Skip to main content

DERAPAJ ÎN LANȚ. Toate posturile de știri, de la Digi 24 la România TV, imagini în buclă cu crima de la Metrou. Ce spune legea

 
DERAPAJ ÎN LANȚ. Toate posturile de știri, de la Digi 24 la România TV, imagini în buclă cu crima de la Metrou. Ce spune legea

DERAPAJ ÎN LANȚ. După cazul Mădălina Manole, CNA a interzis prezentarea detaliilor despre cazurile de suicid. Dar și a celor criminale. Pentru a nu fi imitate.

Posturile de știri dau însă în buclă, crima de la Metrou. Toate, de la Digi 24 la România TV. Se vede clar actul criminal.

Se apără însă spunând că nu au dat ultimele cadre. Cele fatale, cu Metroul. Dar actul criminal, cel pe care legea îl interzice la difuzare, nu e chiar cel pe care îl dau posturile, cu tânăra împinsă?

Publicitate

Toate posturile de știri, fără excepție, difuzează, în buclă, imagini cu crima de la Metrou. Mai exact, momentul în care tânăra este împinsă pe liniile de metrou.

Digi 24 dă în buclă imaginile. La fel B1 TV. Și Antena 3. Și România TV. Și Realitatea TV, dar mai moderat și cu imaginile blurate. Imaginile au fost date ieri, pe Antena 1, la Acces Direct: minute, în șir, în buclă, au rulat imaginile cu momentul în care tânăra a fost împinsă.

Posturile au precizat că "Urmează imagini care vă pot afecta emoțional" (foarte vizibil la Antena 3), dar le-au prezentat. În buclă, pe tot parcursul zilei.

Legea audiovizuală precizează clar că imaginile cu omucideri sunt interzise. O spune un articol din capitolul referitor la protecția minorilor din Codul de reglementare a conținutului audiovizual.

Mai exact:

În intervalul orar 6.00-23.00 nu pot fi difuzate programe, altele decât producțiile audiovizuale de ficțiune și filmele documentare, care conțin descrieri, reconstituiri sau reprezentări ale unor omucideri/sinucideri, mutilări/automutilări sau tehnici criminale sau ale actelor de violență domestică ori ale violuriloe sau promovarea practicilor oculte. (Art. 17, alin. 1).

Cum argumentează posturile TV?

Mihai Stegerean (B1 TV):

"Am avut tot filmul, cu toate momentele. Am ales însă să difuzăm doar atacul asupra tinerei, fără secvența în care vine metroul. Din punctul nostru de vedere, am dorit să ilustrăm forța atacului".

Consiliul Național al Audiovizualului a primit trei reclamații în legătură cu aceste imaginil

Contactat de Paginademedia.ro, Răsvan Popescu, vicepreședinte CNA, a declarat că "cel mai probabil, imaginile vor face obiectul unei discuții în Consiliu", după ce se va face "o monitorizare de linie".

Reprezentanții Digi24: "considerăm că există un interes public absolut justificat"

„Postul de televiziune Digi24 a decis să difuzeze o selecţie din imaginile de pe camerele de supraveghere care au surprins incidentul din staţia de metrou Dristor deoarece considerăm că există un interes public absolut justificat, atât la nivel personal, direct, cu referire la nivelul/gradul de siguranţă pentru sutele de mii de persoane care pot trece oricând prin situaţii similare, cât şi la nivel instituţional, guvernamental, cu referire la mijloacele de protecţie, legislaţie şi măsurile de prevenire pentru astfel de evenimente tragice.

Cu siguranţă, imaginile difuzate au un nivel crescut al impactului emoţional asupra telespectatorilor, semnalizat ca atare, dar difuzarea acestora în mod repetat, adică în jurnalele Digi24 în care a fost abordat acest subiect, a fost însoţită de explicaţii ale reprezentanţilor autorităţilor/experţilor care aduc puncte de vedere în favoarea protejării siguranţei publice.

Considerăm că interesul public justificat este reprezentat de orice probleme, fapte sau evenimente care influenţează societatea în special cu privire la prevenirea săvârşirii unei fapte cu incidenţă penală şi protejarea sănătăţii sau siguranţei publice, iar acest eveniment dramatic este unul cu impact asupra întregii societăţi româneşti.

De asemenea, vă comunicăm că imaginile pe care am ales să le difuzăm nu înfăţişează consecinţa, respectiv momentul tragic al decesului tinerei victime, ci un act de violenţă care premerge incidentul, un act a cărui finalitate dramatică ar fi putut fi schimbată dacă ar fi existat măsurile de prevenire despre care vorbeam mai sus."

"La limita legii"

Radu Herjeu, membru CNA, a declarat pentru Paginademedia.ro că "imaginile sunt la limita legii" și că nu le-ar fi dat în buclă.

Radu Herjeu, pentru Paginademedia.ro:

"Nu aș vrea să mă antepronunț. Sigur că eu nu aș fi dat acele imagini în buclă. Le dădeam o dată și apoi eventual făceam o știre și câteva stop cadre. Am senzația că aceste imagini sunt la limita legii, dar le vom discuta în ședință."

Valentin Jucan, de asemenea membru CNA, spune că difuzarea imaginilor, ține "de moralitatea și decența televiziunilor". De asemenea, punctează "difuzarea în buclă".

Valentin Jucan, pentru Paginademedia.ro:

„Nu cred că imaginile pun probleme. Sunt de la distanță, nu sunt explicite. Nu e o chestiune care să țină de CNA, este vorba de moralitatea și decența televiziunior, în acest caz.

Legea audiovizualului nu menționează nimic legat de acest tip de imagini, poate doar pe legislația privind protecția minorilor. Repet, e o chestiune ce ține de decența televiziunilor, iar faptul că difuzează în buclă așa ceva arată modul în care se țin de promisiuni atunci când vin în fața CNA la prelungirile de licență.”

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • bai tefelistilor, cand o sa aveti copii, trebuie sa le aratati imaginile si sa le explicati cum sa se fereasca de un asemenea atac si cum sa se salveze in cazul in care cad pe sine.
    ca nu coruptia ucide, cum strigati voi. mori daca esti un soarece de birou si nu stii cum sa eviti, sau sa gestionezi un accident: incendiu sau intalnire cu o psihopata.
  • In ziua de azi oricine poate scapa de puscarie doar pentru ca are o boala mentala. Uitati-va la teroristii din vest. Vor scapa usor, iar in SUA ar trebui condamnati la moarte conforn legilor de acolo, si totusi nu a primit nimeni injectia letala, asa cum s-ar fi intamplat cu un cetatean normal. Doar spui ca ai o boala mentala si gata. M-am saturat de aceasta scuza, pana la urma cum stabilesti? Toti suntem ''putin luati'', nu trebuie sa insemne ca asta te scapa de puscarie.
  • Am vazut si eu,de ieri seara si pana azi.Un derapaj destul de grav,dar si o stire de actualitate.Ar trebui sanctionate(nu contează cum si cu cat) televiziunile vinovate
  • Pudibonzilor, vă dați afectați și răniți că nu știu ce imagini macabre s-au dat la tv, dar sunteți primii care vă uitați la așa ceva
    De unde atâta falsitate pe voi? Eu nu m-am uitat ptr că mi se făcea rău fizic, dar mă tenta să mă uit.
  • Nu exista "un interes public absolut justificat"pentru vizionarea acelor imagini groaznice. Eu, in locul familiei victimei, as reclama la CNA si as cere sa nu mai fie facute publice...asa cum a cerut fiica raposatei Stela Popescu si televiziunile s-au conformat.
  • Foarte dezamăgitor ca digi a făcut greseala asta. Și mai ciudat ca televiziunile astea au procedat așa în zi de doliu național. E bine ca protv a stat departe. Măcar dacă făceau ca realitatea și blurau imaginile. Sper ca restul vor fi amendate dur.

Trimite un comentariu