Skip to main content

Facebook vrea ca utilizatorii să ştie când autorităţile cer date personale despre aceştia. SUA, ţara cu cele mai multe solicitări. Câte se fac în România?

 
Facebook vrea ca utilizatorii să ştie când autorităţile cer date personale despre aceştia. SUA, ţara cu cele mai multe solicitări. Câte se fac în România?

Facebook vrea ca utilizatorii să ştie atunci când autorităţile cer informaţii despre activitatea acestora pe reţeaua de socializare.

Publicitate

Gigantul digital se luptă în instanţă în Statele Unite împotriva unui ordin judecătoresc care împiedică gigantul digital să-şi anunţe utilizatorii atunci când autorităţile solicită informaţii despre aceştia în cadrul unor investigaţii penale, scrie Washington Post.

Sunt vizate în special informaţii legate de afilierea lor politică sau de comentariile postate pe reţeaua socială.

SUA este ţara care ocupă primul loc la solicitări primite de Facebook de la autorităţi pentru accesarea datelor utilizatorilor reţelei. Oficialii americani au avut in 2016 de aproape patru ori mai multe solicitări decât ţara de pe poziţia a doua, India, deşi populaţia acesteia este de peste patru ori mai mare.

Potrivit sursei citate, alte mari companii tehnologice, dar şi grupuri din sfera societăţii civile s-au alăturat demersului, însă nu se precizează care sunt acestea.

Facebook susţine că ordinul judecătoresc încalcă protecţiile de care se bucură companiile şi persoanele fizice din Primului Amendament din Constituţia SUA:

"Congresul nu va face nicio lege care să nu respecte instituţia religioasă, sau care să interzică exercitarea liberă a acesteia; Sau reducerea libertăţii de exprimare sau a presei; Sau dreptul poporului de a se aduna în mond paşnic şi de a adresa petiţii guvernului pentru a-şi rezolva nemulţumirile."

Referinţele din documentele instanţelor care au fost făcute publice sugerează că mandatele de solicitare de informaţii reţelei sociale se referă la demonstraţiile din timpul instalării preşedintelui Donald Trump, când mai mult de 200 de persoane au fost acuzate de revolte, potrivit Washington Post.

Autorităţile din Statele Unite sunt de departe pe primul loc pe Glob la numărul de solicitări de accesare a informaţiilor despre utilizatorii de Facebook.

În 2016, autorităţile americane au avut aproape 50.000 de solicitări de accesare a informaţiilor unor utilizatori de Facebook, care au vizat aproape 80.000 de conturi.

Prin comparaţie, India, o ţară care are de peste patru ori mai multă populaţie, ocupă poziţia a doua cu aproximativ 13.500 de solicitări care au vizat aproape 18.300 de conturi sau utilizatori.

Care este situaţia în România?

În 2016, autorităţile române au trimis la Facebook 54 de solicitări prin care a cerut acces la informaţiile din 118 conturi sau utilizatori. Mai multe detalii, pe Paginademedia.ro.

Citeşte şi:

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus