Skip to main content

Dragoş Stanca, despre limbajul extremist de pe Facebook: “Dacă eu scriu pe gardul Televiziunii Romane un mesaj extremist, e vina TVR că are acel gard?”

 
Dragoş Stanca
Dragoş Stanca

Facebook nici nu poate şi nici nu se grăbeşte să elimine limbajul extremist, este de părere Dragoş Stanca (ThinkDigital).

Publicitate

Dragoş Stanca a vorbit astăzi în emisiunea Emmei Zeicescu de la TVR 1, Perfect Imperfect, despre modul în care acţionează marile platforme sociale împotriva limbajului extremist.

Facebook nici nu poate să monitorizeze toate reclamaţiile pentru limbaj extremist, dar nici nu se grăbeşte să şteargă conţinut, a spus Dragoş Stanca.

De ce nu poate?

“Doar în România sunt spre zece milioane de conturi active de Facebook, din care vreo două milioane şi comentează şi postează.

Să spunem că din aceştia sunt cinci sute de mii sau două sute de mii de comentatori care au păreri mai extremiste, cei aproape patru mii, doar, de angajaţi Facebook, din punct de vedere fizic nu au cum să scaneze toate acele reporturi făcute la comentarii”, a spus Dragoş Stanca.

De ce nu se grăbeşte?

Dragoş Stanca:

“Interesul acestor platforme globale nu este de a şterge foarte repede şi foarte mult conţinut pentru că ele se alimentează din culegerea datelor şi apoi profilarea fiecăruia dintre noi şi servirea anumitor formate publicitare. Nu se grăbesc foarte tare, nu sunt foarte stresaţi să facă foarte mult curat.”

“Dacă eu mă duc acum şi scriu pe gardul Televiziunii Romane un mesaj extremist, aici e o discuţie: e vina TVR că are acel gard?”

Dragoş Stanca a vorbit şi despre poziţia pe care şi-o asumă reţelele sociale, aceea de “perete” pe care oamenii pot să scrie ce vor.

Dragoş Stanca:

“Dacă eu mă duc acum şi scriu pe gardul Televiziunii Romane un mesaj extremist, aici e o discuţie: e vina TVR că are acel gard? Exact aşa se apără şi Facebook, Twitter şi celelalte platforme. Ele spun: noi am creat peretele unde voi puteţi să scrieţi ce vreţi. Nu e vina noastră că voi încălcaţi legea.

În termenii şi condiţiile platformei e specificat foarte clar că nu ai voie anumite lucruri. În momentul în care sunt sesizaţi, analizează într-un fel şi apoi şterg sau nu mesajul.”

În acest context, şeful ThinkDigital este de părere că sunt “corecte” deciziile instanţelor care au stabilit că social media este spaţiu public, iar cuvintele jignitoare primite în online pot fi atacate în instanţă pe căi clasice.

Dragoş Stanca:

“Dacă tu m-ai înjura acum, eu aş putea să te acţionez în instanţă pe căile clasice pentru că practic e un spaţiu public, există o înregistrare.

La fel şi pe Facebook, în momentul în care eu ţi-aş lăsa un comentariu urât, te-ai simţi ofensat, jignit sau calomniat, ai putea să mergi în instanţă.

Există deja precedente, există deja decizii ale instanţei, corecte după părerea mea, care au stabilit că social media este spaţiu public. Exact asta şi este.”

Emisiunea integrală, pe TVR+.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus