Skip to main content

Cristina Liberis: În Irak, am fost la un pas să fim împușcați. Cameramanul filmase din greșeală sediul CIA

 

PARTENERIAT. În spatele camerei. “Dacă între un reporter și un cameraman nu este o chimie, nu vei putea realiza ceea ce îți propui”, își începe povestea jurnalista Cristina Liberis.

Publicitate

“Dacă e să vorbim de corespondențe în zone fierbinți, e foarte posibil ca unul sau întreaga echipă să-și piardă viața, din cauza unei greșeli”, continuă ea.

Cu un exemplu trăit pe propria-i piele!

O poveste ca-n filme din Bagdad, cu emoții, cu șoferul Ali, cu jurnaliști, camermani și …CIA.

Cristina Liberis:

"S-a întâmplat în 2005, când am plecat, împreună cu un cameraman, la primele alegeri de după căderea lui Saddam Hussein.

Prima greșeală a fost să filmeze din mers. Eram în mașină, în mijlocul Bagdadului și treceam pe lângâ un zid. Eu fiind pe bancheta din spate, vedeam ce se întâmplă dincolo de zid. Dincolo de zid erau blocuri. Pe blocuri, lunetiști.

La un moment dat, am văzut că lunetiștii se agită foarte tare și l-am întrebat pe cameraman: Ce faci? Filmez zidul! În secunda asta oprește camera!, i-am zis.

Am trecut de zid, iar în momentul în care m-am uitat în spate, am văzut că veneau alergând oameni cu armele îndreptate spre noi.

Mașina rula în continuare.

I-am spus imediat șoferului: Ali, oprește! Trage pe dreapta acum! Acum! Dacă nu, o să ne împuște! Acum, pe loc!

Am oprit și am ieșit din mașină, cu mâinile scoase, la vedere.

Ce se întâmplase? În spatele zidului era sediul CIA! Iar lunetiștii păzeau CIA. În momentul în care au văzut o cameră îndreptată spre zid și spre ei s-au gândit că este cineva care filmează și știe ce este acolo.

Norocul a fost că am oprit mașina. Am avut o discuție extrem de interesantă cu cei de acolo. Le-am explicat că nu am nevoie de acele imagini. Că le dau caseta! Nu am nevoie! Să ia caseta cu totul!

Lumea m-a întrebat, de-a lungul anilor, de ce merg? Le spuneam, zâmbind, că e curajul nebunului. Îmi place ce fac! Dacă îmi plăcea ce fac acasă, nu aș fi făcut acest lucru. Cam toți colegii cu care mă întâlneam în astfel de zone aveau un gol în suflet, pe care îl umpleau muncind. Dar muncind într-un alt sens, să spunem!"

Interviul cu Cristina Liberis este parte din campania de promovare a filmului Breaking News, o producție despe jurnalism. Paginademedia.ro este partener media al lansării filmului despre jurnalism și televiziune. Filmul va fi pe ecrane din 29 septembrie și este distribuit de Transilvania Film.

Scenariul, pe scurt: După moartea tragică a cameramanului său, în timpul unei filmări, Alex Mazilu (jucat de Andi Vasluianu) este trimis să facă un reportaj in memoriam despre viața acestuia.

VIDEO. Cristina Liberis, poveste din Bagdad:

Citește mai mult despre filmul Breaking News, pe Paginademedia.ro aici. și pe Contul de Facebook Breaking News Filmul

Citește și:

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Paradox: toti o considera pe Cristina Liberis un jurnalist apreciat, nimeni nu-i contesta meritele - dar audienta este facuta de asistentele tv agramate culese de pe centura moralitatii. Iar presa scrisa si online ne sufoca cu asemenea non-valori. Sau cu stiri de genul "de ce ne creste par in fund"...wtf? Chiar nu mai avem discernamant sau putere sau dorinta sa ne curatam viata de *** care ne asfixiaza????
  • Cristina Liberis, un jurnalist de nota 10. Respect si admiratie pentru tot ceea ce a facut in televiziune, fie ca a fost vorba de reportaje, prezentare sau productie.

Trimite un comentariu