Skip to main content

RCS, Dumitru Dragomir şi Ioan Bendei, trimişi în judecată

 
RCS, Dumitru Dragomir şi Ioan Bendei, trimişi în judecată

Dumitru Dragomir, fost şef LFP, RCS şi mai mulţi oameni din conducerea RCS, trimişi în judecată pentru dare şi luare de mită şi spălare de bani de către Direcţia Naţională Anticorupţie.

Publicitate

Potrivit comunicatului DNA, Dumitru Dragomir ar fi pretins suma de 3,5 milioane de euro de la Ioan Bendei, pe atunci administrator al RCS. Banii ar fi fost ceruţi de Dragomir în contextul preluării de către RCS a drepturilor de difuzare ale Ligii I.

Dragomir ar fi primit 3,1 milioane de euro din suma cerută, sub forma unor plăţi „făcute în cadrul unui contract de asociere în participaţiune, încheiat la data de 15 august 2009, pentru finanţarea afacerii Crystal Palace Ballrooms”, arată comunicatul DNA.

Comunicatul integral al DNA, în continuare:

În dosarele mediatizate prin comunicatele nr. 448/VIII/3 din data de 5 mai 2017, nr. 498/VIII/3 din data de 17 mai 2017 şi nr. 572/VIII/3 din data de 7 iunie 2017, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a inculpaţilor:

DUMITRU DRAGOMIR, la data faptelor preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- luare de mită
- complicitate la spălare de bani

BENDEI IOAN, la data faptelor administrator al SC RCS & RDS SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- dare de mită
- complicitate la spălare de bani,

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată, în stare de libertate, următorii inculpaţi:

BĂDIŢĂ FLORIN-BOGDAN, la data faptelor administrator al SC BODU SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- complicitate la luare de mită
- spălare de bani,

BOGDAN-DUMITRU DRAGOMIR, la data faptelor, asociat unic al SC BODU SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- complicitate la luare de mită
- complicitate la spălare de bani,

S.C. BODU SRL, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- complicitate la luare de mită
- spălare de bani,

S.C.RCS & RDS SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- dare de mită,
- spălare de bani,

OPREA ALEXANDRU, la data faptei, directorul general şi preşedintele consiliului de administraţie al S.C.RCS & RDS SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de:
- complicitate la dare de mită,

DINEI MIHAI, la data faptelor, coordonatorul activităţii juridice a S.C.RCS & RDS SA, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:
- complicitate la dare de mită,
- complicitate la spălare de bani,

SERGHEI BULGAC, la data faptei director general al SC RDS & RCS, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de:
- spălare de bani,

SC INTEGRASOFT SRL (la data faptei deţinută de SC RCS & RDS SA), sub aspectul săvârşirii infracţiunii de:
- complicitate la spălare de bani,


În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:

Cu privire la infracţiunile de dare şi luare de mită:

În perioada aprilie 2009 - mai 2011, în scopul de a îndeplini ori de a nu îndeplini acte privitoare la îndatoririle sale de serviciu, precum şi de a îndeplini acte contrare acestora, inculpatul Dumitru Dragomir, în calitate de preşedinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (L.P.F.), cu sprijinul inculpaţilor Bădiţă Florin-Bogdan, Bogdan-Dumitru Dragomir şi Bodu SRL, a pretins suma de 3,5 milioane de euro de la inculpatul Bendei Ioan în calitatea acestuia de administrator şi acţionar al RCS & RDS SA, din care a primit suma de 3.100.000 de euro de la RCS & RDS SA. Banii primiţi au fost disimulaţi sub forma unor plăţi făcute în cadrul unui contract de asociere în participaţiune, încheiat la data de 15 august 2009, pentru finanţarea afacerii Crystal Palace Ballrooms.

Contractul respectiv a fost încheiat între societăţile Bodu SRL, deţinută de Dumitru Dragomir şi RCS & RDS SA, inculpatul Bendei Ioan beneficiind de sprijinul inculpaţilor Dinei Mihai şi Oprea Alexandru, administratori ai RCS & RDS SA.

