Skip to main content

Liviu Alexa, NCN: Vom merge la CNA să cerem licenţă naţională pentru un post de ştiri. Răzvan Dumitrescu, moderatorul principal

 
Liviu Alexa, NCN: Vom merge la CNA să cerem licenţă naţională pentru un post de ştiri. Răzvan Dumitrescu, moderatorul principal

“Vom merge la CNA să cerem licenţă naţională pentru postul de ştiri”, spune Liviu Alexa, care deţine postul NCN Cluj Napoca.

Publicitate

El a declarat că actele vor fi depuse până pe 21 august urmând ca, dacă forul audiovizual le acordă licenţa, NCN să devină televiziune de ştiri naţională spre sfârşitul anului, în luna noiembrie.

“Televiziunea va fi dezvoltată pe modelul editorial al Euronews”, spune Liviu Alexa.

"Modelul Euronews este foarte interesant şi pragmatic: există un buletin de ştiri în fiecare oră sau la jumătate de oră în funcţie de ştirile zilei. Ora continuă cu mini-emisiuni cu durate cuprinse între 5 şi 7 minute, de la medicină, ştiinţă, economie, politică, analiză, burse, cultură urbană, cinema, anchetă şi până la sport şi evenimente.

Euronews nu foloseşte speakeri pentru ştiri. Şi intră în live numai când există cu adevărat breaking news. Noi vom adapta formatul nostru folosindu-ne de ancora noastră, Răzvan Dumitrescu, pentru un format de 2 ore de talk-show de seară ce îşi propune să mestece subiectele zilei cu perspective ale liderilor din cele 10 oraşe acoperite de noi."


Postul NCN Cluj Napoca operează în prezent la nivel local, pe licenţa fostei staţii Someş TV, pe care Liviu Alexa a preluat-o acum un an, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

În luna martie, la NCN Cluj s-a transferat Răzvan Dumitrescu, după cum Paginademedia.ro a scris AICI.

De ce nu rămân pe regional?

Liviu Alexa:

"Nu există un interes al consumatorului român de TV pentru ştiri regionale. Au mai fost proiecte şi au eşuat. Nu suntem Germania sau Franţa. Ouest France, cotidian regional, are tiraje de milioane de exemplare, mai mari că multe ziare naţionale franceze. La noi nu a prins acest concept."

Liviu Alexa, despre transformarea NCN TV din post local în staţie naţională de ştiri:

Finanţare:

"Cu postul NCn CLuj am reuşit în 6 luni să acoperim în proporţie de 90 la sută costurile postului cu reclamă curată, fără implicaţii politice. Probabil că luna viitoare o să atingem pragul de break-even. Dăm salarii peste media din Bucureşti, nu avem întârzieri la plata lor, suntem cu impozitele şi taxele la zi.

În fiecare dintre cele 10 oraşe, am căutat agenţi economici puternici cărora le-am explicat ce vrem să facem şi cât de importantă e susţinerea lor, ca să putem rămâne independenţi. Le-am prezentat proiecte editoriale potrivit intereselor lor comerciale, pe care să le susţină financiar prin sponsorizare şi reclamă."

La Euronews, în afară de ştiri, toate emisiunile sunt sponsorizate de firme."

Acoperire editorială:

"Nu ignorăm Bucureştiul, vom avea reporteri că şi orice altă televiziune. Dar de aia am zis că NCN va fi “televiziunea naţională a clujenilor” (sloganul e al nostru, dar ideea îi aparţine lui Sabin Gherman), fiindcă vreau să construiesc o alternativă media la presă de Bucureşti. Clujul a crescut mare, e capitală Ardealului, şi al doilea oraş din România că economie.

Avem resursele logistice să funcţionăm şi să emitem perfect de la Cluj. Nu vom promova la postul nou de ştiri idei de regionalizare, de despărţire a Transilvaniei de România, nu susţin aceste idei."

Format editorial:

