Skip to main content

Presa in istorie: 43 de ani de la "Afacerea Watergate", ancheta de presă care a forţat demisia preşedintelui Richard Nixon

 
foto: yahoo
foto: yahoo

S-au împlinit 43 de ani de la investigaţia de presă Watergate, care a condus, în final, la demisia preşedintelui SUA Richard Nixon.

Publicitate

Exact în urmă cu 43 de ani, preşedintele american Richard Nixon a fost pus sub acuzare de Camera Reprezentanţilor din Congresul Statelor Unite, după ce doi jurnalişti de la Washington Post au scos la lumină o încercare acestuia de spionare a adversarilor politici, scrie RFI.

Cazul ar fi fost îngropat dacă jurnaliştii Carl Bernstein şi Bob Woodward, de la Washington Post, nu ar fi decis să investigheze pe cont propriu cazul, după ce Casa Albă a spus că "nu are niciun amestec în respectivul incident”.

Cum a început totul?

În vara anului 1972, când preşedintele republican Richard Nixon, care dorea să candideze pentru un nou mandat, decide să-şi spioneze adversarii din Partidul Democrat. Comitetul Naţional Democrat avea biroul în clădirea Watergate, de unde a rămas şi numele scandalului. Aici urmau a fi instalate câteva microfoane.

Misiunea se soldează însă cu un eşec, deoarece „spărgătorii” sunt prinşi. Poliţia descoperă că cei arestaţi nu sunt simpli delicvenţi, ci au legătură cu Casa Albă. În ziua imediat următoare Casa Albă declară că „nu are niciun amestec în respectivul incident”.

Jurnaliştii care au scos la lumină ceea ce deja se îngropa.

Doi jurnalişti de la Washington Post, Carl Bernstein şi Bob Woodward, nu au crezut poziţia Casei Albe şi au început o investigaţie pe cont propriu.

Cei doi ziarişti, ajutaţi de o sursă denumită conspirativ "Deep Throat", care s-a dovedit ulterior a fi directorul adjunct al DBI, încep să publice materiale care dovedesc că spargerea a fost făcută din ordin politic, cu bani strânşi pentru campania prezidenţială a preşedintelui Richard Nixon, nici aceştia tocmai curaţi.

Deşi Richard Nixon a fost reales ca preşedinte al SUA, presiunea publică pusă pe acesta în urma articolelor publicate de cei doi jurnalişti de la Washington Post a dus în final la demisia preşedintelui Nixon.

Investigaţia Watergate, poarta către o nouă era în jurnalism.

  • Succesul avut de investigaţia jurnaliştilor Carl Bernstein şi Bob Woodward a făcut ca presa să devină mai agresivă în relatarea activităţilor politicienilor, conturându-şi rolul de câine de pază al democraţiei.
  • Potrivit RFI, scandalul a produs şi schimbări legislative în Constituţia SUA, când a apărut, printre ale legi, şi Legea privind Libertatea Informaţiei.
  • Însă acest scandal a dus şi la schimbări legislative în SUA. Atunci au apărut Legea prerogativelor de război, Legea prin care erau stabilite plafoane pentru contribuţii şi cheltuieli în campania electorală şi Legea privind Libertatea Informaţiei.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Alex Seremet Alex Seremet
    Scandalul Watergate a fost foarte superficial acoperit într-o emisiune care îşi propune să găsească conexiuni relevante între prezent şi istorie. Asta pentru că pastila de la radio pierde cel mai important precedent istoric al momentului.

    Scandalul Watergate a fost unul complex, pe multe etape şi s-a întins pe aproape doi ani. Investigaţia jurnaliştilor Washington Post a declanşat scandalul, dar probelama cea mai relevantă pentru momentul actual a fost că Nixon a încercat să blocheze ancheta, intervenind în desfăşurarea actului de justiţie. Totul a culminat atunci când Nixon a forţat concedierea celui care coordonau investigaţia. Momentul a intrat în istorie ca "The Saturday Night Massacre". Pe scurt, Nixon i-a cerut şefului Justiţiei, Elliot Richardson, să-l concedieze pe cel care coordona ancheta, procurorul special Archibald Cox. Acesta a refuzat şi şi-a dat demisia. Atunci Nixon i-a cerut numărului doi în Justiţie să-l concedieze pe Cox. Şi acesta a refuzat şi şi-a dat demisia. Al treila pe lista, în final, a acceptat.

    Aceasta este o situaţie foarte similară cu cea în care se află preşedintele Trump în acest moment. Trump l-a concediat pe şefului FBI, James Comey, şi se pare că are intenţii de a-l da afară pe Robert Mueller, cel care conduce actuala anchetă împotriva preşedintelui, şi Jeff Sessions, actualul şef al Justiţiei americane. "Saturday Night Massacre" a fost punctul culminant al scandalului Watergate, momentul izolării lui Nixon faţă de Congresul American şi prăbuşirii sale în sondaje. Cu toate acestea, Nixon a mai rezistat 9 luni până la demisie.

    "Saturday Night Massacre" este o poveste foarte necesară despre seprarea puterilor în stat şi despre curajul unor oameni de a respecta asta mai presus de orice, chiar şi de poziţia pe care o deţin. Este o lecţie foarte utilă nu doar pentru SUA, ci şi pentru România prezentă.
  • Bianca Padurean Bianca Padurean
    Vreau sa ma multumesc pentru preluarea integrala a materialului meu.
  • johhny bravo johhny bravo
    Bradlee, scuze, am scris din memorie.
  • johhny bravo johhny bravo
    Ar merita un articol si Ben Bradley, redactorul sef al ziarului. Fara el, Woodward si Bernstein nu erau nicaieri.

Trimite un comentariu

sus