Skip to main content

ActiveWatch, despre cazul Mircea Barbu - Adevărul: "Abuzurile în serie comise de conducerea Adevărul, printre cele mai grave atacuri la libertatea presei înregistrate în ultimii ani"

 
Mircea Barbu şi consultantul Roger Stone - Sursa foto: Adevarul
Mircea Barbu şi consultantul Roger Stone - Sursa foto: Adevarul

Organizaţiile Activewatch, CJI şi Kompatibil condamnă decizia conducerii Adevărul de a-l concedia pe jurnalistul Mircea Barbu, şeful departamentului video al publicaţiei

Publicitate

Acesta a fost concediat, vineri, după ce refuzat să cenzureze un interviu realizat cu fostul consilier de campanie al lui Donald Trump, Roger Stone şi a vorbit public despre aceste presiuni.

"Cerem conducerii Adevărul să revină asupra deciziei abuzive de concediere a lui Mircea Barbu, să respecte libertatea de exprimare a corpului editorial şi dreptul jurnaliştilor de a refuza ingerinţe editoriale care contravin conştiinţei", se arată în reacţia Actiwatch.

Mai mult, organizaţia de media cere poliţiei "să ancheteze cu celeritate aptele sesizate de Mircea Barbu şi să sancţioneze conform legii făptuitorii".

Mircea Barbu a spus astăzi într-o postare pe Facebook că a chemat poliţia după ce a fost ameninţat cu bătaia şi înjurat de către redactorul-şef adjunct al ziarului Adevărul, Călin Nicolescu. Detalii, pe Paginademedia.ro.

Reamintim că jurnalistul Mircea Barbu a fost concediat vineri de la Adevărul, prin desfiinţarea departamentului de video în care activa, pentru că a refuzat să scoată două întrebări din interviul realizat de acesta cu Roger Stone, fostul consilier de campanie a preşedintelui SUA Donald Trump.

Reacţia integrală publicată de Activewatch, în continuare:

ActiveWatch condamnă abuzurile conducerii Adevărul

Conducerea publicaţiei Adevărul i-a cerut unui jurnalist să cenzureze un interviu, după care l-a concediat pentru că nu s-a conformat ordinului.

La finele lunii iunie, Mircea Barbu, şeful departamentului video de la Adevărul, a realizat un interviu cu Roger Stone, un cunoscut consultant politic din SUA, fost consilier de campanie al lui Donald Trump. Înainte ca materialul să fie publicat, conducerea ziarului, prin intermediul redactorului-şef, Dan Marinescu, i-a cerut jurnalistului să elimine două întrebări din interviul realizat cu Roger Stone.

Motivele invocate de Marinescu ar fi ţinut de natura întrebărilor adresate de jurnalist, considerate incompatibile cu politica editorială a ziarului. Din dialogul telefonic avut de jurnalist cu redactorul-şef reiese însă că principalul motiv a fost dorinţa staffului celui intervievat de a fi eliminate cele două întrebări şi răspunsurile aferente.

Reacţia jurnalistului a fost una firească – şi-a apărat demnitatea profesională refuzând să accepte această ingerinţă. Mai mult, a făcut publice aceste presiuni editoriale în publicaţia paginademedia.ro, dar şi prin intermediul unui articol pe care l-a publicat în ediţia online a Adevărul, material şters de conducerea ziarului la numai 15 minute după apariţie.

De asemenea, jurnalistul a difuzat înregistrarea convorbirii telefonice cu redactorul-şef, Dan Marinescu, în care acesta îi solicita să elimine respectivele întrebări.

Gestul de a face publice aceste presiuni l-a costat pe jurnalist locul de muncă.

Reacţia conducerii ziarului Adevărul a venit sub forma unei execuţii administrative – ziaristul neascultător a fost concediat prin desfiinţarea departamentului în care activa.

Măsura aceasta reprezintă acoperirea legală a deciziei de a elimina din redacţie un angajat care nu s-a supus ordinelor abuzive ale conducerii, punând conştiinţa profesională şi dreptul publicului la informare mai presus de interesul personal de a îşi proteja locul de muncă. Mesajul de forţă transmis de conducerea ziarului celorlalţi membri ai redacţiei este cât se poate de clar.

Conducerea Adevărul nu s-a mulţumit însă cu presiunile editoriale, cenzura şi concedierea abuzivă. Luni, 10 iulie, conform propriilor declaraţii, Mircea Barbu a fost ameninţat şi insultat de Călin Nicolescu, redactorul adjunct al ziarului.

Organizaţiile semnatare condamnă aceste abuzuri în serie comise de conducerea Adevărul, printre cele mai grave atacuri la libertatea presei înregistrate în ultimii ani.

Cerem conducerii Adevărul să revină asupra deciziei abuzive de concediere a lui Mircea Barbu, să respecte libertatea de exprimare a corpului editorial şi dreptul jurnaliştilor de a refuza ingerinţe editoriale care contravin conştiinţei, aşa cum sunt statuate inclusiv de principiile etice adoptate şi publicate pe pagina sa de internet.

De asemenea, cerem Poliţiei să ancheteze cu celeritate faptele sesizate de Mircea Barbu şi să sancţioneze conform legii făptuitorii.

ActiveWatch

S-au alăturat acestui demers:

Asociatia Kompatibil

Centrul pentru Jurnalism Independent

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • livia pila livia pila
    Nu a intrat Iulia Popovici in greva foamei? Nici nu ar fi rau. Ca e cam Chiritoaie.
  • livia pila livia pila
    Iulia Popovici? Asta aparea din cind la Realitatea. Cind o vedeam imi sunam toate cunoștințele si le spuneam ca se difuzeaza momente vesele.
  • Sorin Radulescu Sorin Radulescu
    Active Watch iar se afla în treabă. Nici nu ma mira. Pe acolo se invirt aiurea Mircea Toma și hiperactiva Iulia Popovici.

Trimite un comentariu

sus