Skip to main content

"E un cadou dat PSD şi un pumn în gura presei libere". Adrian Voinea, Gazeta de Sud: am fost concediat de George Constantin Păunescu după 23 de ani la ziar. La fel redactorul-şef Ina Voinea

 
"E un cadou dat PSD şi un pumn în gura presei libere". Adrian Voinea, Gazeta de Sud: am fost concediat de George Constantin Păunescu după 23 de ani la ziar. La fel redactorul-şef Ina Voinea

UPDATE. Bobby Păunescu i-a răspuns lui Adrian Voinea printr-o postare pe Facebook: Daca-mi spui ca tatal meu a intervenit in politica editoriala a ziarului... (...) Nu pot sa cred ca spui tu asta (...)... Poti sa numeri pe degetele de la o mana de cate ori ti-a cerut ceva in 23 de ani? Iti raspund eu...nu poti". Poziţia lui Bobby Păunescu, în articol.

Publicitate

"Într-o vizită fulger făcută de George Constantin Păunescu vineri seara la sediul Gazetei, am aflat că am fost revocat din funcţia de administrator", scrie Adrian Voinea, într-o postare pe Facebook. A fost concediată şi soţia acestuia, Ina Voinea, redactor-şef Gazeta de Sud, cel mai citit ziar regional.

"Această decizie a acţionarilor este un cadou dat PSD-ului şi un pumn în gura presei libere", scrie Adrian Voinea în postare, într-un text care trece în revistă istoria ziarului şi momentele de criză ale publicaţiei.

Voinea a lucrat 23 de ani la ziar. A fost redactor-şef până în 2000, iar mai apoi administrator al publicaţiei cu sediul în Craiova.

Adrian Voinea:

"Tot timpul am încercat să protejez redactorii de orice influenţă a acţionarilor, a politicienilor şi a clienţilor de publicitate. Am fost garantul libertăţii editoriale.

Gazeta de Sud a fost tot timpul un ziar de opoziţie, iar coloana vertebrală a noastră a fost jurnalismul de investigaţie. Când Gazeta a scris despre construcţii care stau acum în paragină, probabil am supărat acţionarii. Atunci când am scris despre afacerile necurate de la groapa de gunoi a Craiovei, sigur am supărat din nou acţionarii.

Când n-am scris despre concurenţi în afaceri n-a fost bine. Iar acum, când am scris din nou despre mişcarea #rezist şi am chemat în prima pagină craiovenii în stradă, picătura a umplut paharul.

Am înţeles că acţionarii au nevoie de linişte, nu vor să facem valuri."

Care a fost motivul invocat de George Constantin Păunescu?

Contactat de Paginademedia.ro, Adrian Voinea a declarat că, în scurta vizită pe care a avut-o în redacţia Gazeta de Sud, Păunescu a vorbit puţin. Păunescu a spus, în redacţie că "Domnul Voinea a zis că nu mai poate, că atât poate el, aşa că am decis să îl schimb".

Adrian Voinea spune că a avut mai multe întâlniri cu Păunescu în ultimele luni, în care acesta spunea că "vrea să înţeleagă". Pe scurt, tipografia deţinută de Gazeta de Sud a tipărit manuale pentru mai multe edituri. Pentru că prodcţia de manuale a fost blocată de la minister, editurile nu au mai fost plătite şi, evident, nici tipografia, care a rămas, la răndul ei, cu datorii către furnizori. "Am obţinut bilete la ordin şi le-am dat, mai departe, furnizorilor noştri. George Constantin Păunescu nu a fost mulţumit de soluţie", a mai spus Voinea.

"Timp de 20 de ani, am funcţionat independent, iar domnul Păunescu ne-a încurajat. Nu îmi trebuie profit de la voi, voi reinvestiţi ce câştigaţi şi mergeţi mai departe, ne spunea. În ultimii doi ani, atitudinea lui s-a schimbat - să facem business. A zis şi că vrea să vândă", a mai declarat Adrian Voinea.