  • "Modelul de jurnalism de la care vom pleca se numeşte Euronews. Editorial, Euronews exprimă sobrietate. Formatul nu există în România, deci aducem o noutate. Îl voi adapta cu câteva inovaţii, nu îl vom copia unu la unu acest format, ci ne vom lasă amprenta noastră pe proiect, căutând, prin cele 10 oraşe cu cel mai mare nivel de trăi în care ne vom deschide redacţii, să săpăm după subiecte reale, pe care presă naţională le ignoră de peste 15 ani în mod sistematic."
  • "Modelul Euronews este foarte interesant şi pragmatic: există un buletin de ştiri în fiecare oră sau la jumătate de oră în funcţie de ştirile zilei. Ora continuă cu mini-emisiuni cu durate cuprinse între 5 şi 7 minute, de la medicină, ştiinţă, economie, politică, analiză, burse, cultură urbană, cinema, anchetă şi până la sport şi evenimente."
  • "Euronews nu foloseşte speakeri pentru ştiri. Şi intră în live numai când există cu adevărat breaking news. Noi vom adapta formatul nostru folosindu-ne de ancora noastră, Răzvan Dumitrescu, pentru un format de 2 ore de talk-show de seară ce îşi propune să mestece subiectele zilei cu perspective ale liderilor din cele 10 oraşe acoperite de noi, mai mult, să urce spre naţional din local ceea ce presă din Bucureşti refuză pe motiv că "Udrea sau Dragnea fac mai multă audienţă".
  • "În cele 10 oraşe acoperite de noi (Braşov, Sibiu, Oradea, Timişoara, Constanţa, Ploieşti, Bucureşti, Târgu-Mureş, Craiova, Iaşi), vom caută să ne comportăm că şi o staţie locală: nu ne vom rezumă doar la relatarea celor mai importante ştiri, ci vom colora emisiunile din grilă cu perspectivele oamenilor importanţi din aceste oraşe, oameni care nu ajung niciodată pe sticlă marilor televiziuni." Cele zece redacţii vor fi amenajate şi că mini-studiouri unde invitaţii serii vor putea intră în direct cu studioul mare din Cluj.
  • 30 de emisiuni pe zi acoperind domenii de interes, ştirile cele mai importante din ţară oră de oră, “Subiectul Zilei cu Răzvan Dumitrescu” la ceas de seară.
  • În acest moment, există 5 televiziuni de ştiri. B1 nu reuşeşte să sară un anumit prag de rating, Digi 24 e în pragul desfiinţării. Realitatea TV are problemele vechi cu insolvenţă şi datoriile, face audienţe sub Duck TV, canal de desene animate. Dacă nu ar fi clujeanul Rareş Bogdan să îi ridice seară de seară, cei de la Realitatea ar fi şi mai jos. România TV are un format pe care eu, personal, îl detest, un soi de clickbait audio-vizual, care evita jurnalismul. Antena 3 e singurul post de ştiri cu taxele la zi şi fără probleme financiare. Deci e loc destul, după părerea mea.
  • Televiziunile de ştiri din România sunt concentrate mult prea mult pe Bucureşti. Şezătorile transmise live ne sunt prezentate sub formă de “dezbateri”, jurnalism însă mai puţin. O să oferim o alternativă serioasă la aceste şezători.

Subiecte:

  • "Geme ţara de subiecte de anchetă, de cazuri flagrante de corupţie, sunt oameni incredibili în domenii variate ce fac o treaba bună pentru România. Mai nimic din ce se întâmplă în ţară, în afară de crime şi accidente, nu ajunge pe televizorul românului."
  • Noi, la Cluj, facem anchete şi dezvăluiri cu mult peste ce face presa naţională. Dar suntem locali. Cazul Pomohaci e un bun exemplu. Eu am făcut dezvăluirea şi am publicat înregistrarea, tot eu am continuat subiectul cu investigaţia care a arătat că are apartamente de milioane de euro, că e un preot putred de bogat care ia bani de la săraci. Ce am făcut cu cazul Pomohaci, luând subiectul din local şi ducându-l pe naţional, vom face constant la NCN. Şi vom face audienţă.
  • Ştiţi câte subiecte cu impact potenţial similar zac în România? Sute! Presă locală e slăbită financiar, condusă de otrepe politice sau de patroni ce s-ar vinde pentru un barter. La Zalău, şeful poliţiei municipiului este acuzat de hărţuire sexuală la adresa a 3 angajate MAI. Nimic nu a apărut în presă locală, jurnaliştilor li s-a interzis de către patroni să scrie.

Ce se întâmplă cu postul din Cluj?

"Va funcţiona în continuare că televiziune locală. S-a integrat prea bine în comunitate că să îl distrugem, Clujul are nevoie de NCN local fiindcă e singura televiziune locală rămasă în viaţă. Dar postul local va contribui alături de celelalte 10 oraşe la consolidarea postului naţional de ştiri."

