Skip to main content

România TV merge mai departe. CNA i-a prelungit licenţa. „Ştim ca lupta pentru audienta naşte monştri, şi a născut şi la noi”

 
România TV merge mai departe. CNA i-a prelungit licenţa. „Ştim ca lupta pentru audienta naşte monştri, şi a născut şi la noi”

Fără emoţii. Consiliul Naţional al Audiovizualului a aprobat solicitarea România TV a de prelungi cu încă nouă ani a licenţei postului de ştiri. Solicitarea a fost aprobată în unanimitate de membrii prezenţi, dar după audieri de mai bine de o oră, în care unii membri le-au reproşat reprezentanţilor România TV, pe de o parte manipularea, pe de altă parte tabloidizarea.

Publicitate

În faţa CNA au venit un Catrinel Gheorgeh, acţionarul unic al România TV, Roxana Niculescu, director de programe, Andrei Nicolescu, avocat, şi jurnalistele Berta Popescu, şefa departamentului eveniment, Denia Pascu, şefa departamentului politic, şi Raluca Curteanu, şefa secţiei social economic.

Roxana Niculescu, director de programe la România TV:

„Suntem astăzi în faţa dumneavoastră pentru a vă încerca să vă convingem că avem planuri pentru următorii nouă ani dar numai dacă aveţi bunăvoinţa să ne prelungiţi licenţa. Avem o experienta de 6 ani. Experientele celor 6 ani pe care i-am petrecu aici au fost diverse, presărate cu multe, multe greşeli, pe multe le-aţi amendat, noi am plătit amenzile, cred că am învăţat multe din aceste greşeli sau sper că am învăţat multe. Dar este greu să transmiţi la 300 de jurnalişti şi 500 de oameni, că trebuie să ne schimbăm.

Cred ca macar în ultimele luni cred ati observat efortul nostru de a ne schimba, de a deveni dintr-o televiziune reactiva o televiziune activa. Ce vreau să spun prin asta? Să nu mai reactionam la orice impuls politic sau social. Sa ne gandim de doua ori înainte dacă informaţia trebuie trasnmisă către public ca unică informaţie sau dacă nu cumva trebuie să o dezvoltăm mai mult să mergem spre ideea de cunoaştere. Este ceea ce ne propunem daca vorm obtine votul să facem în următorii ani.

Peste cateva zile incepe anul Centenar, iar proiectul pe care l-am depus in proiectul editorial, am dezvoltat foarte mult aceasta idee de un an dedicat Romaniei, dedicat celor 100 de ani de România modernă. V-am dat în acel proiect editorial şi ce încercăm să facm, să depăşi acel prag de 5% de emisiuni culturale şi probabil că în anul următor vom ajunge să facem mai multă cultură.
Aveti in proiectul edtitorial pe care l-am depus si modul în care cedem noi să arătăm realizările României moderne.

Mult disputatele si hulitele noastre burtiere, daca ati observat, in ultima vreme, au fost schimbate din punct de vedere grafic. Incercam sa ne diminuam agresivitatea în ce priveşte tonul burtierelor şi cred că aţi observat că facem aceste eforturi. Cât de mult sau de puţin am reusit, probabil că vom vedea în rapoartele de monitorizare. Problema agresivităţii şi a burtierei este a noastra, ne-am asumat-o încercăm să o reglăm. Toate aceste greseli si tot ceea ce am făcut, le-am facut in lupta nebuna care se da pentru audienta. Trebuie platiti niste oameni, este vorba despre niste locuri de munca, aceste salarii nu pot fi asigurate decat din publicitate, care nu se poate face decat din audienta.

Stim ca lupta pentru audienta naste, la un moment dat, monstri, si a nascut şi la noi, şi monştri şi greşeli.

Vrem sa continuam cu informaţie, cunoastre, cu informatie pozitiva, cu schimbarea modului de abordare a stirilor si transformarea lor din informatie in cunoastere.”

Valentin Jucan, membru CNA – „Nu am sa recapitulez problemele cu România TV. Eu am o dilema foarte mare. A mai fost un singur post care a rămas fără licenţă în România, OTV pentru că nu şi-a plătit amenzile Nu stiu cum sa votez, daca da sau daca nu, fiindca de aceasta data nu mai e vb de o interpretare clara a legii, e vorba de o abordare pe continut. Ce garantii puteti oferi acestui Consiliu ca ce s-a întamplat la România TV, partea de dezinformare, de fake news, ca tematicile pe care le-am sanctionat nu se vor mai repeta?