Adrian Voinea a fost revocat prin hotărârea Adunării Generale. În cazul soţiei lui - Ina Voinea, concedierea s-a făcut prin desfiinţarea poziţiei de redactor-şef.

Bobby Păunescu: Poti sa numeri pe degetele de la o mana de cate ori ti-a cerut ceva in 23 de ani?

Bobby Păunescu i-a răspuns lui Adrian Voinea printr-o postare pe Facebook:

"Daca-mi spui ca tatal meu a intervenit in politica editoriala a ziarului, ca s-a opus miscarii "rezist" :))) hai pe bune...ii erai incomod...:))) dupa 23 de ani... nu pot sa cred ca spui tu asta.

Poti sa numeri pe degetele de la o mana de cate ori ti-a cerut ceva in 23 de ani? Iti raspund eu...nu poti".

Daca tu poti sa dormi linistit cu postarea aia...ai pierdut un camarad."

Postarea lui Adrian Voinea:

De trei zile încerc să găsesc un titlu (vax, încerc sa înţeleg dar nu am ce) şi “adio, arme” îmi sună cel mai bine. Căci gata, eu renunţ.

Prin textul care urmează nu cer nimic, nici măcar compasiune. Nu sunt nici Făt-Frumos, nici Albă ca Zăpada. Sunt un om obişnuit care işi acceptă soarta.

Am lucrat la Gazeta de Sud timp de aproape 23 de ani. Am construit împreună cu o echipă minunată cel mai citit cotidian regional din România.

În 2008, când a venit criza financiară, industria presei a fost una dintre cele mai afectate. Criza a început pentru noi atunci şi nu s-a terminat nici până azi. Am fost nevoiţi sa ne redimensionăm şi să regândim felul în care ne desfăşurăm activitatea, din cauza scăderii continue a tirajului şi a veniturilor din publicitate. Dacă în 2012 Gazeta a publicat 130.000 de anunţuri de mică publicitate, în 2017 am avut doar 51.000.

Am fost forţaţi să închidem cele cinci reţele de distribuţie din medul rural, deoarece abonamentele subvenţionate generau pierderi.

Schimbarea comportamentului de citire şi explozia folosirii internetului ne-au afectat foarte mult tirajul. De la 45.000 de exemplare tipărite am ajuns la 8.000.

În tot acest timp, în jurul nostru, sute de publicaţii au dispărut şi mii de jurnalişti au rămas fără un loc de muncă. Am fost tot timpul mândri că reuşim să supravieţuim fără susţinere externă. Că reuşim să ne autofinanţăm din vânzarea ziarului şi publicitate. Că jurnaliştii noştri primesc premii şi recunoaştere naţională.

Alături de Gazeta de Sud şi Radio Sud, o componentă a trustului Media Sud care ne-a ajutat să ne autosusţinem a fost tipografia. Dar industria tipografică de presă s-a prăbuşit. Dacă în 2008 tipăream uneori şi 200.000 de exemplare pe zi, pentru 8 publicaţii, acum tipărim Gazeta de Sud - 8000 de copii zilnic şi Curierul Naţional - 2-300.

Am reorientat producţia tipografică spre singura nişă profitabilă, compatibilă cu dotarea noastră, tiparul de carte şcolară. Acest lucru ne-a adus o perioadă de stabilitate. Dar anul acesta, o aberaţie existenţială a unui ministru a dinamitat întreaga piaţă a manualelor şi pur şi simplu ne-a închis această sursă de venituri.

Am lucrat o vara întreagă pentru edituri care au fost puse în imposibilitatea de a vinde şi deci de a ne plăti. Trebuia să recuperăm banii de la aceste edituri, pentru a plăti furnizorii de hârtie. Sunt bucuros că am reuşit să facem asta. Dar producţia de carte şcolara, aşa cum o ştiam, s-a blocat iar tipografia nu mai poate funcţiona doar tipărind Gazeta de Sud, cred eu.

Toate aceste influenţe externe ne-au redus de la un trust care angaja peste 400 de persoane, la o echipă de mai puţin de 120. În acest timp în care am fost fost nevoiţi să tăiem continuu din cheltuieli, am încercat să inovăm şi să ne îndreptăm spre alte direcţii.

Cu ajutorul celei mai bune echipe de jurnalişti locali şi al unei echipe de vânzări extraordinare, am dezvoltat prezenţa online a Gazetei de Sud şi am încercat să impunem pe piaţă Alege TV. Din păcate veniturile din internet sunt limitate, iar Alege TV nu a reuşit să se autosusţină financiar.

La această oră situaţia noastră este echilibrată. Media Sud nu are datorii la stat, obligaţiile au fost plătite întotdeauna la zi iar salariile s-au primit, până acum, în fiecare lună. Dar acum ne aflăm într-un moment foarte greu, cauzat de comportamentul recent al acţionarilor editorului Gazetei de Sud.

Tot timpul am încercat să protejez redactorii de orice influenţă a acţionarilor, a politicienilor şi a clienţilor de publicitate. Am fost garantul libertăţii editoriale.

Gazeta de Sud a fost tot timpul un ziar de opoziţie, iar coloana vertebrală a noastră a fost jurnalismul de investigaţie. Când Gazeta a scris despre construcţii care stau acum în paragină, probabil am supărat acţionarii. Atunci când am scris despre afacerile necurate de la groapa de gunoi a Craiovei, sigur am supărat din nou acţionarii.

Când n-am scris despre concurenţi în afaceri n-a fost bine. Iar acum, când am scris din nou despre mişcarea #rezist şi am chemat în prima pagină craiovenii în stradă, picătura a umplut paharul.

Am înţeles că acţionarii au nevoie de linişte, nu vor să facem valuri. Noi nu putem să le dăm această linişte. Într-o vizită fulger făcută de George Constantin Păunescu vineri seara la sediul Gazetei, am aflat că am fost revocat din funcţia de administrator. Încă de lunea trecută.

Această decizie a acţionarilor este un cadou dat PSD-ului şi un pumn în gura presei libere. Închei cu un mesaj pentru foştii colegi de la Gazeta de Sud. Vă rog să vă faceţi treaba în continuare cu acelaşi profesionalism. Să încercaţi, cât timp vi se va permite, să respectaţi aceleaşi standarde etice pe care le-am avut în aceşti ani. Vă mulţumesc pentru toţi anii pe care i-am petrecut împreună construind ziarul oltenilor de pretudindeni.

PS: Azi au concediat-o şi pe Ina. Cred că au considerat-o de neînlocuit, de vreme ce i-au desfiinţat postul de redactor-şef.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Miriam Racord Miriam Racord
    Succes domnului Silviu Broncea în relatarea Evenimentelor Zilelor Craiovene.
  • Miriam Racord Miriam Racord
    Tirajul acela de 8000 de exemplare este mai mare decât cel al Evenimentului Zilei și decât al altor cotidiene centrale.
    Probleme de solvabilitate au și România Liberă și Adevărul, d'apoi un cotidian local.

    Cred că este o greșeală gonirea celor doi Voinea (sau 3, pentru că mai este un Voinea acolo) și cred că plecarea lor va grăbi dezintegrarea grupului MediaSud.
  • Kalle Kalle
    GDS nu a fost niciodată un ziar de opoziție, ci a fost un ziar aservit tot timpul *** Verificați in arhiva ziarului ce osanale le aduceau “ziariștii” de la GdS portocaliilor când ăștia erau la guvernare si tăiau fara mila salarii. In Craiova ii cunoaște toată lumea si de aceea nu se mai vinde fițuica lor.
  • Tavi Tavi
    Pacat, GDS era singurul ziar de opozitie din Craiova...
  • hi hi
    #rezist

Trimite un comentariu

sus