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Ionut Ionut
    Macar va fi la Digi Tv Dth ?
  • danu. danu.
    "Jurnalistul Liviu Alexa a pierdut licența televiziunii de știri NCN din Cluj." (Mediafax, februarie 2016)

    "Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a retras, în ședința de joi (18 februarie 2016, n.r.), licența televiziunii de știri NCN Cluj-Napoca, deținută de jurnalistul Liviu Alexa, din cauza faptului că a trecut un an de la obținerea sa și nu s-a solicitat amânarea termenului de intrare în funcțiune a respectivului post."

    sursa: http://m.mediafax.ro/cultura-media/jurnalistul-liviu-alexa-a-pierdut-licenta-televiziunii-de-stiri-ncn-din-cluj-15079839
  • Mircea Mircea
    @Livero - daca iti pui intrebari de ce DNA-ul nu se autosesizeaza pentru anumite fapte de pura coruptie a gastii boc, tise, ... ; din simplul motiv ca acei corupti sunt in barca corecta, inseamna ca esti anti-DNA?
  • Copy Lotu Copy Lotu
    Din articol observ o serie de coincidente care nu par intamplatoare:
    Asta cu cautatul in cele 10 orase a firmelor puternice carora"le-au explicat ce importanta este sustinerea lor ...." nu va adduce aminte de nimic?
    Cam asa faceau reprezentantii unui anumit trust pe la inceputul anilor 2000 si pana de curand, se duceau la firmele importante si le explicau "cat de important" era ca ei sa cumpere reclama. ba un fost ministru avea liste cu firmele care trebuiau convinse....
    Apoi, asta se viseaza euronews, probabil ca inca-i prea "necopt" pentru CNN!:))
    La fel, folosirea televiziunii ca sa denigreze oponentii politici ai patronului este partea a job descriptionului zilnic al responsabililor din postul care a inspiriat acest euronews mioritic!
  • Livero Livero
    Anti Boc si Anti DNA, pana la urma moderatorul a venit de la Antena 3, nu este un soc :)
    https://www.youtube.com/watch?v=jrY1s_kqxQ0
  • Livero Livero
    Cristoiu este vocea din reportajul de aici https://www.youtube.com/watch?v=AN8WiVIMNl0 ?
    Ii astept cu drag. Prevad audiente mega ultra super :))
  • Mircea Mircea
    @Sorin - uite un mare PSD-ist invitat la NCN - https://www.youtube.com/watch?v=a72BnZvImU4 - Emanuel Ungureanu deputat USR :). NCN este un post anti-BOC, un post de care municipiul Cluj-Napoca are nevoie.
  • Adi Chirila P.Neamt Adi Chirila P.Neamt
    Buna ziua!
    Foarte foarte bine doamne ajuta-i NCN sa avem o alta televiziune de stiri gen euronews de mult asteptam astfel de tv
    Insa sa Nu lucreze per interesul companie ca digi24/realitateatv/b1 si pentru interesul nostru public precum e antena3 si in curand acest NCNTv, Yesssss Yessss, sa piara dusmani anti-psd :))))
  • Sorin Sorin
    Modelul jurnalistic al NCN este pro PSD si anti Boc. Cheers!
  • George George
    Trebuie un OTV, sau o RomaniaTV a la Cluj, neaparat.:) #goCNA
  • Daniel Daniel
    NCN are audienta 0 in Cluj , nu isi permit sa aiba nici macar un website , iti tin arhiva pe youtube , unde au 40 de views la o emisiune .
    Liviu Alexa e un fel de Ghita mixat cu Ciuvica .
    O catastrofa , slava Domnului ca nu e clujean , sa ne faca de minune , e bistritean .

    Sa nu uitam ca Liviu Alexa a candidat la primaria Cluj unde a luat 2% si de aici furia lui contra lui Boc in absolut fiecare emisiune , inclusiv pa rubrica de sport .
  • Borat Borat
    Nu pupa pe nimeni in fund. e o realitate. antenistii sunt cu taxele la zi.
    va avea audienta, nu wow, dar va fura de la digi
  • Mircea Mircea
    Va recomand sa vedeti emisiunile lui razvan de la ncn, pentru a vedea ce inseamna de fapt untold, cat de multi bani publici s-au pompat acolo si cate invarteli financiare s-au facut. Totodata puteti vedea, cum cluj arena a ajuns in faliment, inchiriind stadionul cu 10.000 ron pe zi pentru festival(24h), cand u cluj plateste 7500 euro pe 4 ore. Codruta, daca vrei sa ai credibilitate ar fi bine sa incepi investigatiile la cluj, si sa o lasi cu prostiile(blair, coloanele oficiale).
  • alex2 alex2
    Imi place ca desi inca nu exista postul, deja le scuipa pe toate celelalte dar pupa fundulet de A3. Bun start.
    Pot sa pun pariu ca nici in "capitala" Cluj n-o sa se uite nimeni la ei, nici macar cat la Realitatea
  • mile mile
    macar sa fie de stiri , dar la noi stiri inseamna trancaneala despre nimic

Trimite un comentariu

sus