Roxana Niculescu – „Cred ca prin experienta mea si ceea ce reprezint. Cred ca cele trei jurnaliste care vin din aceasta lume a noastra pot constitui garantia ca nu intentionam sub nicio forma sa dezinformam, sa mai cadem in pacatul manipularilor. Trebuie sa recunoastem ca si noi am fost manipulati, am primit informatii, am cosndierat ca starea de live inseamna sa dai repede informatia, fara sa te gandesti. Eu cred ca in momentul in care vin si nu vin cu numnele cunoscute de la Romania TV si vin cu cei care conduc redactiile.”

Dorina Rusu, membur CNA: „În acest an au fost multe momente în care au fost persoane şi protestatari care făceau presiuni asupra CNA pentru ridicarea licenţei postului, pentru că manipulează, pentru că minte. Nu am crezut niciodată că rolul nostru ca CNA este să închidem televiziuni, ci să veghem asupra vegherii interesului public.

Aţi spus că aţi plătit amenzi, dar să ştiţi că noi ne-am dori să nu fim nevoiţi să vă dăm amenzi. Am văzut că spuneţi că aveţi planuri pentru următorii nouă ani, depinde ce fel de planuri aveţi. Spuneţi că vreţi să faceţi emisiuni culturale, mă bucur, deşi mi se pare puţin amuzant. Mi-aş dori să văd emisiuni culturale la dumneavoastră.”

Radu Herjeu, membru CNA: „Eu am pe lângă această problemă ridicată de colegii mei, eu am o altă problemă pe care ştiţi foarte bine că am ridicat-o şi când eram coleg cu voi şi am şi exprimat-o atunci, de acolo şi conflictele mele cu o persoană pe care mă bucur să nu o văd astăzi aici. Problema este tabloidizarea.

Eu cred că tabloidizarea are asupra societăţii efecte, pe termen lung, mult mai grave decât o burtieră sau o tâmpenie spusă de Ciutacu sau Creţulescu. Sunt şi acestea lucruri importante mai ales atunci când atacă dreptul al imagine al unei persoane, dar pe termen lung sunt nimic.

Mi s-a părut halucinant ca într-o piaţă media tabloidizată aproape în exclusivitate, cele mai multe sesizări primite în ultimii doi ani şi jumătate la CNA să fie primită pentru o burtieră care a stat 15 secunde pe ecran,(„Iohanni cere de la Guvern lege pentru amnistie şi graţier).

Dacă acea burtieră a afectat societatea românească în aşa fel încăt 800 de oameni au dorit închiderea postului România TV, pentru alte lucruri care apar la dumneavoastră, de multe ori, nu avem nicio sesizare. Mă refel la tabloidizare şi în special la faptul că promovaţi prin ştiri sau prin aducerea în platou nulităţi absolute.

Promovarea lor, ştiri despre ele ca şi când telespectatorul trebuie să afle că X-uleasca şi-a luat maşină nouă, din punctul meu de vedere transmite o idee de nonvaloare pe care adolescentul care se uită la ecran o va absorbi ca atare şi va rămâne cu senzaţia că nu trebuie să faci absolut nimic în viaţă, nu trebuie să înveţi şi nici să ai o meserie.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Livero Livero
    Domnule Herjeu,
    Chiar în răspunsul dumneavoastră induceți în eroare. Chiar dacă România TV a început sa emită prin furtul identității Realitatea TV, încălcând legea dar CNA de atunci nu a fost deranjat, ROMANIA TV nu este REALITATEA TV. Realitatea TV este prima televiziune de știri din România, îl puteți întreba pe domnul Prigoană.
  • Radu Herjeu Radu Herjeu
    @ Sorin

    Bunul simt ar cere ca, inainte de a vorbi despre ce am facut si fac eu in CNA, sa si stii acest lucru. De exemplu, sa stii ca in ultimii 2 ani si jumatate, mai mult de jumatate din toate amenzile date de Consiliu au fost propuse de mine! Ar trebui sa-ti arunci un ochi si pe statistica sumelor propuse de mine ca amenzi pentru televiziuni, ca sa vezi cam cum e cu inchisul ochilor. Dar, desigur, e mai simplu sa vorbesti despre lucruri pe care nu le stii. Cum e, de exemplu, inchiderea OTV, care a avut la baza o hotarare judecatoreasca.
    In al doilea rand, astept cu nerabdare un singur rand, sau un singur cuvant, prin care mi-am manifestat pozitia partinica fata de un partid sau om politic din Romania. Dar daca nu vei reusi sa gasesti, si nu vei reusi, pentru ca nu exista, ai decenta si ia-ti un moment de introspectie in care sa-ti ceri scuze ca nu te-ai gandit de doua ori inainte sa scrii ce-ai scris.
  • Radu Herjeu Radu Herjeu
    @ Livero

