Skip to main content

VIDEO. Andrei Pleşu despre Despacito? Un spumos viral despre melodia cu 3 miliarde de vizualizări

 
andrei plesu_kanal d
andrei plesu_kanal d

Andrei Pleşu şi un text despre Despacito, cea mai vizualizată piesă din istoria Youtube, este viralul zilei de azi: mii de share-uri într-o singură zi.

Publicitate

Un savuros comentariu despre muzică, videoclip şi, fireşte, despre text:

"Interpretul îi explică iubitei că ea e ”magnetul”, iar el e ”metalul”.

În consecinţă, o anunţă că ”vrea să-i miroasă (adulmece) gîtul” şi îi cere să arate gurii lui pofticioase, locurile favorite (”favorite, favorite, baby!”) din trupul dînsei.

E vorba, aflăm în continuare, de anumite ”zone periculoase”, pe care amorezul vrea să le depăşească, provocînd-o pe partenera sa să ţipe. Ca toate fetele, şi fata din Despacito ”vrea bum bum”.

Pleşu:

"Mai vrea cineva o dovadă (încă una!) că sunt expirat? Că sunt imaginea de manual a bătrînului defazat, inapt să mai dialogheze cu spiritul timpului? Că sunt emblema însăşi a constipaţiei intelectuale? Iat-o: mă stupefiază ideea că un clip intitulat „Despacito“ a reuşit performanţa unică de a aduna peste 3 miliarde de vizualizări!"

Textul lui Pleşu, publicat pe Blogurile Adevărul, are aproximativ 8.000 de share-uri şi like-uri, potrivit unei monitorizări Facebrands Pro pentru Paginademedia.ro.

Andrei Pleşu, în articol:

Despre muzică:

Mi se pare, de pildă, că asistăm la o tendinţă spre monotonie ritmică şi spre suspensie melodică. După o piesă mai veche, din ”vremea mea”, rămîneai cu impulsul de a fredona (cu mici gesturi de accent dansant). Acum, ai mai curînd impulsul de a bîţîi spasmodic şoldurile, braţele şi capul.

Despre videoclip:

Ţi se dă ceva de ascultat, dar ţi se dă mult mai mult de văzut. Eşti asaltat de scenografie, anecdotică, gesticulaţie (adesea de un erotism explicit, cu coapse furibunde şi sîni semeţi, cu braţe masculine simulînd ostentativ ”agresiunea” sexuală, sau indicînd, şmecher, amplasamentul organelor ”eficiente”). Totul e hiper-dinamic, multicolor, incendiar.

Dacă aş fi muzician, aş resimţi oarecare frustrare: clip-ul sufocă melodia. Cîntarea pare o simplă anexă, pretext al unei ”înscenări” baroce, al unei îngrămădeli euforice de istorioare, fiţe, performanţe gimnastice, chiote mai mult sau mai puţin exotice şi ”spontaneităţi” exuberante, vag autiste.

Despre versuri:

"Fireşte, nu pretind versuri subtile, metafizică, abisalităţi. Dar nu mă pot abţine, cînd parcurg vorbele cîntecului, să am mici îngrijorări (pre-)apocaliptice...

Despacito e, evident, o declaraţie de amor, cu ”obiective” previzibile: interpretul îi explică iubitei că ea e ”magnetul”, iar el e ”metalul”.

În consecinţă, o anunţă că ”vrea să-i miroasă (adulmece) gîtul” şi îi cere să arate gurii lui pofticioase, locurile favorite (”favorite, favorite, baby!”) din trupul dînsei. E vorba, aflăm în continuare, de anumite ”zone periculoase”, pe care amorezul vrea să le depăşească, provocînd-o pe partenera sa să ţipe. Ca toate fetele, şi fata din Despacito ”vrea bum bum”.

O să ziceţi că sunt răutăcios. Nici textele Beatles-ilor nu erau heideggeriene. Dar se adresau unui registru al sensibilităţii mele, de natură să stimuleze un început de reflexivitate: ”Nu mai sunt nici jumătate din cel care-am fost. O umbră îmi întunecă viaţa. Brusc a revenit ziua de ieri!” (Yesterday)."

VIDEO. Clipul Despacito

Cele mai apreciate şi distribuite opinii din blogosferă, potrivit monitorizării Facebrands PRO pentru Paginademedia.ro:

1. Blogurile Adevărul, ”Despacito”, de Andrei Pleşu,

- 7689 like-uri şi share-uri;

2. Blogurile Adevărul, ”Alăptare, discriminare şi modul în care argumentăm”, de Ovidiu Raeţchi

- 2303 like-uri şi share-uri;

3. razvanpascu.ro, ”Romanul care te ajuta sa te tratezi in Austria

- 1376 like-uri şi share-uri;

4. mihaivasilescublog.ro, ”PROSTUL CLASEI

- 377 like-uri şi share-uri;

5. Blogurile Adevărul, ”Ambasadorul Rusiei, prezent la Mărăşeşti. Mesajele unioniste, cenzurate”, de Lulea Marius Dorin

- 197 like-uri şi share-uri.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Valentin Caraghete Valentin Caraghete
    :) va place muzica ?https://www.youtube.com/watch?v=u5OCyOfTdnQ
  • liviu liviu
    Pe scurt.Esti Basist si lumea pe Facebook te crede inteligent.Esti , mai inteligent decat ei te citesc , te apreciaza ai like-uri esti bun.Dar o intrebare .Iti place Gregorian Bivolaru? ***? Moderati-l ca sunteti deontologi!
  • canarus canarus
    Plesu este un dinozaur. Creierul sau nu este capabil sa inteleaga divertismentul.
  • Iuli Iuli
    Cam *** este Pleşu. Î din I se foloseşte NUMAI LA ÎNCEPUT SAU SFÂRŞIT DE CUVÂNT, sau gen: "NEÎNCEPUT", iar  din A se foloseşte NUMAI ÎN MIJLOCUL CUVÂNTULUI.

Trimite un comentariu

sus