecată, să vă condamne publicul, lumea, înainte de a vă condamna un judecător. Ce Dumnezeu..”

Dorina Rusu:

“Nu este normal să se desfăşoare un proces într-un studio de televiziune.”

Ionuţ Cristache:

“Păi spuneţi-mi că nu îi mai chem. Dacă sfatul CNA-ului e să nu mai chem oameni care au probleme cu legea, înseamnă că trebuie să renunţăm la 80% din invitaţii de pe sticlă în momentul de faţă.

Ne raportăm la TVR că e un templu al deontologiei şi e bine aşa şi ar trebui să fie aşa, dar ce să vedeţi, sunt oameni, şefi de instituţii care la un moment dat au probleme cu legea, asta nu înseamnă că sunt mai puţin relevanţi pentru societate sau că un eventual proces care nu i-a condamnat definitiv şi irevocabil le ştirbeşte din inteligenţă, profesionalism şi aşa mai departe. Şi ne putem lipsi de părerile lor.

Permite-ţi-mi să nu cred în asta şi dacă, doamne fereşte, veţi avea dumneavoastră vreodată probleme cu legea, credeţi-mă, dacă va fi un abuz la mijloc, voi fi primul care vă va apăra.”

Dorina Rusu:

“Nu mă implicaţi pe mine în aşa ceva în primul rând, şi în al doilea rând, vă rog foarte mult, agresivitatea asta nu este normală, în contextul ăsta.”

Ionuţ Cristache:

“Nu vă speriaţi, era o prezumţie.”

Dorina Rusu:

“Dumneavoastră aveţi dreptul să invitaţi pe absolut oricine, nimeni nu vă spune pe cine să invitaţi. Ca membru CNA eu nu am dreptul şi nici nu mă interesează să spun cine şi pe cine să invite.

Tot ce trebuie să faceţi e să respectaţi prevederile legii şi ale codului. Şi, din câte constat eu, ele nu au fost respectate, deci pe mine nu mă interesează nici că aţi invitat-o pe doamna Bica nici pe oricine altcineva.”

Ionuţ Cristache:

“Am insistat din prima zi de când am venit la TVR să fac un interviu cu doamna Koveşi, asta trădează cel puţin o acţiune pe săptămână, o intenţie.

Eu nu am nimic cu nimeni doamnă, credeţi-mă, şi încerc să fiu echilibrat. Şi cred că România 9 în momentul de faţă este singurul talk-show care nu are nici partipriuri şi invită din toate mediile şi politice şi sociale. E o oază de normalitate şi cred că ar trebui apreciat acest lucru.”

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • George George
    Cum apara umulmai dibaci, cum îl faultează băieții. Mai ale la TVR, de unde semnalul ajunge și in ***. Asa s-a întâmplat și cu fata asta venita de la Realitatea TV care, după ce i-a pus cu botul pe *** pe *** Ghiurko și celilalți „***” din TVR (mai ales pe cei de la știri care s-au întărit cu pelticul Chioțea - un individ caruia i s-a tocit „***”) , s-au repezit si la bîuețasul asta și l-u băgat în gura „Consiliului Național de Lichidare a Posturilor TV cu tupeu”. „Pentru cine bat clopotele?” În nici un caz pentru doamna Ghiorko, care si-a făcut „taraf” și a început „să cânte pe la toate nunțile”. Ce cântă?, este ceea ce se comandă, of course!
  • johhny bravo johhny bravo
    @Marius Hai sa nu amestescam calitatea jurnalistica cu audienta. In 90% din cazuri sunt invers proportionale.
  • Anti Pile Tvr Anti Pile Tvr
    Draga Livia pila si ceilalti care sunt niste vechituri in Tvr si asa vreti sa ramaneti. Din fericire, in curand va suna voua ceasul. Pregatiti-va bagajele de pensie!
  • gogu radulescu gogu radulescu
    Cristache a fost adus la ordinul grupului infractional organizat condus de PSD-ALDE, direct din fieful Intact, de sub dosul lui dom' varan, pentru a executa in direct tintele GIO. La CNA a facut pe deontologu, ca el nu stia ca Bica se va referi la Kovesi... ma leshi?! Probabil atat cristache, cat si GIO si ayatolahul dragnea ne cred pe toti prosti. Niste ***, acesti domni asa-zis jurnalisti, altfel catzei de serviciu (cristache, ciutacu, ciuvica, badea s.a.m.d.)
  • Marius Marius
    Huo Sarmaluta! La șomaj cu tine și manipulările tale! Apropo de cât de bun jurnalist ești, audienta ta este zero zero cât?!
  • cristian dordea cristian dordea
    Cit de mare este tupeul acestui jurnalist de partid pe nume Cristache Ionut zis Sarmalutza! Format la scoala de dezinformare a lui Voiculescu, adus in aceleasi scopuri din ianlt ordin de la Dragnea de Irina Radu, cel mai prost manager din istoria TVR. Mare rusine pentru TVR ca ii are atit pe Radu cit si pe Sarmalutza.
  • Livia pila Livia pila
    Este marea rușine a Tvr ca are un moderator de cea mai joasa speță asa cum e Ionuț Cristache Sarmaluta Irina Radu a îndeplinit ordinul și l-a angajat. Individul a otevizzr Tvr. Dovada emisiunea de miercuri cu Vanghlie
  • liviu liviu
    Zici frumos PNL te stergi cu hartie igienica, si ***, si pac a disparut Dorina Rusu.Partidul National LIBERAL auzi.

Trimite un comentariu

sus