Skip to main content

Conducerea TVR, la un pas să fie demisă. Comisia de Cultură a respins raportul de activitate al postului public

 
Irina Radu
Irina Radu

Raportul de activitate al Societatii Romane de Televizune pe anul 2016 a fost respins marti de comisiile de cultura din Parlament, cu majoritate de voturi, vot care a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi a sedintei, scrie HotNews care citeaza Agerpres.

Publicitate

Au fost 17 voturi pentru respingerea raportului, doua abtineri si un vot impotriva. Votul a fost secret.

Consiliul de Administratie al SRTv, in frunte cu presedintele-director general Irina Radu numita de PSD, ar putea sa fie demis daca raportul va fi respins si miercuri in plenul reunit al Parlamentului.

Potrivit Agerpres, dezbaterea raportului a fost introdusa suplimentar pe ordinea de zi, la solicitarea presedintelui Comisiei de cultura din Senat, Radu Preda. In semn de protest, parlamentarii PNL s-au retras de la sedinta, anuntul fiind facut de presedintele Comisiei de cultura din Camera Deputatilor, Gigel Stirbu.

La sedinta a participat si sefa TVR, Irina Radu. Ea aratat ca anul 2016 a fost un an in care institutia a incheiat pe plus din punct de vedere financiar, si a ajuns la un echilibru din punct de vedere editorial.

Irina Radu, presedintele TVR: „Am incercat sa o onoram din respect pentru dvs., desi a fost asa o invitatie foarte brusca, avand in vedere ca a fost un an foarte greu - anul 2016 - nu cred ca trebuie sa intru acum in prezentarea raportului cu toate amanuntele, cred ca sunt doar niste aspecte pe acre as dori sa le precizez. Vorbim de acest raport in situatia in acre a fost anul despre care vorbim, ultimul an cu finantare din taxa TV, a fost un an in care datoriile SRTV ajunsesera la circa 150 de milioane de euro, a fost un an in care au fost probleme foarte mari cu banii de productie, cu lipsa finantarii pentru emisiuni, dar cu toate acestea cred ca am facut fata onorabil."

"S-a pornit cu o televiziune distrusa, cu stiri care se ratau, cu nenorociri care la TVR nu apareau 'pentru ca'. Cred ca am reparat aceste lucruri, am ajuns la un echilibru, asta arata si sondajele de opinie si rezultatele cercetarilor noastre. In anul 2016 TVR a incheiat financiar pe plus", a spus ea, citata de Agerpres.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • mile mile
    Pentru toti baetii mei interesati de ***....pardon neurovizion....eurovizion. E mai misto *** decat eurovizion. Macar la miss se da muzica buna si nu toate laturile alea. O lalaiala de care tevereu ne poate lipsi. Pentru toti baetii mei!!!! Si pentru Iuli, iubita mea.
  • dana dana
    Multumesc pentru dataliata explicatie danu. Nu putem compara televiziunile franceze publice cu TVR, dar totusi exista multe emisiuni la TVR care merita toata atentia, atat de pe TVR1, TVR2, TVR3 si TVR HD.Nu fac apologia TVR dar trebuie sa admitem ca cei de la departamentul emisiuni culturale incearca sa realizeze emisiuni atractive.
  • Carantino Carantino
    Lidia Nadia...hai sa ne *** nitel !!@! Ca pe Nicusor acasa la Zaza...
  • danu. danu.
    @ dana și Airinei Alexandru
    (dar nu numai)

    Serviciul public de televiziune francez (polul public) are o organizare complicată și o finanțare încâlcită, datorată în parte organizării, dar și unei istorii lungi și tumultoase.

    În primul rând nu vorbim doar de o singură companie publică de televiziune ci de cel puțin trei: Fance Télévisions S.A., Arte G.E.I.E. și France Media Monde, plus participații în alte companii cu finanțări publice (transnaționale), de ex. TV5 Monde (35%) și EuroNews (20%), plus participații în companii audiovizuale cu capital privat... toate acestea făcând parte din redevență.

    Nu se poate compara sub niciun fel piața și, în definitiv, cultura audovizuală franceză cu cea românească. CSA nu e CNA, France Télévisions S.A. nu e SRTV, TF1 nu e TVR1 (nici măcar ProTV, pentru unii), France2 nu e TVR2, France3 nu e TVR3, Radio France nu e Radio România, redevența pentru audovizualul public nu e taxa radio-TV... iar Legea Trautman (1997) nu e Legea 41/1994.

    TF1 a apărut în 1948... nu 1984 (sigur e vorba o eroare de scriere). Se numea Télévision Française și era parte din Organismul de Radiodifuziune și Televiziune Francez.

    În 1974, prin legea reorganizării audiovizualului public, masivul ORTF a fost spart în șapte societăți publice distincte printre care Radio France și trei canale de televiziune (societăți cu gestiuni separate și angajați proprii): Télévision Française 1, Antenne2 și France Regions 3.