    Legea spune foarte clar in ce conditii se poate ridica licenta unei televziuni. Prin aplicarea logicii, cam aceleasi motive trebuie avute si atunci cand nu prelungesti licenta unei televiziuni. Romania TV plateste pentru incalcarea legii. In rest, ar fi bine sa intelegem ca opinia personala nu tine loc de adevar absolut si nici macar de opinie generala. Cam cum ar arata peisajul media din Romania, daca licentele s-ar da si s-ar lua in functie de sondaje de opinie? Eventual facute pe internet. Sa inchizi prima televiziune de stiri din tara inseamna dezinteres pentru opiniile a sute de mii (milioane) de telespectatori, care au, fiecare, aceeasi greutate ca si opinia ta.
  • Sorin Sorin
    D-le Herjeu,
    sunteti parte dintr-o institutie extrem de importanta pentur o democratie viabila, o institutie care se presupune ca vegheaza asupra curateniei spatiului audio-vizual. Lasand la o parte faptul ca CNA ar trebui sa-si extinda competentele asupra tuturor tipurilor de media (si online, OOH, print, social media) si ca - mai ales - in ultimii cinci ani functioneaza ca o umbra a ceea ce er trebui sa fie, dvs personal trebuie sa va ridicati asupra tuturor conflictelor inter-media, mai ales a celor politice. Nu aveati decat de aplicat legea. Daca ati fi facut-o, mai multe posturi TV ar fi primit atat de multe amenzi, incat le-ar fi fost imposibil sa continue (cum a patit OTV, pe buna dreptate).
    Doar ca, in loc sa aplicati precedentul OTV, ati preferat sa bagati capul in nisip, sa nu vedeti cum unele posturi TV incalca in mod flagrant legea; mai mult, ati luat pozitii publice partinice pentru anumite grupuri politice, lucru inacceptabil intr-o societate democratica, intr-un stat de drept.
    Ca atare, bunul simt ar trebui sa va impuna sa luati un moment de introspectie si sa analizati ce-a fost bine si ce-a fost rau, si sa actionati in consecinta. Dar mai ales, legal, in spiritul unui stat de drept. Reprezentati-va institutia asa cum trebuie!
  • Livero Livero
    @Radu Herjeu: Cat de normal este ca un post de fake news sa primească 100% voturi de aprobare? Măcar dacă mima cineva ca se împotrivește. Doar acum câteva zile a fost iar scandal cu știre falsa cum ca nenii aia rai de la NATO detonează bombe și apar capre cu 2 capete din cauza asta. Filmarea s a dovedit ca era din 2011 și nici măcar aia nu prezenta ce spuneau ei.
    A fost prelungita licența asa cum a fost primită. Singurul post din România care a început sa emită ilegal (folosind sigla și identitatea Realitatea)
    Singurul post a cărui nume încalcă legislația (numele de România TV) este rezervat televiziunii de stat prin lege. A făcut plângere TVR dar cred ca a dispărut în ceață.
    Singurul post de fake news la modul ordinar a primit prelungirea licenței în unanimitate.
    Felicitări CNA!
  • Radu Herjeu Radu Herjeu
    @ Liviu Pilu

    Zau ca obsesiile, de orice natura ar fi ele, fac rau la neuroni, atunci cand acestia exista. Cand nu, nu! Cat priveste ipocrizia mea, da-i un telefon celui de care vorbesc eu mai sus si vezi cum e treaba! Dar, cel mai probabil, nu prea stii ce inseamna cuvantul si il folosesti asa, ca sa nu ti se para si tie ca ai viata goala!
  • Livia Pila Livia Pila
    Cit de ipocrit e tov, Herjeu. Lupul moralist!
  • Marian Berna Marian Berna
    Aruncati o privire aici: https://wwwb.agerpres.ro/
  • claudiu claudiu
    Cna +Romania tv aparatorii penallilor

Trimite un comentariu

sus