Banii respectivi au fost pretinşi şi primiţi de inculpatul Dumitru Dragomir în contextul executării, în perioada respectivă, a unui contract de cesiune a drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din LIGA 1, încheiat la data de 8 aprilie 2008 între L.P.F. şi consorţiul constituit din societatea SC RCS & RDS SA, administrată de inculpatul Bendei Ioan şi o altă societate.

Cu privire la infracţiunea de spălare de bani:

În perioada 2015 – 2016, pe parcursul urmăririi penale desfăşurate în prezenta cauză, între societăţile RCS & RDS SA, reprezentată de inculpatul Serghei Bulgac în calitate de administrator şi director general (care a beneficiat de sprijinul inculpaţilor Bendei Ioan şi Dinei Mihai) şi Bodu SRL, reprezentată de inculpatul Bădiţă Florin-Bogdan (care a beneficiat de sprijinul inculpaţilor Dumitru Dragomir şi Bogdan-Dumitru Dragomir) şi alte persoane juridice s-au încheiat mai multe acte juridice în legătură cu contractul de asociere în participaţiune din data de 15 august 2009.

A rezultat că patru dintre aceste acte juridice reprezintă, în parte, forme alternative tipice de spălare de bani, prin care s-au stabilit raporturi juridice nereale, pentru a disimula adevărata natură a existenţei sumei de 3.100.000 euro în patrimoniul societăţii Bodu, dar şi în scopul de a ajuta persoanele care au săvârşit infracţiunile de dare şi luare de mită să se sustragă de la urmărire penală.

Practic, în urma unor operaţiuni juridice complexe, a fost schimbată natura sumelor plătite, acestea fiind transferate artificial înapoi în patrimoniul RCS & RDS.

Concret:

În cursul anului 2008, la nivelul L.P.F. s-a organizat o licitaţie având ca obiect cesiunea drepturilor de televizare a meciurilor de fotbal din cadrul competiţiei Liga I „PARTENER”, în sezoanele competiţionale 2008-2009, 2009-2010 şi 2010-2011.

În urma desfăşurării licitaţiei cu strigare, consorţiul de firme din care făcea parte SC RCS & RDS SA a fost declarat câştigător, preţul de adjudecare fiind de 101.150.000 euro (inclusiv TVA).

În cursul anului 2009, în contextul crizei economice, asocierea de firme a solicitat L.P.F. acordarea unor condiţii contractuale mai avantajoase.
În aceste împrejurări, inculpatul Dumitru Dragomir, urmărindu-şi interesul personal, întrevăzut din iminenta neîndeplinire a obligaţiilor contractuale ale consorţiului, a solicitat reprezentanţilor SC RCS & RDS SA să intre într-un parteneriat de afaceri cu firma pe care acesta o controla.

Prin urmare, pentru a-l determina pe inculpatul Dumitru Dragomir să susţină interesele SC RCS & RDS SA la nivelul L.P.F., în legătură cu executarea contractului de cesiune a drepturilor de televizare, la data de 15 august 2009, între SC Bodu SRL-societate controlată de preşedintele L.P.F. şi reprezentată de inculpatul Bădiţă Florin-Bogdan şi SC RCS & RDS SA s-a încheiat un contract de asociere în participaţiune.

Conţinutul contractului a fost anume conceput de părţi astfel încât să creeze aparenţa unei asocieri tipice şi să mascheze cât mai bine voinţa lor reală, aceea de a da, respectiv de a lua mită.

În baza acestui contract, în perioada 18 august 2009 – 10 mai 2011, SC RCS & RDS SA a plătit către SC Bodu SRL, în 27 de tranşe, suma de 3.100.000 euro (13.059.290 lei).

