Skip to main content

Presa de weekend. România liberă: "Istorie colorată. Ţărani români la New York"

 
Presa de weekend. România liberă: "Istorie colorată. Ţărani români la New York"

Subiectele din presa de weekend. Proiect de reînviere a unor fotografii cu imigranţi, printre care şi români, făcute în secolul trecut în Statele Unite, în România liberă weekend plus. Obsesiile prinţului Nicolae, fratele regelui Carol al II-lea, în Weekend Adevărul.

Publicitate
  • România liberă weekend plus: "Istorie colorată. Ţărani români la New York"

"Între 1892 şi 1954, au sosit pe Ellis Island, celebrul punct de triere al străinilor sosiţi în Statele Unite, peste 12 milioane de imigranţi. Augustus Franis Sherman, grefier la administraţia insulei şi mare amator de fotografie, a făcut sute de portrete cu nou-veniţii.

Cele mai reuşite poze ale sale, alături de alte fotografii emblematice, cu totul vreo 130, au fost reconstruite digital şi colorate de Jordan Lloyd, unul dintre cei mai apreciaţi specialişti în domeniu, pentru un volum ce urmează să apară.

Printre imagini, şi câteva cu români. Lloyd a povestit, în interviul acordat RL, că fotografiile cu ai noştri au fost printre cele mai dificile din câte a realizat."

  • Weekend Adevărul: "Obsesiile prinţului Nicolae. Maşinile de curse, iubirea pentru o femeie din popor şi ura faţă de fratele său, Carol al II-lea"

"Prinţul Nicolae a avut, însă de mic, o atitudine princiară de manual - cu bune şi cu rele. A judecat drept în chestiunile de stat, a preluat responsabilităţile lăsate de izbelişte de fratele mai mare, Carol al II-lea, dar a fost prea pasional în chestiunile lumeşti: a iubit o singură femeie - pământeană, nu nobilă - , i-au plăcut nebuneşte maşinile şi a fost aprig la mânie.

Pentru că nu a ştiut să facă compromisuri personale, a fost pedepsit cu exilul de fratele Carol al II-lea, care a devenit marele său inamic", scrie azi Weekend Adevărul.

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, titlurile şi principalele subiecte din presa de azi:

Gazeta Sporturilor: "Filip X 8"

Potrivit GSP, "fundaşul roş-albilor va câştiga la Dinamo Kiev 500.000 de euro pe sezon doar din salariu. În 'Ştefan cel Mare', Steliano încasa 5.000 de euro lunar. El i-ar putea părăsi pe 'câini' chiar înaintea meciului-tur cu Bilbao, de joia viitoare."

Cotidianul: "Mega-investiţii blocate de prostie şi şpagă"

"De-a lungul vremii, multe investiţii mari au fost blocate, iar investitorii puşi pe fugă nu numai de prostie, ci şi de corupţia din România. Proiectul Esplanada este însă în top. Investiţia de lănbă Biblioteca Naţională, în valoare de miliarde de euro, a fost ratată. Povestea modului în care primarul Oprescu şi alţi politicieni au gonit grămzile de bani în alte state europene este halucinantă.

Proiectul Esplanada ar fi trebuit să fie gata acum. După realizare, statul român ar fi urmat să beneficieze de o clădire în valoare de peste 40 de milioane de euro, cu spaţii de birouri, pentru instituţii ale statuluide circa 12.000 de metri pătraţi, precum şi cu parcări subterane publice. Întregul ansamblu ar fi trebuit să revină statului după 49 de ani, când expira parteneriatul cu dezvoltatorul proiectului", potrivit Cotidianul.

Evenimentul zilei: "Autorităţile sabotează unicul aparat din ţară care depistează toxinele cancerigene din carne"

Libertatea: "Străjerul siguranţei naţionale"

Libertatea scrie atzi că "un paznic corpolent şi toropit de căldură are 'cheile' intrării în România. Carvăn, vama-fantomă în care s-au investit 12 milioane de euro în baza năzuinţei la spaţiul Shengen, a ajuns o breşă frontalieră care, de vreo trei ani, 'se deschide luni'. Până atunci, Dumnezeu cu mila şi paznicul cu sila."

Click: "Ieri defila pe podium, azi salvează vieţi"

"Celebrul manechin Gabi Szilaghi este acum asistentă pe Salvare. Şi-a petrecut 20 de ani pe podiumuri. A prezentat haine luxoase şi extravagante pentru marii creatori. De cinci ani, însă, Gabriela Szilaghi s-a schimbat radical. Nu mai ştie când e zi şi când e noapte şi se luptă cu moartea în fiecare secundă, de când lucrează ca asistentă medicală pe Ambulanţă", conchide tabloidul.

Rubrica Presa de azi este realizată în colaborare cu compania de monitorizare Media Image.

Primele pagini ale ziarelor, în secţiunea Presa de azi (click foto).

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus