Skip to main content

CNA va trimite către televiziuni scrisoare de atenţionare: respectaţi informarea corectă în privinţa numelor Steaua şi FCSB

 
Sursa: www.fcsteaua.ro
Sursa: www.fcsteaua.ro

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis în şedinţa de astăzi că va trimite o scrisoare de atenţionare către televiziuni prin care să le reamintească faptul că trebuie să respecte principiul informării corecte în privinţa numelor Steaua - FCSB. Concret, acestea ar trebui să ţină cont de decizia instanţei în privinţa denumirii de Steaua, care aprţine acum Clubului Sportiv al Armatei, în timp ce echipa patronată de Gigi Becali poartă numele FCSB.

Publicitate

Discuţiile din interiorul forului s-au concentrat în special pe titrările de pe post, precum şi comentariul jurnaliştilor postului.

„Faptul că un invitat a pronunţat cuvântul respectiv nu e o problemă, ci modul în care este titrat pe post.”, a spus Răsvan Popescu, vicepreşedinte CNA.

Forul audiovizual a analizat în şedinţa de astăzi sesizări noi venite de la telespectatori în care era reclamat faptul că la unele televiziuni se foloseşte denumirea de Steaua pentru echipa lui Gigi Becali, care în prezent poartă numele de FCSB.

Andi Vilara, unul dintre reprezentanţii Digi Sport, a spus în faţa membrilor CNA – „Există în continuare şi va exista multă vreme această putere a obişnuinţei.”

La rândul său, Răsvan Popescu, vicepreşedintele CNA, a afirmat: „Faptul că un invitat a pronunţat cuvântul respectiv, nu e o problemă, ci modul în care este titrat pe post.”

Florin Gabrea, membru CNA şi cel care a şi propus scrisoarea de atenţionare, a spus: „Nu cred că ne este greu să dăm un fel de scrisoare. De ce să nu intervenim pentru că aşa dacă nu intervenim până când se vor regla, vor mai veni iarăşi plângeri. Cu ce nu ar fi în regulă dacă cna ar transmite punctual pe această situaţie?

Dorina Rusu, membru CNA: „Există o decizie a instanţei, însă nu ştim dacă vizează şi radiodifuzorii.”

Gabriel Tufeanu, membru CNA – „Mi se pare ok să luăm această decizie sau scrisoare, prin care titrajul oficial să nu se folosească Steaua ci FCSB. Aş mai adăuga ceva: în limbajul angajaţilor, moderatorilor posturilor să folosească FCSB în loc de Steaua.”

Tot astăzi, membrii CNA au discutat şi cu preşedintele Clubului Sportiv al Armatei, Cristian Petrea.

„În decembrie 2014, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anulat marca Steaua Bucureşti deţinută de FC Steaua Bucureşti SA de la registrul Comerţului.
În decembrie 2016 Curtea de Apel Bucureşti a decis că elementul verbal Steaua Bucureşti aparţine în exclusivitate Clubului sportiv al Armatei Steaua. Şi orice entitate care vrea să o folosească nu o poate face fără consimţământul Clubului Sportiv al Armatei.”, a spus el în faţa membrilor CNA.

„Vă adresăm rugămintea ca publicul telespectator să fie corect informat. Nu mi se pare corect ca într-o emisiune zilnică să fie folosită sintagma Steaua Armatei. Există una singură, Steaua Bucureşti, care aparţine CSA.”

Întrebat de Monica Gubernat, membru CNA, dacă CSA a trimis către radiodifuzori o notificare oficială privind decizia definitivă a instanţei, Petrea a răspuns: „În 2016, am notificat principalele agenţii de ştiri din România privind acest lucru.” Întrebat dacă a notificat şi radiodifuzorii, acesta a răspuns: „Prin comunicatele de presă credem că am informat pe toată lumea.”

Florin Gabrea, membru CNA, a precizat la rândul său că nu i se poate interzice unei persoane să spună Steaua sau steliştii. „Nu cred că se poate interzice aşa ceva. Decizia Înaltei Curţi spune ce nu mai are voie să facă FCSB, nu şi ce nu mai are voie să facă Ionescu sau Popescu.”

Totodată, Cristian Petrea, a precizat că poate înţelege că unora dintre invitaţi mai scapă denumirea de Steaua, din greşeală. „Înţelegem că sunt excepţii şi pot fi scăpări, dar milităm pentru o conduită corectă.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • io io
    Steaua e numai una. Si e echipa din prima liga. Restul e vrajeala
  • Geo Geo
    Vilara, un neica nimeni, foarte modest profesional, dar un rusofob autentic ,inca de pe vremea cand "comenda" mondialele sau europenele de atletism ; avea mare grija sa enunte activitatea fiecarui concurent din Rusia si activitatea profesionala completa si ii trata in bataie de joc pe sportivii vestici... El si cu celelalt mascarici, hobana, au transformat canalul Eurosport intr-un canal de duzina, ca sa incaseze cat mai mult "malai" se bagau sa comenteze majoritatea sporturilor, chit ca erau "bata" la majoritatea...
  • alex alex
    De ce nu trimit si o scrisoare despre deontologia profesionala? Despre manipularile in scopuri politic din stiri si talk-showuri? Adica despre ceva cu adevarat important

Trimite un comentariu

sus