În perioada 2015-2016 părţile implicate în încheierea contractului de asociere în participaţiune, au acţionat pentru „spălarea” şi „curăţarea” sa de caracterul infracţional, în scopul disimulării originii ilicite a acestuia.
Astfel, între SC RCS & RDS SA, SC Bodu SRL şi Sc Integrasoft Srl au fost încheiate mai multe acte juridice, părţile preocupându-se exclusiv să confere contractului de asociere în participaţiune un caracter licit, în special în privinţa sumei de 3.100.000 euro, plătită în condiţiile de mai sus.
Aceste operaţiuni, care s-au derulat până în anul 2016, au condus în final la cumpărarea de către SC RCS & RDS SA a afacerii care a stat la baza contractului de asociere.
În vederea confiscării speciale, procurorii anticorupţie au instituit măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor ce aparţin societăţilor comerciale BODU SRL (până la concurenţa sumei de 16.771.659 lei) şi RCS & RDS SA (până la concurenţa sumei de 13.714.414 lei).
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Bucureşti cu propunerea de a se menţine măsurile preventive şi asiguratorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • OlteanValer OlteanValer
    Mai nea Gogule Radulescule, cum dracului poti sa scrii, de pesedei cu pensii speciale care se vand pe o...Eugenie ? Ori nu esti roman adevarat ori nu sti sa scrii ...romaneste. Pai, Pesedeii cu pensii de 35, 40, sau chiar 55.000.000 lei, se vand pe o eugenie ? Lasa-ne nene in pace cu comentariile anagramate. tbancu, stie ce spune. Matale o iei pe ...aratura !
  • mile mile
    @gogu radulescu - a fost o licitatie la care au participat mai multe firme. RCS a dat spaga ca sa castige. Am si eu o bodega; sa ma duc la rcs sa ma asociez cu ei? Or fi de acord?
  • gogu radulescu gogu radulescu
    @tbancu: neuronu' stingher al matale face o paralela ticaloasa intre o smecherie financiara intre doua parti PRIVATE si mizeria deversata zilnic de *** Romaniei denumiti antena3 si romaniatv. La manipulari ieftine va pricepeti, '*** de comunisti tradatori, pesedei cu pensii speciale, *** tristi care va vindeti pe o eugenie de ***...
  • mitica mitica
    @Khal Drogo - drepturile acelea au fost vandute firmei malteze (adica pashkany) de catre gino iorgulescu. Mitica iesise la pensie.
  • Khal Drogo Khal Drogo
    Dar oare se cauta cum de a reusit sa fie data liga1 la Look tv ?! Si era difuzat ca si canal tv pemium in grila UPC si Dolce? Ati si uitat de revolta populara ca trebuia platit 10 ron/luna pt liga1??? Si unii au si platit iar dupa ce Digi a inceput sa dea liga1,abonatii UPC continuau sa plateasca pt canalele Look si Look plus sa vada liga1 cite 10 ron/luna??? Cum de a vandut Mitica Dragomir drepturile de televizare catre o firma malteza desi erau destule televiziuni interesate de retransmisie?!! Dar prietenia Intact cu RDS si proiectul GSP1,2... mai ajunge pe tapet sau "se prescrie"?!
  • Mm Mm
    Deci Antena 3 avea dreptate? Televiziunea lui Felix avea dreptate inca de acum multi-multi ani? Neeeeaaa, nu creeeeed!!! Doar Digi 24 detine "adevarul", am vazut la ei in promo, deci n-are cum.
  • tbancu tbancu
    rezistentii din publicitate nu fac o lista cu firmele care isi fac publicitate pe "televiziunea penala" Digi24 sau sunt in concediu?
  • antirds antirds
    cel mai cinstit,echidistant post kktv din ardeal,digi si familia,uite ca o ia la mumulan.Ardealul in frunte cu portavocea demna de o cauza mai buna,Sabinel GHERMAN,CU CHELIA LUI,cum sa va spun....capu lui privind la luna seamana c un cap de ***,ofteaza de indignare,se pregatesc mitinguri de protest,mai ales la lookktv,hai,pa,"onestilor"
  • mile mile
    sa fie justitie pt toti , deci si rcs este acuzata direct de coruptie , gigi 24 oare ne va informa de asta , ar trebui sa se interzica o perioada ca digi sa mai dea liga 1 , pt ca si acest trust sustine coruptia in romania , le dorim cat mai multi de inchisoare si sanatate , dar acum e buna coruptia cand nu e vorba de antene

Trimite un comentariu

sus