    În 1986 Télévision Française 1 este privatizat (Bouygues Télécom, capital 100% francez) și, odată cu încetarea în 1987 a subvenționării publice, noii societății i s-a interzis explicit utilizarea numelui întreg, fiindu-i permisă doar utilizatea acronimului "TF1" pentru a evita orice confuzie cu noțiunea de "serviciu public" reprezentat la acea vreme de celelalte două canale tv publice A2 și FR3. Acestea vor fi unite formal în 1992 și prin lege în 1997 în noul grup public de televiziune France Télévisions sub nume noi: France2 și France3.

    Deși companie privată, TF1 este obligat prin Caietul de Sarcini să aibă și "funcțiuni publice". Astfel o bună parte dintre programele difuzate (cândva era 20%, dar Caietul de Sarcini este renegociat cu CSA la fiecare 10 ani, la reatribuirea licențelor) trebuie să "acopere interesul public și să asigure accesul la cultură al telespectatorilor francezi" în principal prin emisiuni informative, reportaje, documentare și emisiuni culturale.
  • Airinei Alexandru Airinei Alexandru
    dana, în afară de TVR 2 și câteodată TVR 3 nicio televiziune aflată sub tutela TVR nu difuzează filme, emisiuni de divertisment nu prea sunt. Și TF1 face parte din TF1 Group care a luat naștere în 1984, France 2, France 3 fac parte din France Televisions
  • canarus canarus
    Imi cer mii de scuze daca sunt agasant, dar sunt un cetatean care ar vrea ca pe acest site respectabil de media sa citeasca un raspuns oficial despre situatia financiara a TVR, mai ales despre datoriile externe, ca cea fata de European Broadcasting Union. Este dreptul nostru, al tuturor, si intr-o tara normala, o televiziune publica este transparenta.
    In 2016, Romania a fost eliminata de la Eurovision pe ultima suta de metri, de catre doamna Ingrid Deltenre, care dupa aceea a fost invitata politicos de catre sefii ei sa se gandeasca la retagerea din activitate, ceea ce ea a si facut in septembrie 2017 (in prezent).
    Asta inseamna ca EBU si-a dat seama ca eliminarea Romaniei a fost imorala, dar totusi, ramane dreptul nostru sa stim daca TVR mai are datorii.
  • Gheorghe Mailat Gheorghe Mailat
    Eh, acum vedem de ce psd a sters toate datoriile tvr-ului asa usor. Ca sa aiba de unde lua pe partea cealalta, o data cu numirea urmatorului director general! Sa vezi ce datorii va produce tvr in urmatoarea perioada.
  • livia pila livia pila
    Hai ca vine Georgica Severin si la TVR. Se uneste radioul cu televiziunea si va avea psd un mare buzunar de bani de unde sa se infrupte!
  • Iuli Iuli
    Eurovision mai bine ar fi difuzat de Pro sau Antena, se uita mai multa lume si avem sansa sa castigam cu voturi mai multe!
  • canarus canarus
    Este foarte important si urgent ca TVR sa ne informeze pe noi, cetatenii-contribuabili, daca mai are datorii la EBU (European Broadcasting Union), acesta fiind motivul pentru care Romania a fost eliminata de la Eurovision 2016, unde ar fi trebuit sa fie reprezentata de cantecul ''Moment of silence'' al lui Ovidiu Anton. Trebuie sa se insiste pentru un raspuns oficial despre acest subiect, pentru ca este o televiziune publica.
  • dana dana
    Pe mine putin ma intereseaza ca este aceasta doamna la conducerea TVR sau altcineva. Pe mine in primul rand ma intereseaza calitatea emisiunilor produse de TVR. Eu consider ca, in ciuda faptului ca spuneti ca nu se uita nimeni la TVR, consider ca sunt multe emisiuni culturale bune, emisiuni destul de atractive de diverstisment de calitate(unora poate li se par plictisitoare , altora nu). Cine se asteapta ca la TVR sa vada emisiuni ca la posturile tv private, care urmaresc doar audienta cat mai mare, in detrimentul calitatii emisiunilor, asteapta in zadar. Alta este menirea TVR. Ca la TF1, FRANCE2, FRANCE3 si TVR1, TVR2, TVR3 dau documentare, emisiuni culturale, destul de multe filme bune, emisiuni de divertisment decente. Ca este Irina Radu sau altcineva, TVR trebuie sa isi urmeze drumul de a da emisiuni educative si informative bune. Multi poate nici nu se uita la TVR si critica in necunostinta de cauza.Gusturile difera de la om la om, unuia poate ii plac emisiunile TVR altuia nu si se uita acesta din urma la posture tv private. Are balta peste.
  • mile mile
    livia , stai linistita , tu nu vei fi numita , tot psd va conduce si vor tot mici
  • livia pilă livia pilă
    A, si uite, am uitat sa iti urez La mulți ani, Irina! Dar sa ii petreci in afara TVR!
  • livia pilă livia pilă
    Gata, Irina, degeaba ai fost tu la cursuri in America. Nu mai minti. La TVR nu se mai uită nimeni si tu esti principala vinovată. Fa-ti frumusel bagăjelul, pleaca. Poate ca iti găseste dl. Vasilescu totusi ceva de lucru. Dacă nu, da-mi un telefon! Te invit sa ma ajuti la adunatul recoltei. Pe plata!

Trimite un comentariu

sus